İmamoğlu: 2. yüzyıla giderken, çok gurur duyacağımız bir Türkiye inşa etmeliyiz

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, KARAR için yazdığı yazıda CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun 37'nci Olağan Kurultay'da açıkladığı 13 maddelik “İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi”ne gönderme yaptı

Fotoğraf: Twiter

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için Karar gazetesine yazdığı yazıda, “Cumhuriyetin 97’nci yılında 2. yüzyıla giderken, çok gurur duyacağımız bir Türkiye inşa etmeliyiz” dedi.

 “Bugün 97. yaşını kutladığımız cumhuriyetimiz kısa süre sonra ilk 100 yaşını devirecek. Cumhuriyet 2’nci yüzyılına başlayacak. Artısıyla eksisiyle nasıl bir yüzyıl geçirdiğimiz mutlaka değerlendirilecek. Daha önemlisi ise ilk yüzyıldan alınan derslerle, 2’nci yüzyılın tasarımı olacak” diyen Ekrem İmamoğlu, “2’nci yüzyıl kavramını kamuoyuna deklare eden ve beraberinde manifesto niteliğinde argümanlarını ‘ 2. Yüzyıla Çağrı Beyannamesi’ ile paylaşan ilk kişi CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Kurultaydaki o konuşmayı dinlerken düşünmeye başladım. 2. yüzyılın ilk taşlarını bugünden nasıl döşememiz gerekirdi? 2123’e giden yolda nasıl bir ülke, nasıl bir toplum olacağız” ifadelerini kullandı. İmamoğlu yazısında  şu değerlendirmeleri aktardı:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yarını planlamak bugünden başlıyor. 

O zaman bugüne bakarak başlayalım. Küresel salgın etkisini sürdürmeye devam ediyor. Salgının ömrünün ne kadar süreceğini şimdilik kestirebilen yok. Pek çok uzman, bu salgının yeni bir düzen değişikliğinin habercisi olduğu kanısında. Belki haksız da sayılmazlar. 23 yıl süren 1873 ekonomi krizinin 1. Dünya Savaşı’na yol açtığı belirtilir. Keza, 1929 Büyük Buhranı’nın da 2. Dünya savaşına...  

Peki bu salgın geçmişte yaşanan örneklerin benzeri sonuçlar doğurur mu?  

Doğurursa Türkiye’nin pozisyonu ne olacak? 

Ben açıkçası ister küresel ister yerel olsun tüm krizlerde, en şanslı ülke olarak Türkiye’yi görüyorum. Şanslıyız, çünkü ışığı 100 yıl sonra bile dünyamızı aydınlatmaya yeten bir rehberimiz var. 

O rehber: Mustafa Kemal Atatürk ..

chp13.jpg
Fotoğraf: AA

İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun atıfta bulunduğu “İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi”, Cumhuriyet Halk Partisi’nin 25 Temmuz 2020’de yaptığı 37. Olağan Kurultay’da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından açıklanmıştı.

Demokrasi, ekonomi, dış politika, eğitim ve kutuplaşma gibi Türkiye’nin 5 temel soruna kaşı karşıya olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, bu sorunların çözümü için 13 maddelik bir manifestoyu bulunduğu “İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi” adıyla açıklamıştı.

İmamoğlu'nun yazısının tamamını okumak için tıklayınız 

 

Independent Türkçe, Karar

DAHA FAZLA HABER OKU