Bolivyalı sağcılar, sosyalist liderin devlet başkanı seçilmesi karşısında ayaklandı: "Cunta gelsin"

Geçen yıl darbeyle görevden uzaklaştırılan eski Devlet Başkanı Evo Morales ise eylemcilerden sakin olmalarını istedi

Bolivya'da seçimleri Morales'in partisinden aday olan Luis Arce kazanmıştı (Reuters)

Bolivya'nın Santa Cruz kentinde yüzlerce sağcı, devlet başkanlığı seçimlerini kazanan sosyalist Luis Arce'nin "cuntayla devrilmesi" çağrısıyla gösteri düzenledi.

Darbeyle görevden uzaklaştırılmasının ardından sürgün hayatı yaşayan eski Devlet Başkanı Evo Morales ise eylemcileri sakin olmaya davet etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pazartesi günü yapılan eylemde yüzlerce protestocu, sağcıların kalesi olarak görülen Santa Cruz'un doğusunda askeri barikatlara doğru yürüyüş düzenleyerek, Morales'in partisi Sosyalizme Doğru Hareket'in (MAS) yeniden iktidara gelmesini önlemek için askerden "yardım" istedi.

Bunun üzerine Morales, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Anayasamızda silahlı kuvvetlerin ve Bolivya polisinin yeri gayet açıktır: Her zaman yaptığımız gibi kurumlarımıza saygı göstereceğiz. Anayasaya göre hareket etmek zorundayız" ifadesini kullandı.

AFP ise Morales'in Ekim 2019'da anayasayı görmezden gelerek liderlerin görev süresinin iki dönemle sınırlı olmasına rağmen 4. kez yarıştığı seçimi kazanmasının ardından ülkenin siyasi krize sürüklendiğine dikkati çekti.

Amerikan Devletleri Örgütü'nün (OAS) yaptığı incelemelere göre seçimde usulsüzlük tespit edilmesi sonrası düzenlenen gösterilerin ardından Morales istifa edip ülkeyi terk etmiş ve yönetim muhafazakar Jeanine Anez idaresinde geçici hükümete devredilmişti.

Bolivya'da 18 Ekim'de yapılan son seçimlerde MAS'tan sosyalist Arce zafer elde etmişti.

Anez'in yanı sıra OAS'tan 4 gözlemcinin de yer aldığı seçim kurulu, oy verme işlemlerinin temiz ve şeffaf bir şekilde gerçekleştiğini bildirmişti.
 


"9 Kasım'da ülkesine dönecek"

Öte yandan Bolivya, Aralık 2019'da Morales hakkında çıkardığı yakalama kararını geçen gün iptal etmişti. Morales, ülkesinden ayrıldıktan sonra önce Meksika'ya, ardından da Arjantin'e gitmişti.

TASS haber ajansına göre, teleSUR'a konuşan Bolivyalı senatör Andronico Rodriguez, Morales'in 9 Kasım'da ülkesine döneceğini söyledi.

Rodriguez, "Kardeşim, eski devlet başkanı (Morales), devlet başkanı seçilen Luis Arce'nin yemin etmesinin ardından 9 Kasım'da Bolivya'ya dönecek" ifadesini kullandı.



Independent Türkçe, AFP, TASS  

DAHA FAZLA HABER OKU