Eski Malezya Başbakanı "Müslümanların milyonlarca Fransız'ı öldürmeye hakkı var" sözleriyle infial yarattı

Eski lider, tartışmaya yol açan Charlie Hebdo karikatürlerini savunması nedeniyle Macron'u eleştirdi

Mahathir Muhammed'in Fransa'da yaşanan son saldırıların ardından sarf ettiği sözler tepki çekti (AFP)

Malezya'nın eski Başbakanı Mahathir Muhammed'in, Müslümanların "geçmişteki katliamlar nedeniyle milyonlarca Fransız'ı öldürme" hakkına sahip olduğunu söylemesi infial yarattı.

Muhammed'in bu yorumları, Fransa'nın güneyinde yer alan Nice'teki bir kilisede bir kadının kafasının kesilip iki kişinin daha öldürüldüğü bıçaklı saldırının hemen sonrasında geldi.

16 Ekim'de Samuel Paty adlı bir öğretmen ders verdiği sınıfta Charlie Hebdo'nun eylül ayında tekrar yayımladığı ve Peygamber Muhammed'i konu alan bir dizi tartışmalı karikatürü göstermesinin ardından Paris'in bir banliyösünde yer alan okulunun önünde kafası kesilerek öldürülmüştü. 

Bu olayın iki hafta öncesindeyse Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "ayrılıkçılıkla" mücadeleye yönelik bir plandan bahsedip İslam'ın "şu anda dünyanın her yerinde bir kriz yaşadığını" iddia edince eleştirilerin hedefi olmuştu.

Malezya'nın 2018'den Mart 2020'ye kadar başbakanı olan eski lider perşembe günü söz konusu cinayet hakkında yorum yaparak, Müslümanların bu cinayeti tasvip etmeyeceğini söylerken Fransa'nın da "başkalarının değerlerine saygısızlık etmemesi gerektiği" uyarısında bulundu.

Mahathir şu ifadeleri kullandı:

Macron medeni davranmıyor. Hakaret eden öğretmenin öldürülmesine dair Müslümanları ve İslam dinini suçlaması son derece ilkel. 

Bunlar İslam'ın öğretilerine uygun değil.

Hangi dini savunduklarına bakılmaksızın öfkeli insanlar öldürüyor. Fransızlar tarihleri boyunca milyonlarca kişiyi öldürdü. Bu insanların birçoğu Müslümandı. 

Müslümanların da öfkeli olma ve geçmişteki katliamlar nedeniyle milyonlarca Fransız'ı öldürme hakkı var.

Ama genellikle Müslümanlar ‘kısasa kısas' kanununu uygulamadı. Müslümanlar bunu yapmaz. Fransızlar da yapmamalı. Bunun yerine Fransızlar kendi halklarına diğer insanların duygularına saygı göstermeyi öğretmeli.

Mahathir'in açıklaması, bu paylaşımların kaldırılmasına yönelik Twitter'a geniş çapta çağrı yapılmasına neden olurken, bazı kullanıcılar bu sözlerin şiddeti teşvik eden ifadeler olduğunu söyledi.

Londra University College'da küresel siyaset alanında doçent Brian Klaas, tweet'lere cevaben "@TwitterSupport, bunu bir an önce kaldırın" ifadesini kullandı: 

Bu, bir milyondan fazla takipçisi olan eski Malezya başbakanının toplu katliama teşvik eden bir mesajıdır. Bir saatten uzun süre yayında kalmasına nasıl izin verilebilir?

Söz konusu tweet'lerden biri, Twitter kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle daha sonra kaldırıldı.

Mahathir'in yorumları Macron hükümetiyle, Fransa'daki ve diğer ülkelerdeki Müslümanlar arasında gerilimin yükseldiği bir sırada geldi.

Fransa Cumhurbaşkanı'nın Peygamber Muhammed'le ilgili karikatürleri kamuoyu karşısında savunma kararı, İslam dünyasının farklı bölgelerinde öfkeye yol açmış ve Fransız ürünlerinin boykot edilmesine yönelik çağrılara neden olmuştu.

Fransa Dışişleri Bakanlığı pazartesi günü ifade özgürlüğünü savundukları ve ülkedeki Müslümanlara destek verdikleri hususunda ısrar etmişti.

Bakanlığın yaptığı bir açıklamada, boykot çağrılarının "radikal bir azınlık tarafından araçsallaştırıldığı" ve bir an önce sona ermesi gerektiği de iddia edilmişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU