IKB ile PKK arasında "terk et" tartışması

PKK'nın, "IKB'deki kurumlara saygılıyız" açıklamasına IKB, "Saygı topraklarımız terk etmekle olur" cevabını verdi

PKK mensupları / Fotoğraf: AA

PKK'ya yakın medyaya konuşan PKK yöneticisi Murat Karayılan, Mesud Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) Haftanin, Metina, Gare ve Behdinan'a bağlı bazı alanlarda savaşa hazırlık yaptığını iddia etti.

KDP'nin Türkiye ile ilişkilerinin Kürt halkına hizmet etmediğini ileri süren Karayılan, PKK olarak Irak Kürdistan Bölgesi'nin (IKB) kurumlarına saygılı olduğunu öne sürdü.

IKB Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Rebwar Babkeyi, Erbil merkezli K24'e yaptığı açıklamada, "PKK'nın Kürdistan Bölgesi'nin kurumlarına saygı göstermesi Kürdistan Bölgesi sınırları dışına çıkmasıyla olur" dedi.

PKK'yı IKB'nin statüsünü küçültmek, güvenlik ve ulusal çıkarlarını hedef almakla suçlayan Babkeyi, "PKK, kendisine saygı duyulacak misafir değil, IKB hükümeti ve halkı çok saygı gösterdi. Ayrıca PKK'nın sınır bölgelerinde olması, köylerin boşaltılmasına ve Türkiye askerlerinin sınır içine çekilmesine neden oldu. On binlerce insan göç etti" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"PKK, uzun yıllardır haraç alarak halkın malına el koyuyor"

KDP Sözcüsü Mahmud Muhammed ise, yaptığı yazılı açıklamada, PKK'nın IKB'deki varlığını sert şekilde eleştirdi.

PKK'nın IKB ile rekabet içine girdiğine, halkın yaşamı ve bölgenin çıkarları için tehlike oluşturduğuna dikkati çeken Muhammed, "PKK, uzun yıllardır haraç alarak ve halkın mallarına el koyarak yüzlerce köyün inşasını ve sivil halkın bölgelerine dönmesini engelliyor" ifadelerini kullandı.

Muhammed, örgütün eylemlerinin bedelini IKBY halkının ödediğine işaret ederek, PKK'nın IKB'deki memurları öldürdüğünü ve faaliyetleriyle halk için tehdit oluşturduğunu kaydetti.

"PKK, meşru yönetime şüphe oluşturmak istiyor"

Öte yandan KDP Başkanlık Konseyi Üyesi Ali Avni de eylemleriyle Kürtlerin hiçbir zaman haklarına ulaşmasını istemeyen PKK'nın Irak hükümetine hizmet ettiğini söyledi.

PKK'nın bölgeyi viran ettiğini ifade eden Avni, PKK'nın meşru yönetime şüphe oluşturmak istediğini sözlerine ekledi. 

IKB'de 515 köy PKK işgalinde

KDP, Mart 2017'de paylaştığı bir veride PKK'nın Duhok'ta 304, Erbil'de 177, Süleymaniye'de 34 olmak üzere toplam 515 köyü işgal ettiğini bildirmişti.

PKK'nın söz konusu köyleri yaklaşık 29 yıldır üs olarak kullandığı ve köy sakinlerinin bölgelerine dönüşüne izin vermediği biliniyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU