ABD'deki seçimin sonucunu tahmin eden yapay zeka da kırsaldaki seçmeni anlayamadı

Yapay zeka bir gün seçiciler kurulu seçim sonuçlarını neredeyse tam isabetle tahmin edebilir hale gelecek: İstatistiksel fizikçi Hernan Makse'ye göre mesele bu değil bunun ne zaman olacağı

Yapay zeka, her seçimde eski verileri kullanarak sonuçları tahmin etmekte daha başarılı olabiliyor (Reuters)

Yapay zeka 2020 başkanlık seçiminde kazanan bir isim seçti ama önemli bir nokta daha var.

Manhattan'daki Levich Enstitüsü'nde Karmaşık Ağlar ve Veri Bilimi Laboratuvarı'nı yöneten Hernan Makse, City University of New York'ta istatistiksel fizikçi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Laboratuvarı, uluslararası seçim sonuçlarını tahmin etmek için sosyal medya trafiğini inceleyen yapay zeka kullanıyor ve temel olarak ABD'de aylık 48 milyonun üzerinde aktif kullanıcısı olan Twitter platformuna odaklanıyor.

Yapay zekanın verinin konum belirleme yoluyla düzenlenmesinin ardından artık yerel ve eyalet bazındaki seçim sonuçlarını da tahmin etmekte kullanabileceğinin altını çizen Makse, geçenlerde The Independent'a verdiği bir röportajda "Çoğunlukla seçimden bir yıl önce başlayıp daha sonra makinayı eğitmek için bu veriyi kullanıyor ve seçim sonucunu ulusal düzeyde tahmin ediyoruz" dedi.

Seçim sonuçlarını tahmin etmek tabii ki epey karmaşık.

Fizikçi, canlı seçim tahminlerine ev sahipliği yapan ve hatta şu sıralar Kovid-19 için temas takip sistemlerini yürürlüğe sokma çabalarına başlayan yapay zeka platformu KCore Analytics'in CEO'su. KCore Analytics'in web sitesine göre şirket yürürlüğe soktuğu her projede 1 milyarın üzerinde çıkarılmış tweet kullanıyor ve Arjantin'in geçen seneki sürpriz seçim sonucunu başarıyla tahmin etti.

Pazartesi günü konuştuğumuzda Makse, KCore Analytics'in 2020 ABD başkanlık seçimlerine yönelik son tahminlerini yayımlamaya hazırlanıyordu.

Ekibinin eğitti yapay zeka modellerine göre eski Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın halk oyu açısından güçlü bir avantaja sahip olduğunu, iş Seçiciler Kurulu'na geldiğindeyse "durumun farklı olduğunu" açıkladı.

Yapay zeka modelleri Biden'ın ulusal oylamada Başkan Donald Trump'dan 8 ila 9 puan farkla güçlü şekilde önde olduğunu gösterse de Makse, Biden'ın seçiciler kurulunda "çok çok küçük bir avantaja sahip olduğunu" söyledi.
 


Fizikçi, "Hatta fark o kadar küçük ki doğrusu farklı senaryolar hesaplamaya çalışıyoruz. Bu bizim için hâlâ geçerli bir soru" dedi.

Bazı açılardan yapay zeka, ulusal düzeydeki seçimler ve siyasi kampanya süreçleri konusunda geleneksel anket ve araştırma seçenekleriyle aynı kusurlara sahip.

Makse, kırsal bölgelerde yaşayan ve büyük ihtimalle anketörlerin kapsamı dışında kalan seçmenlerle Twitter gibi sosyal medya platformlarına çoğunlukla erişmeyenlerin aynı insanlar olduğunu, bunun da onları belirleyici şekilde verinin dışında tuttuğunu belirtti.

"Geleneksel anketlerde kapsamanın çok zor olduğu belirli gruplar var ve neticede seçimin kaderini belirleyecek olan onlar" dedi.

Kırsalda yaşayan insanlar öncelikle anket için arandıklarında telefonlarını açmıyor, ayrıca sosyal medyayı da kullanmıyorlar. Bu da bu insanların ne yapacağını tahmin etmeyi epey zorlaştırıyor.

Diğer ülkelerde seçim sonuçlarını tahmin etmek nispeten daha kolay bir süreç, zira sonucu çoğunlukla halk oyu belirliyor. Öte yandan ABD'de ulusal seçim tahminleriyle eş zamanlı olan seçiciler kurulu için farklı modeller öğrenmek adına makinelerin eğitilmesi gerekiyor.

Makse, kendisininki gibi yapay zeka modellerinin örneklem yanlılığı ve diğer benzer kısıtlamalar içeren sonuçları yeniden ölçeklendirme ve tahmin etmeyi öğrenme sürecinin devam ettiğini, bir gün makinaların bilgi eksikliğini rahatlıkla telafi edebilecek hale geleceğini söyledi.

Yapay zekanın gelecek haftaki başkanlık seçiminin sonucunu doğru tahmin edip etmeyeceği belirsizliğini koruyor. Ama Makse'ye göre bir gün yapay zeka, sonuç olarak seçiciler kurulu sonuçlarını verilen her senaryoda tahmin edebilir hale gelecek. Mesele bundan ziyade ne zaman olacağı.

Makse, "Geleneksel anketlerle yapay zekanın başlıca farkı, yapay zekanın her zaman giderek daha iyi hale gelmesi" dedi.

Her seçim yeni bir veri noktası, doğru tahmin etseniz de etmeseniz de... Tüm bu veriyi modele yeniden koyuyorsunuz ve her seçimde öğreniyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU