Ekimde dış ticaret açığı, ihracat rekoruna rağmen %35.7 artışla 2.4 miyar dolar oldu

Ekim ayında bugüne kadar gerçekleştirilen en yüksek aylık ihracat rakamına rağmen dış ticaret açığı yüzde 35.7 oranında artış gösterdi

Fotoğraf: AA

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ekim ayı ihracatının yüzde 5,6 artışla 17 milyar 333 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, "Bu rakam, bugüne kadar gerçekleştirilen en yüksek aylık ihracat rakamı" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)



Bakan Pekcan, Ticaret Bakanlığı Konferans Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında, ekim ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı.

Ticaret Bakanı Pekcan tarafından açıklanan ekim ayı dış ticaret verilerine göre:

İhracat  %5.62 artışla 17.33 milyar dolar oldu. İhracat ekimde aylık bazda en yüksek seviyeye çıktı. İthalat %8.54 artışla 19.73 milyar dolar,  altın hariç ithalat %5.7 artışla  17.72 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Öte yandan motorlu kara taşıtları ihracatı ekimde %2.5 artarak 2.55 milyar dolar oldu.

Dış ticaret dengesi ise ekimde %35.67 artışla 2.4 milyar dolar açık verdi.

On aylık ocak-ekim döneminde  ise ihracat  %9.08 düşüşle 135.66 milyar dolar, ithalat  %2.24 artışla 175.92 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Dış ticaret açığı ocak-ekim döneminde  %76.11 artışla 40.26 milyar dolar olarak gerçekleşti.

tim.jpg
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, TİM Başkanı İsmail Gülle ile birlikte Ticaret Bakanlığı Konferans Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında, ekim ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı / Fotoğraf: AA

 

Pekcan: İhracat rakamları reel sektörün direncini ve gücünü gösterdi

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını koşullarına rağmen 17,3 milyar dolarlık ihracatın Türkiye ekonomisinin temellerinin ne kadar sağlam olduğunun göstergesi niteliğini taşıdığını vurgulayan Bakan Pekcan, bunun reel sektörün direncini ve gücünü gösterdiğini söyledi.

Pekcan, "17,3 milyar dolarlık ekim ayı ihracatı aynı zamanda, Türkiye'nin pandemiyi mümkün olan en az hasarla atlatacak ve pandemi sonrasında en hızlı toparlanacak ülkeler arasında olacağının ayrı bir teyididir" diye konuştu.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU