Elektronik haberleşmede sözleşmelerini e-Devlet üzerinden iptal edenler, cayma bedeli ödemek zorunda kalabilir

Yeni yürürlüğe giren ve vatandaşların işlerini kolaylaştırması beklenen elektronik haberleşmede abonelik fesih başvurusunun e-Devlet'ten yapılmasına dair yeni düzenlemeye dair TÜSODER'den bir uyarı geldi

TÜSODER'den abonelik iptallerine dair uyarı geldi / Görsel: trthaber

Elektronik haberleşmede abonelik iptal başvurularının e-Devlet'ten yapılabilmesine olanak sağlayan "Abonelik Fesih Başvurusu" hizmeti önceki gün hizmete girdi.

Ancak uygulamaya dair Independent Türkçe'ye konuşan Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER)  Başkanvekili Av. Rıdvan Yıldız'dan e-Devlet üzerinden yapılacak abonelik iptallerine yönelik uyarı geldi.

e-Devlet üzerinden abonelik iptallerine ilişkin getirilen kolaylığın vatandaşlar açısından oldukça olumlu olduğunu söyleyen Yıldız, devamında şu uyarıda bulundu:

Ancak bir konunun yanlış anlaşıldığını görmekteyiz. Abonelik sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden iptal edilebilmesi, mevcut taahhütlü abonelikleri geçersiz kılmadı. Taahhüt süreleri devam ederken sözleşmelerini e-Devlet üzerinden iptal eden vatandaşlar cayma bedeli ödemek zorunda kalabilir. Haklı bir neden olduğunda ve  tüketicinin yerleşim yerinin değişmesi ve taahhüt konusu hizmetin tüketiciye yeni yerleşim yerinde aynı nitelikte sunulmasının fiilen imkansız olması durumunda cayma bedeli söz konusu olmamaktadır. Ancak usulüne uygun bir taahhütlü abonelik ve sözleşme varsa abonelik e-Devlet üzerinden sonlandırılsa dahi cayma bedeli söz konusu olabilir.

e-Devlet ile abonelik fesih başvurusu nasıl yapılır?

Birçok firmanın abonelik iptalinde istediği işlemler, vatandaşlara zor anlar yaşatıyordu.

Artık abonelik iptalleri e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebilecek.

12 firmayı kapsayan işlemler ile internet, sim kartı ve uydu televizyonu gibi abonelikler iptal edilebilecek.

Bunun için ilk olarak e-Devlet'te bulunan BTK'nın "Abonelik Fesih Başvurusu" sayfasına giriş yapmak gerekiyor.

Sonra "Kimliğimi Şimdi Doğrula" adımını geçmek için mobil imza, e-imza, T.C. Kimlik Kartı ya da bankacılık uygulamaları üzerinden e-Devlet'e giriş yapılıyor.

Giriş yaptıktan sonra iptal etmek istenilen abonelik seçiliyor ve ardından abone sorgulama bağlantısına tıklanıyor.

Vatandaşın karşınıza çıkan "fesih başvurusu yap" sekmesinden iptal işlemi gerçekleştiriliyor. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU