Lübnan Cumhurbaşkanı Avn: Yardımlar mültecilere Suriye'de verilsin

Cumhurbaşkanı Avn, Lübnan'da yaklaşık 1,5 milyon Suriyeli ve yaklaşık 500 bin Filistinlinin bulunduğunu, bunların toplamının ise Lübnan nüfusunun yarısına tekabül ettiğini söyledi

Avn, 28 Ekim’de Rus heyetle bir araya geldi / Fotoğraf: Şarku'l Avsat

Rusya, Lübnan'ın gelecek ay Şam'da düzenlenmesi beklenen Suriyeli mültecilerin geri dönüşüyle alakalı uluslararası konferansa katılmasını ümit ettiğini belirtti.

28 Ekim'de bir Rus heyet, konferansa davet amacıyla Lübnanlı yetkililere ziyarette bulunarak, Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Temsilciler Meclisi Başkanı Nebih Berri, hükümeti kurmakla görevli yetkili Saad Hariri ve Genelkurmay Başkanı Joseph Avn ile bir araya geldi.

Avn, heyet yaptığı görüşmede Suriyeli mültecilere yardımların kendi ülkelerinde sağlanmasını istiyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Özel Temsilcisi Alexander Lavrentiev başkanlığında, bir Rus askeri uçağıyla sabah saatlerinde Beyrut'a gelen heyet, Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Kontrol Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev, Dışişleri Bakanlığının Suriye Temsilcisi Alexander Kinshak, Rusya'nın Lübnan Büyükelçisi Aleksandr Rudakov ve Savunma Bakanlığı'ndan bir heyeti kapsadı.

Lavrentiev, Avn ve Hariri ile yaptığı görüşmede, ülkesinin 'Suriye'ye gönüllü olarak dönüşlerini güvence altına alarak uygun koşulları sağlamak amacıyla, yerlerinden edilmiş Suriyelilerin geri dönüşlerinin tartışılacağı, 11- 12 Kasım'da Şam'da uluslararası bir konferansa çağrı yapma' nedenlerini sundu.

Rus yetkili, Lübnan'ın söz konusu uluslararası konferansa katılmasını umduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Avn, Lübnan'da yaklaşık 1,5 milyon Suriyeli ve yaklaşık 500 bin Filistinlinin bulunduğunu, bunların toplamının ise Lübnan nüfusunun yarısına tekabül ettiğini söylerken, Beyrut Limanı'nda meydana gelen patlama sonucunda oluşan hasarların yanı sıra, ekonomik kriz ve koronavirüs salgının yankıları başta olmak üzere tüm bunların, ülkedeki çeşitli sektörleri olumsuz etkilediğini kaydetti.

Mişel Avn, "Suriyeli mülteci krizine çözüm bulmak üzere 2018 yılında başlatılan Rusya girişimi, bu girişim için gerekli finansmanı sağlamayan bazı Batılı ülkelerin tutumları nedeniyle tamamlanmadı. Özellikle de Kıbrıs meselesinin yanı sıra Filistin meselesinin 72 yıldır beklemesi ve adil ve kapsamlı bir çözümün gelmemesi nedeniyle bu dönüşü, Suriye krizine siyasi bir çözüm bulmaya bağlamak teşvik edici bir durum değil" dedi.

"Suriye'de yerinden edilmiş Suriyelilere sağlanan uluslararası yardımlar, onları geri dönmeye teşvik etmesi ve yardımlarının devam etmesinin güvence altına alınması için, Suriye'de kendilerine sağlanmalıdır" diyen Lübnan Cumhurbaşkanı, yerinden edilmişler meselesini görüşmek için yeni bir konferans düzenlenmesinin, bu insani meseleye uygun bir çözüm bulmaya yardımcı olabileceğini kaydetti.

Nebih Berri ise, heyetle yaptığı görüşme sırasında Lübnan ulusal çıkarına hizmet eden her şeye yanıt verdiğini söyledi. Hariri de 'Rusya girişiminin, 14 Haziran 2020 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından oybirliğiyle kabul edilen, yerlerinden edilmiş Suriyelilerin geri dönüşüne ilişkin genel politika belgesine uygun olduğunu' ifade etti.

Hükümeti kurmakla görevli yetkilinin ofisi, heyetin, yerinden edilmiş Suriyelilerin dönüşüne ilişkin Şam konferansının düzenlenmesinin önemini ele aldığını ve Lübnan'ın en üst düzeyde temsil edilmesi yönündeki umutlarını dile getirdiğini açıkladı.

Aynı şekilde aktarılana göre heyet, Suriye devletinin kontrolündeki toprakların, güvenli hale gelmesi dolayısıyla yerinden edilmişlerin geri dönme koşullarının sağlandığını belirtirken, söz konusu Suriyelilerin evlerine dönmek istediklerini de kaydetti.

Heyet, Lübnanlıların yerlerinden edilmiş Suriyelilere ev sahipliği yapma çabalarını, koronavirüs salgını ve Beyrut Limanı'ndaki patlamayla daha da kötüleşen yaşam, ekonomik ve finansal durumlarla mücadelesini takdir etti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU