Bolivya Meclisi, darbe hükümetinin yargılanması için ilk adımı attı

Jeanine Anez ve 11 bakanın yargılanmasını talep eden önerge kabul edildi

Jeanine Anez, sosyalistlere karşı yarışta oyları bölmemek için 18 Ekim'deki seçimde aday olmamıştı (Reuters)

Bolivya’da meclis, geçen yılki darbenin ardından iktidara gelen geçici Devlet Başkanı Jeanine Anez ve bakanlarının yargılanmasını talep eden önergeyi kabul etti. Önergede, Anez ve darbe yanlısı hükümetin 11 bakanının, yaklaşık 30 kişinin öldüğü şiddet olaylarındaki sorumlulukları nedeniyle adalet önüne çıkması gerektiği belirtildi.

Senato’nun Twitter hesabında paylaşılan bilgiye göre, dün toplanan Bolivyalı milletvekilleri Anez’in katliam ve şiddet olaylarını kışkırtmaktan dolayı yargılanması gerektiğine karar verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eski Devlet Başkanı Evo Morales’in geçen yılki seçimleri ilk turda kazanmasının ardından hile iddialarıyla sokağa çıkan muhaliflerle Morales yanlıları arasında çıkan çatışmalarda çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti. Morales, ordunun çağrısı üzerine istifa etmek zorunda kalmış ve Meksika’ya gitmişti.

Morales’in lideri olduğu Sosyalizme Doğru Hareketi (MAS) kontrolündeki meclis komitesi, geçen yılki olaylarla ilgili soruşturma başlatmıştı.

MAS'ın adayı Luis Arce, darbeden yaklaşık bir yıl sonra 18 Ekim’de düzenlenen seçimleri kazandı. Morales'in de hakkındaki tutuklama kararının iptalinin ardından 9 Kasım'da ülkesine döneceği açıklandı. 

Seçimlerin ardından yeni kurulacak mecliste çoğunluğa sahip olacak MAS’ın, darbenin ardından iktidara gelen yetkililerin yargılanması için çabaları artırması bekleniyor.


Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU