Yaşlılarda koku duyusu kaybı 10 yıl içinde yüksek ölüm riskine işaret ediyor

Uzmanlar uyarıyor: Koku duyusu kaybı yaşlılar ve doktorları tarafından ciddiye alınmalı

Fotoğraf: The Independent

Yaşlılarda koku duyusu kaybının erken ölüm riskiyle bağlantılı olduğunu ortaya koyan yeni bir araştırma yayımlandı.

Michigan Eyalet Üniversitesi’nden araştırmacılara göre, yaygın kokuları tespit etmekte zorlanan yaşlıların 10 yıl içinde ölme ihtimali yüzde 46 daha yüksek.

Koku duyusu kaybı, Parkinson ve Alzaymır gibi nörolojik bozuklukların erken belirtisi olabilir, iştah ve kilo kaybına yol açabilir.

Annals of Internal Medicine adlı bilimsel yayında yer alan araştırmanın yazarlarından Dr.Honglei Chen, “Koku duyusu kaybı insanlar yaşlandıkça sık rastlanan bir durum ve bu durumun yüksek ölüm riskiyle bir bağlantısı var. Bu nedenle rutin doktor kontrollerine koku testini de eklemek bir noktada iyi bir fikir olabilir” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dr. Chen ve ekibi araştırma kapsamında 2 bin 300’e yakın kadın ve erkeğin verilerini inceledi. 71 - 82 yaşlarındaki katılımcılardan 12 yaygın kokuyu tahmin etmeleri istendi. Her birine toplamda 4 tahmin hakkı verilirken doğru tahminleri yapanlara yüksek puan verildi.

Buna göre, koku duyusu kötü olanların, iyi olanlara göre gelecek 10 yıl içinde herhangi bir sebepten ölme ihtimali yüzde 46 daha yüksek. Bu kişilerin 13 yıl içinde herhangi bir sebepten ölme ihtimalleriyse yüzde 30 daha fazla.

Bu sonuç yaş, cinsiyet ve ırk farkı gözetmezken, koku duyusundaki zayıflık, fiziksel özelliklerine ve yaşına göre iyi bir kiloda olan ve sağlıklı kişilerde erken ölüm riskini daha öngörülebilir hale getiriyor.

Koku duyusu kaybı yaşayanların ölüm riskinin sadece yüzde 28’i nörolojik koşullar ve kilo kaybıyla ilişkilendirildi. Bu durum, ölen kişilerin çoğunluğunun koku duyu kayıplarını açıklayacak bir koşulları olmadığı anlamına geliyor.

Konuyla ilgili konuşan Dr. Chen, “Bu araştırma gösteriyor ki yaşlılarda koku duyusu kaybının sağlık üzerinde bizim tahmin ettiğimizden daha kapsamlı etkileri bulunuyor” dedi.

 Londra Üniversitesi’nde Yaşlılık Psikiyatrisi Profesörü Robert Howard şunları söyledi:

“Bu, koku kaybının yaşlanmanın bir belirtisi olabileceği yönündeki ilginç ihtimali artırıyor ve bu durum yaşlı insanlar ve doktorları tarafından ciddiye alınmalı”

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU