Kronik yorgunluk sendromu, kan testiyle teşhis edilebilecek

Araştırmacılara göre, kronik yorgunluk sendromuna ilişkin geleneksel bir testin olmaması, bu sendromdan muzdarip kişilere halk arasında ve sağlık uzmanları tarafından genellikle ön yargılı yaklaşılmasına neden oluyor

Fotoğraf: The Independent

Kronik yorgunluk sendromunu (KYS) teşhis edebilen ilk kan testi için çalışmalar başladı.

ABD merkezli Stanford Üniversitesi’nden araştırmacılar, kronik yorgunluk sendromu olan kişilerin bağışıklık sistemi hücrelerinden yayılan elektrik sinyallerindeki farklıları ölçmenin yolunu buldu.    

İlk denemelerde test, gönüller arasındaki kronik yorgunluk sendromu yaşayan kişileri, alınan örneklerle tam olarak tespit edebildi.

Ancak uzmanlar testin diğer yorgunluk sebeplerini ayırt edip edemeyeceğini anlamak için daha geniş çaplı araştırmalar yapılması gerektiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kronik yorgunluk sendromu, fiziksel efordan sonra hissedilen yorgunluğu, kas ve ekrem ağrısını, ışığa karşı hassasiyeti içeren belirtilere dayanarak teşhis ediliyor.

Araştırma ekibi, kronik yorgunluk sendromuna ilişkin geleneksel bir testin olmamasının, bu sendromdan muzdarip kişilere halk arasında ve sağlık uzmanları tarafından genellikle ön yargılı yaklaşılmasına neden olduğunu belirtti.

Araştırma ayrıca hastalığın sebebinin bağışıklık sistemi hücrelerindeki uzun vadeli fonksiyon bozukluğu olduğunu kanıtlıyor. Buna göre pek çok vaka görünürde küçük bir hastalığın ardından başlıyor.

Proceedings of the National Academy of Sciences adlı bilimsel yayında yer alan araştırmanın baş yazarı Profesör Ron Davis, “Bu hastalık çoğunlukla hayali olarak nitelendiriliyor” dedi. Davis sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tüm farklı testler doktorları bir hastalıktan diğerine yönlendiriyor. Ancak kronik yorgunluk sendromu hastaları için sonuçlar hep normal çıkıyor.”

Davis'in açıklamalarına göre, bu hastalığın hastanın zihninin bir ürünü olmadığına dair bilimsel kanıtlar da bulunuyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU