Cumhuriyet yazarı: Dolar 8.3 TL'ye geldi, hala şaka sanıyorlar

Erdal Sağlam, Merkez Bankası Başkanı Uysal'a "Madem öyle, 120 milyar dolarlık rezervi niçin erittiniz?" diye sordu

Fotoğraf: AA

Cumhuriyet gazetesi yazarı Erdal Sağlam, dolar kurunun 8,32'yi aştığını, 3 ay önce açıklanan 2020 yıl sonu enflasyon hedefinin yüzde 30 sapmayla yüzde 12,1'e çıktığını belirtti.

Sağlam bugünkü “Dolar 8.3 TL’ye geldi, hâlâ ‘şaka’ sanıyorlar” başlıklı köşe yazısında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın dün yaptığı açıklamaları hatırlatarak şunlar yazdı:

Başkan, kurlardaki seyir sorulduğunda kurların birçok faktörden etkilendiğini, Merkez Bankası’nın finansal istikrar ve fiyat istikrarı açsından konuya yaklaştığını, döviz kurunun seviyesi ile ilgili bir hedeflerinin olmadığını söylemiş. Madem öyle, 120 milyar dolarlık rezervi niçin erittiniz? Enflasyonun kurlar ve gıda fiyatları nedeniyle arttığından, yüzde 20 kur geçişkenliğinden söz eden de aynı kişi.

Piyasaların panikte olmasına karşın, ekonomi yönetiminin işin ciddiyetini kavrayamadıkları yönünde açıklamalar yaptıklarına işaret eden Sağlam şöyle yazdı:

 Hazine ve Maliye Bakanı’nın yabancılarla yaptığı telekonferansta ekonomik durumun iyi olduğunu anlatıp “Türkiye’ye yeni bir yatırım dalgası geliyor” sözlerinin ardından 8 TL’yi aşan dolar kuru, dün de Merkez Bankası Başkanı’nın açıklamasından sonra 8.3 TL’yi geçti. Ekonomi için iki önemli otoritenin açıklamalarının hemen ardından piyasalarda yeni bir bozulma dalgası yaşanmasına rağmen, açıklamaların devam etmesi ise önümüzdeki dönem için ekonomik istikrar açısından iyice korkutucu oluyor.

 

Cumhruiyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU