Diyarbakır'ın asırlık ayakkabı boyacıları: "Biz artık son nesiliz"

1928 yılından bu yana ayakkabı boyacılığı yapan Bozkurt Ailesi, ata mesleğini dört kuşak devam ettiriyor. Babasının 70 yıl boyacılık yaptığını belirten üniversite mezunu Ali Bozkurt, "Eski şevk kalmadı. Bizler artık son kuşağız" dedi

Diyarbakır'da yaşayan Bozkurt Ailesi fertleri, tam bir asırdır kentte ayakkabı tamir ve boyacılarının ağırlıklı olarak bulunduğu tarihi Sur İlçesi'nin Ulu Cami önündeki tek gözlü barakalarda ayakkabı boyacılığı yapıyor.

Dedesi Osman Bozkurt'un ilk olarak 1928 yılında seyyar olarak ayakkabı boyacılığına başladığını söyleyen 46 yaşındaki Ahmet, babası Ali ve diğer üç amcasının da aynı mesleği tercih ettiğini anlatıyor.

BABA ALİ BOZKURT ESKİ RESİM.jpeg
Baba Ali Bozkurt'a ait eski bir resim / Fotoğraf: Veysi Polat | Independent Türkçe

 

Ahmet Bozkurt gibi kardeşleri İbrahim (50), Mehmet (48), Halil (43), Şerif (40) ve Ali (31) de yıllardır bu işi yapıyor.

AHMET BOZKURT2.JPG
Ahmet Bozkurt / Fotoğraf: Veysi Polat | Independent Türkçe

 

Henüz çocuk yaşta bu mesleğe başladıklarını anlatan Ahmet Bozkurt, "70 yıl boyunca fırça sallayan 80 yaşındaki babam yatalak oldu. O çalıştı biz onun yüküne omuz verdik. Bir öğün işe bir öğün de okula gidiyorduk. Bir kardeşim üniversite mezunu, bir çoğumuz da liseye kadar okuyabildik. 1990'lı yıllarda işimiz iyiydi, para kazanıyorduk. Ama zamanla bu meslek de bitti. Hep kazanacağız diye düşündük ama yanılmışız. Eskisi gibi kazanamıyoruz. Ayakkabıcılık işi öldü. Keşke bir memur olsaydık, en azından sigortamız veya izin günümüz olurdu. Pişmanız. Bizim çocuklarımız bu işi yapmaz. Son nesiliz. Biz de istemiyoruz, onlar da istemiyor" diyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aralarında üniversite mezunu da var

Kardeşlerin en küçüğü olan Ali Bozkurt, Mardin Artuklu Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Elektrik Teknikerliği Bölümü mezunu.

KPSS'den yeterli puan alamayınca herhangi bir yere yerleşememiş. Bu yüzden ata mesleğine dönmek zorunda kalmış.

ALİ BOZKURT2.JPG
Ali Bozkurt / Fotoğraf: Veysi Polat | Independent Türkçe

 

Independent Türkçe'ye konuşan Ali Bozkurt, şunları söylüyor:

"10 yaşından beri bu işi yapıyorum. Dededen kalma bir meslek. Babam çok uzun yıllar bu işi yaptı ancak şu an yatalak durumda. 6 kardeş olarak bu işi yapıyoruz. Genelde ayakkabı, çanta tamiratı ve ayakkabı boyuyoruz. Eski şevk kalmadı. Son kuşak bizleriz. Abimin bir oğlu var, en küçüğümüz olarak o da boyacılık yapıyor. Eskisi gibi iş yok, geçinmeye çalışıyoruz."

BABA ALİ BOZKURT VE ÇOCUKLARI ESKİ RESİM.jpeg
Bozkurt ailesine ait eski bir fotoğraf / Fotoğraf: Veysi Polat | Independent Türkçe

 

İbrahim Bozkurt'un oğlu Ferdi Bozkurt, henüz 20 yaşında. Sadece ilkokulu okuyabilmiş. Sur'da 2015 yılında yaşanan hendek ve barikat olaylarında evleri yıkılınca bir süre psikolojik tedavi görmüş. Ailenin son kuşak boyacısı Ferdi'den sonra Bozkurt Ailesi, dededen toruna gelen bu mesleği sürdürmeyecek.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU