Kırkpınar’ın başcazgırı ‘Pele Mehmet’ koronavirüse yenik düştü

Gençlik yıllarında arkadaşlarının futbol oynarken taktığı lakabıyla yağlı güreşlerde "Pele" olarak anılan Mehmet Tura, ‘er meydanları’na manileriyle ses veriyordu. Tura, koronavirüse yenik düştü

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin 55 yıldır başcazgırlığını yapan Pele Mehmet lakaplı Mehmet Tura, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedavisi gördüğü Bursa'nın İnegöl ilçesinde hayatını kaybetti.

Gençlik yıllarında arkadaşlarının futbol oynarken taktığı lakabıyla yağlı güreşlerde "Pele" olarak anılan Mehmet Tura, ‘er meydanları’na manileriyle ses veriyordu.

Tura, geçmiş yıllarda verdiği bir röportajda, dedesinin de pehlivan olduğunu, nesiller boyu yağlı güreşlerle yakından ilgilendiklerini söylemişti. 

Yağlı güreşin soydan geldiğini, kendisinin de yağlı güreş sevdalısı olarak yarım asırdır cazgırlık yaptığını ifade eden Tura, "Oğlum cazgır Bülent Tura. Ona da 'Pele Bülent' diyorlar. Benim namım da 'Pele Mehmet' bilindiği üzere. Bir de torunum var, o da cazgır 'Pele Levent'. Ona da öğrettik mesleği. Dededen toruna cazgırlık devam ediyor. Oğlumla Kırkpınar'da birlikte cazgırlık yapıyoruz. Gençliğimde futbol oynuyordum. O zamanlar Brezilyalı Pele vardı, çok meşhurdu. Ben de ince, uzun boylu ve esmerim. Futbol oynamamı Pele'ye benzettiler. Pele gibi oynuyor dediler. O gün bugündür 'Pele' diye lakabımız var" diye konuşmuştu.

“Amatördük, para yok tabii…”

Futbolda para kazanamadığını, bunun için yağlı güreşlere yöneldiğini dile getiren Tura, şunları kaydetmişti:

Amatördük, para yok tabii. Yeşil sahalardan güreş sahalarına cazgır olarak geçiş yaptık. Cazgırlığa devam ediyorum. Cazgırlık da güreş alemindeki usta çırak ilişkisinin devamı gibidir. Adet, gelenek ve görenek olur. Çok iyi cazgır arkadaşlarımız var, iyi cazgırlar yetişiyor. İnşallah o iyi cazgırları da halkımız seyredecek, dinleyecek.

İznik’e defnedildi

Yakınları tarafından İznik'e getirilen Tura'nın cenazesi, Şehir Mezarlığı'nda kılınan namazın ardından defnedildi.

Cenaze törenine, Tura'nın yakınlarının yanı sıra İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta, Türkiye Güreş Federasyonu yetkilileri ve vatandaşlar katıldı.

Türkiye Güreş Federasyonu’ndan taziye mesajı

Türkiye Güreş Federasyonu, Tura için taziye mesajı yayımladı. 

Federasyondan yapılan açıklamada, "Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yaşayan efsanesi, başcazgır 'Pele Mehmet' lakabıyla tanınan Mehmet Tura, Kovid-19 hastalığına yenik düşerek hayatını kaybetti. Pele Mehmet'e Allah'tan rahmet, ailesi, sevenleri ve tüm güreş ailesine başsağlığı dileriz. Acımız çok büyük" denildi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU