Akşener'den Erdoğan'a Fransa eleştirisi: Takındığın bu tavırla bilakis Macron'a destek çıktın

Akşener "Milli çıkarlardan önce kendi şahsi çıkarları üzerinden siyaset yapanları batıdan da ülkemizden de görüyoruz" diye konuştu

Fotoğraf: AA

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu.

Fransa ile yaşanan gerilime ilişkin konuşan Akşener "Macron'u ve onun temsil ettiği bu barbar zihniyeti kınıyorum" ifadelerini kullandı.

Akşener Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da seslenerek "Yabancı ülkelerin ergen tavırlı liderlerine cevabı devlet adamlığıyla ver" diye konuştu.

Akşener konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Hangi ülkede işler kötüye gitse hemen bir günah keçisi bulunup her şey ona yükleniyor. İslam düşmanlığı da yabancı düşmanlığı da bunun en yaygın örneklerinden saygısızca ve düşmanca bir dille söylenen yalanlar vatandaşları oyalamanın en popüler yolu. Biz bunu ülkemizden de batıdan da iyi biliyoruz. Milli çıkarlardan önce kendi şahsi çıkarları üzerinden siyaset yapanları batıdan da ülkemizden de görüyoruz. Kendi iktidarını kurtarmak için peygamberimize hakaret etmeyi mübah gören Macron'u ve onun temsil ettiği bu barbar zihniyeti kınıyorum. Ne var ki bizim kınamak ve kınanmaktan öte dertlerimiz var. Kınamakla kalmayıp ülkemizi güçlü kılmalıyız ki Macron gibiler böyle densizlikleri yapmadan önce kırk kere düşünsünler. Ağız dalaşını girmek güçsüzlerin acizlerin başvurduğu yoldur.

Dış politika eleştirisi

Akşener Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslenerek "Takındığın bu tavırla Macron'u pişman etmedin bilakis Macron'a destek çıktın. Türk dış politikasını egona meze yapmaktan artık vazgeç. Yabancı ülkelerin ergen tavırlı liderlerine cevabı devlet adamlığıyla ver" dedi.

"Keyif çayı" tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Malatya'da kendisine dert yanan esnafa "Al keyif çayı iç" demesini de eleştiren Akşener "Gerçekten ibretlik. Yazıklar olsun" ifadesini kullandı.

Akşener sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu tabloya bakınca senin keyif çayı içesin geliyor mu sayın Erdoğan? Dolar 8 lirayı geçmiş, euro 10 liraya yürüyor. Bu tabloya bakınca senin keyif çayı içesin geliyor mu sayın Erdoğan?

Sayın Erdoğan o çayı biraz da senin şu kodamanların içse olmaz mı? Türkiye'nin zenginliğinden biraz da alın teriyle çalışan işçi kardeşim, işsiz gençlerimiz, memurlarımız faydalansa olmaz mı? Çok da güzel olur ama bunlar Sayın Erdoğan'ın siyasi anlayışıyla olmaz.

"Tarım ve hayvancılığımız ithalata bağımlı hale geldi"

Hükümetin tarım politikalarına ilişkin eleştirilerde bulunan Akşener, Türkiye'nin, tarım ve gıdada kendi kendine yetebilen ender ülkelerden olduğunu ancak son 15 yıldır uygulanan politikalarla "bu gerçeğin de artık hayal olduğunu" ifade etti.

Kendi üreticisini görmezden gelip, el alemin çiftçisini, besicisini zengin eden AK Parti hükümetlerinin, sonunda buğday ambarı Anadolu’yu buğday ithal eder hale getirdiğini belirten Akşener, yurt gezilerinde et ve süt üreticileriyle bir araya geldiğini aktardı ve kürsüyü bir süreliğine besicilik ve çiftçilikle uğraşan Emre Ersoy'a verdi. 

Ersoy'un konuşmasının ardından konuşmasını sürdüren Akşener, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ı hedef alarak "Ben dolara bakmıyorum, dolardan bana nediyen Damat Bakan’ın ekonomi politikasıyla, yem fiyatları son bir yılda yüzde 50 arttı. Yerli ve milli ekonomi dedikleri yol haritasıyla, tarım ve hayvancılığımız ithalata bağımlı hale geldi" diye konuştu.

Döviz arttıkça maliyetin arttığını, maliyet arttıkça süt üreticilerinin pes edip hayvanlarını kestiğini belirten Meral Akşener konuşmasına şu ifadelerle devam etti:

Bu döngü, Türkiye’yi daha fazla ithalata bağımlı hale getiriyor. Bu sistemin başında ise ekonomi gurusu Damat Bakan’la, parlak zekasıyla göz dolduran Tarım Bakanı olunca, işler iyice içinden çıkılmaz hale geliyor. İşin daha da kötüsü, yem ithalatına ödediğimiz para, hayvan ithalatına ödediğimiz paradan çok daha fazla. 2019 yılında yem ithalatına 5 milyar dolara yakın para ödedik. Yani Türkiye’nin toplam tarım ürünleri ithalatının üçte birini yem ithalatına ödedik. Sırf GDO’lu soya ithalatına ödediğimiz para 1 milyar dolar.

"Elinizden geleni ardınıza koymayın"

Akşener, millet ve ülke için çıkış yolunun "İyileştirilmiş ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" olduğunu savundu.

İyileştirilmiş ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'de saray bürokrasisi ve gerçeğin önündeki sis perdesinin kalkacağını ifade eden Akşener, "Gerçeği görmek, teşhisin, teşhis de tedavinin ilk adımıdır. Hukuk, adalet gerçeğini görürsünüz. Yetki de sorumluluk da paylaşılır, ülke, ortak akılla ve liyakatli kadrolarla yönetilir. Adaletin, hukukun, liyakatin olduğu yerin, yıldızı yükselir. Yıldızı yükselen yere sermaye gelir, yatırım gelir. Yatırımın geldiği yerde, zenginlik olur, refah olur." diye konuştu.

Bunları söyleyince kendilerine kızıldığına dikkati çeken İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, "Biz hakikati söyledikçe köpürüyorlar. Köpürdükçe, medyadaki borazanlarıyla, sosyal medyadaki trolleriyle saldırıyorlar. Buradan bir kez daha açıkça ilan ediyorum: Bize, içeriden-dışarıdan, sağdan-soldan, tepeden-aşağıdan, nerden saldırırsanız saldırın. Saldırmazsanız gönlüm kalır. Elinizden geleni ardınıza koymayın" dedi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU