Asemptomatik vakalarda akciğer hasarı ihtimali sanılandan yüksek: Peki, bunun nedeni ne?

Araştırmanın sonuçları, salgına yaklaşımımızı değiştirebilir

 Hyaluronik asit seviyelerini etkileyen virüs, akciğerlerde fazlaca su toplanmasına neden oluyor (Reuters)

Bilim insanları koronavirüsün akciğerlerdeki etkilerini anlayabilmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Yeni bir araştırmaya göre asemptomatik vakaların akciğerlerinde de ciddi hasar oluşabilir.

Araştırma temel olarak hyaluronik asit adı verilen, vücutta kendiliğinden üretilen ve hücredışı matriste bulunan bir molekülü ele alıyor.  

İnce koruyucu katman ya da nemlendirici işlevindeki bu molekül, akciğerlerdeki enflamasyon ve fibrozis oluşumunu da düzenliyor.

Geçmiş çalışmalar, yüksek seviye hyaluronik asitle x-ray görüntülerinde akciğerlerde tespit edilen lekelerin ilişkili olduğunu ortaya koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Benzer bulgular koronavirüs hastalarında da gözlemlendi.

Araştırma, asemptomatik vakaların akciğerlerinde de farklı derecelerde hasarlar oluştuğunu, dolayısıyla bu kişilerin düşünülenden daha fazla risk altında olduğunu gösterdi.

Ağırlığının 1000 katı su emiyor

Çalşmanın başındaki Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı’nda sayısal sistem biyolojisi üzerine çalışan Daniel Jacobson, akciğerlerden aldıkları numuneleri inceleyerek virüsün hyaluronik asit seviyelerini etkilediğini tespit ettiklerini belirtti.

Jacobson, şöyle konuştu:

Virüs, kendi ağırlığının 1000 katından fazla su emerek hidrojele dönüşebiliyor. Koronavirüs hastalarında, hyaluronik asidi sentezlemekle görevli üç genin regülasyonunun ciddi şekilde arttığını ve bu dengeleri korumakla görevli iki genin de regülasyonlarının önemli ölçüde azaldığını gözlemledik. Fazla miktarda plazma ve suyun aynı alana dolmasıyla bir hidrojel oluşuyor. Akciğerlerinizde oksijen ve karbondioksit değişiminin yapıldığı yüzey jöleye dönüyor, solunum çok zorlaşıyor.

Bu durum neden bazı hastaların ventilatöre bile bağlıyken nefessiz kaldığını da açıklıyor. 

Araştırmacı, asemptomatik hastalar hakkındaysa şu uyarılarda bulundu: 

Akciğerlerinde farkına bile varmadan önemli ölçüde hasar meydana gelmiş olabilir. Dahası, bu kişiler asemptomatik durumdan ‘uzun süreli taşıyıcı’ya dönüşerek, uzun vadede daha ciddi sonuçlarla karşılaşabilir. Bu durumda salgına dair bakış açımızı değiştirmeliyiz. Çünkü asemptomatik enfeksyion toplumu derinden etkileyecek uzun vadeli sorunlara yol açabilir.

Salgınla mücadelede ülkelerin çoğu ateş ve öksürük gibi semptomlar gösteren vakaların tespit ve tedavisine yoğunlaşmış durumda.

Independent Türkçe, CGTN

DAHA FAZLA HABER OKU