Türkiye, SDG ile temas hattına asker ve silah yığarken Suriye rejim güçleri temas hattından çekiliyor

Barış Pınarı bölgelerinin kuzey sınırında, Ayn İsa ve kırsalında konuşlu bulunan SDG stratejik hendekler kazmaya başladı

Suriye'nin kuzeydoğusundaki El-Malikiye (Dırbesiye) yakınlarında duran ABD askeri konvoyu / Fotoğraf: AFP

Türk ordusu ve desteklediği Suriyeli muhalif gruplar, Suriye'nin kuzeydoğusundaki Rakka kentinin kuzeyinde bulunan Ayn İsa beldesi ve Haseke kentinin Ebu Raseyn nahiyesindeki temas hattına askeri takviye yapmaya başlarken, buradaki askeri noktalarını tahkim etti. TSK, Tel Tamir'in doğusuna kadar uzanan uluslararası yol (M4) boyunca askeri devriyelerini artırdı.

Ebu Raseyn'e bağlı Zergan bölgesinin sakinleri ve görgü tanıkları, Türk Ordusu ve desteklediği muhalif grupların, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kontrolündeki bölgeyi birbirinden ayıran temas hatlarına asker ve silah yığmaya başladığını belirtti. Türk Ordusu'nun Anik el-Heva, Tel Ahmed, Babu'l Hayr ve Umm Aşbe köylerinde yoğun bir hareketlilik içinde olduğunu ve bu hareketliliğe eşlik eden silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) günlük olarak bölgede uçuşlar gerçekleştirdiğini aktardı.

Haberler ve aktivistlerin sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlar, Ayn İsa'da konuşlu Suriye rejim güçlerinin çekilmesinin devam ettiğini gösteriyor. Buna göre, rejim güçlerine ait askerlerin ve ağır silahların yer aldığı yeni bir konvoy bölgeden çekildi. Daha önce de benzer şekilde 4 konvoy bölgeyi terk etmiş ve Rakka kırsalında Rusya'nın Tel es-Semen Üssü'ne ve Tabka kentine hareket etmişti.

SDG hendek kazmaya başladı

Barış Pınarı bölgelerinin kuzey sınırında, Ayn İsa ve kırsalında konuşlu bulunan SDG stratejik hendekler kazmaya başladı. Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, cephelerin karşısında uzanan bölgelerde hendek kazma faaliyetlerinin artması, Türkiye'nin bölgede gerginliği tırmandırmasıyla eşzamanlı geldi.

SDG'li bir komutan, Türk güçleri ve desteklediği silahlı grupların, Suriye'nin kuzeydoğu bölgelerine yönelik askeri çatışmaları artırdığını belirterek, “Uluslararası yola (M4) yakın, özellikle de Ayn İsa'nın batısından Tel Tamir'e uzanan hatta yer alan çok sayıda köy, geçtiğimiz günlerde işgalci Türk ordusunun paralı askerleri tarafından bombardımana uğradı” dedi. Komutan, bombardımana SİHA ve savaş uçaklarının eşlik ettiğini kaydetti. Bu olay, Türk askerlerinin Ayn İsa'da SDG'ye bağlı askeri noktaları top atışlarıyla bombalamasının ardından gerçekleşti.

Sultan Murat Tümeni'nde çatışma: 7 ölü

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Rasulayn kenti (Serekaniye) ve çevresindeki bölgelerde yaşayan halkın, Sultan Murat Tümeni unsurları arasında meydana gelen ve aralarında çocuk ve kadınların yer aldığı 5 sivilin hayatını kaybettiği silahlı çatışmalardan dolayı tedirgin olduğunu aktardı. Gözlemevi, unsurların birbirleriyle çatışması sırasında rastgele atılan füzeler nedeniyle bölgedeki evlerde maddi hasar oluştuğunu belirtti.

Gözlemevi'nin aktardığına göre, söz konusu çatışmalarda Tümen unsurlarından ölenlerin sayısı 7'ye yükselirken, bazıları ağır olmak üzere 15'ten fazla kişi yaralandı. Yararlılar, Türkiye'deki hastanelere sevk edildi.

Gözlemevi, daha önceki açıklamasında, Sultan Murat Tümeni unsurları arasında çıkan çatışmalarda 5 kişinin öldüğünü, 12 kişinin de yaralandığını aktarmıştı. Açıklamada, Rasulayn ile Haseke arasındaki yolda kurulan güvenlik noktasında Tümen unsurları arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını, çatışmaların daha sonra kentin içine yayıldığını, unsurların çatışmalar esnasında rastgele ateş açması ve füze fırlatmalarının kentte paniğe yol açtığı aktarılmıştı.

Gözlemevi, söz konusu çatışmaların, Tümen unsurlarının güvenlik noktasından geçişlerde alınan paraların bölüşümünde anlaşamaması ve unsurlardan bazılarının tutuklanmasından kaynaklandığını belirtti.

Koalisyon güçlerinden 100 tırlık lojistik destek

Öte yandan, Gözlemevi'nin aktardığına göre uluslararası koalisyon güçlerine ait 100 tırdan oluşan bir askeri konvoy Deyrizor kırsalındaki üslere giriş yaptı. Askeri araç ve lojistik malzeme taşıyan konvoy, yükünü boşaltmasının ardından Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) topraklarına döndü.

El-Hol Kampı'ndan 35 aile daha tahliye ediliyor

Gözlemevi'nin açıklamasında ayrıca, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin, Haseke'nin güneydoğusundaki El-Hol Kampı'nda Rakka kentinden gelen 35 aileyi daha tahliye etmeye hazırlandığı bildirildi. Gözlemevi, 12 Ekim'de yaptığı açıklamada, Özerk Yönetim'in, aşiret şeyhlerinin de kefil olmasıyla, 73 ailenin Kamp'tan çıkışına izin verdiğini ve böylece 289 kişinin Deyrizor kırsalında yer alan Susa, Şufa ve Bağuz bölgelerine döndükleri bilgisini paylaşmıştı. SDG'nin DEAŞ'a karşı başlattığı askeri operasyon sırasında gözaltına alınarak Kamp'a götürülen 48 aile de daha önce aşiret şeyhlerinin kefil olmasıyla Deyrizor kırsalındaki Susa, Şufa ve Bağuz'daki evlerine dönmüştü.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Halil Erdoğan

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU