"İlk koronavirüs aşıları enfeksiyonu önlemeyebilir"

Kate Bingham, The Lancet'teki yazısında aşı üretim kapasitesinin "çok yetersiz" olduğu uyarısında da bulundu

Oxford Üniversitesi'nin geliştirdiği aşı adayı viral vektör türünde (AFP)

Birleşik Krallık'ın (BK) Aşı Görev Gücü Başkanı Kate Bingham, salı yaptığı açıklamada ilk nesil Kovid-19 aşılarının "muhtemelen kusurlu" olacağını ve aşıların "herkeste işe yaramayabileceğini" söyledi.

Kate Bingham, The Lancet'te yayımlanan yazısında insanları "aşırı iyimserliğe" karşı uyardı. Bingham, herhangi bir aşının birçok insanda etkili koruma sağlamama ihtimali olduğunu ya da tesirinin uzun zaman sürmeyebileceğini ima etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bingham yazısında "Bir aşıya sahip olup olmayacağımızı bilmiyoruz" dedi.

Kayıtsızlığa ve aşırı iyimserliğe karşı önlem almak önemli.

İlk nesil aşılar muhtemelen kusurlu olacak. Bunların enfeksiyonu önlemek yerine semptomları azaltabileceğine ve o zaman bile herkeste işe yaramayabileceği veya uzun süreli olmayabileceğine karşı hazırlıklı olmalıyız.

Aşı Görev Gücü, hükümetin baş bilimsel danışmanı Sir Patrick Vallance tarafından oluşturuldu. Bingham, doğrudan Başbakan Boris Johnson'a rapor veriyor.

Uyarı, özellikle Avrupa olmak üzere dünya genelinde birçok ülkenin, bazı durumlarda ilkinden bile daha ağır yeni enfeksiyon dalgasına tanık olduğu bir dönemde geldi.

BK dahil dünyadaki birçok ülke, hayatın tekrar normale dönmesini başlatabilecek aşılar üzerinde çalışıyor. Bununla birlikte, dünya çapında son deneme fazına ulaşmış yaklaşık bir düzine aşı mevcutken bir aşının herhangi bir ülkede ne zaman kullanılabileceğine dair teyit edilmiş bir zaman çizelgesi henüz bulunmuyor.

Bingham, BK stratejisinin "söz konusu aşıların çoğunun ve muhtemelen hepsinin başarısız olabileceği ihtimalini kabul ederek, BK'ya güvenli ve etkili bir aşı sağlayacak en yüksek şansı kazandırmak amacıyla farklı formatlarda çeşitlilik arz eden bir portföy inşa etmek olduğunu" açıkladı.

Bingham, küresel aşı üretim kapasitesinin ihtiyaç duyulan milyarlarca doz için büyük ölçüde yetersiz olduğunu işaret ederek BK'nın mevcut üretim kapasitesinin de "aynı derecede kıt" olduğuna dikkat çekti.

Salı günü, Imperial College London'daki bilim insanlarının gerçekleştirdiği çalışmada, Britanya nüfusunda yeni koronavirüse karşı antikorların yaz boyunca hızlı biçimde düştüğü bildirilmişti. Bu durum, enfeksiyon sonrası korumanın uzun süreli olmayabileceğinı ortaya koydu ve "sürü bağışıklığı" denen şeye ulaşma ihtimaline dair soruları çoğalttı.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU