MHP Dolmabahçe defterini açtı, Davutoğlu’nu hedef aldı

"Dolmabahçe’de Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ölüm fermanını okutmaya cüret eden bir kuklanın genel başkanımıza saldırması tesadüf değildir..."

Fotoğraf: Twitter

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun “Seçime giderken Bahçeli, Ecevit'i ortada bıraktığı gibi Erdoğan'ı da bırakacaktır. Bu ittifakta ben yokum diyecektir" sözlerine MHP’den tepki geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, yaptığı yazılı açıklamada Davutoğlu’na sert ifadelerle yüklenirken “Dolmabahçe Mutabakatı”nı gündeme getirdi ve özetle şunları söyledi:

Büyük Gazi’nin hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe’de Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ölüm fermanını okutmaya cüret eden bir kuklanın Cumhuriyet Bayramı’nın coşkusunu yaşadığımız günün arifesinde Sayın Genel Başkanımıza saldırması da elbette tesadüf değildir.

Açıklamada ayrıca Davutoğlu’na “siyasi fosil” ve “kukla” gibi ifadeler kullanıldı.

Dolmabahçe’de ne oldu?

Çözüm süreci sırasında, 7 Haziran seçimlerinden yaklaşık 3 ay önce, 28 Şubat 2015 tarihinde AK Parti ve HDP’lilerin katılımıyla 10 maddelik ‘Dolmabahçe Mutabakatı’ açıklandı.

Toplantıya o dönem AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, HDP’den Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan ve İdris Baluken katılırken, kamuoyuna da toplantının yapıldığı salondan bir fotoğraf verildi.

Erdoğan: Hasretle beklediğimiz çağrı

Mutabakatın açıklanmasını izleyen saatlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Tabii silahların bırakılması çağrısı bizler için çok çok önemli bir beklenti idi. Bu demokratik açılım süreci ile başlayan bir çağrıdır. Milli birlik ve kardeşlik projesi ile başlayan, şimdi de çözüm süreci ile devam eden ve bunu artık noktalayalım diye hasretle beklediğimiz bir çağrıdır” açıklamasını yaptı.

Erdoğan: Doğru bulmuyorum

Erdoğan, bu açıklamasından yaklaşık 1 ay sonra “Ben oradaki toplantıyı doğru bulmuyorum. Çünkü bu toplantıda hükümetin başbakan yardımcısıyla şu anda parlamento içinde olan bir grubun yan yana fotoğraf vermesini doğru bulmuyorum” ifadesini kullandı.

Demirtaş ve Davutoğlu: Kimin nereye oturacağını bile biliyordu

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da konuyla ilgili olarak “Dolmabahçe’de açıklama şekli bile, hangi koltuklarda kimin oturacağı bilgisi Cumhurbaşkanı’na verildi. Şimdi çıkmış alay eder gibi ‘Şunu kabul etmem, bunu kabul etmem. Efendim bunu doğru bulmuyorum’ demesi bizden önce kendi arkadaşlarına sırt çevirmesidir” dedi. O dönem Başbakanlık görevini yürüten Ahmet Davutoğlu da Gelecek Partisi’ni kurma hazırlıkları içerisindeyken “Terörle mücadele konusunda defterler açılırsa birçok insan, insan yüzüne çıkamaz” ifadelerini kullandı. Davutoğlu cephesinden basına “Erdoğan’ın kimin nerede oturacağını bile bizzat kendisinin bir A4 kâğıda çizdiğine” dair bir açıklama da yapıldı.

10 madde üzerinde uzlaşılmıştı

Dolmabahçe'de varılan mutabakatın toplam 10 maddeden oluştuğu açıklanmıştı. HDP'li Sırrı Süreyya Önder Dolmabahçe'de yaptığı açıklamada 10 maddeyi şöyle sıralamıştı: 

  • Demokratik siyaset tanımı ve içeriği,
  • Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarının tanımlanması,
  • Özgür vatandaşlığın, yasal ve demokratik güvenceleri,
  • Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasına dönük başlıklar,
  • Çözüm sürecinin sosyo-ekonomik boyutları,
  • Çözüm sürecinde demokrasi güvenlik ilişkisinin kamu düzenini ve özgürlükleri koruyacak şekilde ele alınması,
  • Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri ve güvenceleri,
  • Kimlik kavramı, tanımı ve tanınmasına dönük çoğulcu demokratik anlayışın geliştirilmesi,
  • Demokratik cumhuriyet, ortak vatan ve milletin demokratik ölçütlerle tanımlanması, çoğulcu demokratik sistem içerisinde yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulması,
  • Bütün bu demokratik hamle ve dönüşümleri içselleştirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU