Halima Aden Sports Illustrated’ın mayo sayısında burkiniyle yer alarak moda tarihine geçti

‘Başörtülü top model’ olarak tanınan 21 yaşındaki genç kadın Kenya’da bir mülteci kampında doğmuştu

Halima Aden / Fotoğraf: Sports Illustrated

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Halima Aden, Sports Illustrated’ın (SI)  mayo sayısında burkini ve başörtüsü giyen ilk model olarak tarihe geçti. SI’ın meşhur mayo takviminin 2019 edisyonunda “yılın bikini çaylakları” arasında Somali kökenli Amerikalı modelin de poz verdiğini duyuran tweet pazartesi günü binin üzerinde beğeni aldı.

Çekim için Aden, fotoğrafçı Yu Tsai’ya, mavi ve bej renkli burkini ve yine uygun renkte bir başörtüsü, tamamlayıcı olarak da parlak sarı küpeleriyle poz verdi.

Müslüman model, derginin her yıl yayımladığı mayo sayısı için doğduğu topraklar olan Kenya’nın Watamu kıyılarına gitti.

 

 

SI, 21 yaşındaki genç kadının Kekuma göçmen kampında doğduğunu, 7 yaşında da ABD’ye taşındığını belirtti.

Sports Illustrated’ın Kenya’daki çekimi sırasında dergiye verdiği röportajda “Tam da burada aynı ülkede bir mülteci kampında yaşayan 6 yaşındaki halimi sürekli düşünüyorum” diyen Aden sözlerini şöyle sürdürdü:

“Büyüyüp bir yetişkin olduktan sonra Amerika’da Amerikan rüyasını yaşarken şimdi Kenya’ya, bu kez en güzel yerlerinde SI için bir çekim yapmak üzere geri dönmek. Kimsenin uydurabileceği bir hikaye değil bu.”

Aden’in adı 2016’da Amerika’da düzenlenen Miss Minnesota güzellik yarışmasında başörtüsü giyen ilk kadın model olarak duyulmuştu.

Yarışmanın seri finalistlerinin mayo giydikleri bölümde Aden yine burkini giymişti. Hali hazırda bir UNICEF elçisi de olan Aden, o zamandan bu yana New York Moda Haftası için podyuma çıktı, Vogue Dergisi kapağı için poz verdi ve artık IMG modellerinden biri.

 

 

Aden bir yandan moda endüstrisinde kendisine ve muhafazakar moda akımına tırnaklarıyla kazdığı bir alan açmaya çabalarken diğer yandan da Müslüman kimliğini güçlü biçimde sahiplenmeye özen gösteriyor. Aden, bunun için bulduğu son fırsatlardan birinde Good Morning America’da “herkesin gözyaşlarına hakim olamadığı anlar vardır” diyerek şöyle devam ediyor:

“Bu çekim de böyle muazzam bir andı. Sports Illustrated, bikini giyen bir kadınla burkini giyen bir kadının yan yana durabileceğini ve birer kadın olarak birbirlerinin en büyük destekçisi olurken aralarındaki farklılıkları da kucaklayabileceğini gösterdi.”

Aden, bu çekimle elde etmeyi umduğu şeyin klişeleri yıkarak kadınlara “evet başarabilirsin, sen bir kraliçesin, başarabilirsin!” diyerek  basmakalıp yargıları kırmak olduğunu söylüyor.

Sports Illustrated’ın mayo editörü MJ Day’e göre derginin 2019 sayısı, “güzellik kavramının şimdiye kadar en çeşitli ve kapsamlı şekilde ele alındığı sayılardan biri” oldu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Irmak Göksu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU