Sürü bağışıklığı mümkün mü: Bilim insanları iyileşenlerin antikor seviyelerini inceledi

Çalışmaya göre antikor seviyesi üç ay içinde yüzde 26'dan fazla düşüyor

Semptom göstermeyen hastaların antikorları erken kaybetme ihtimali, hastalığı ağır geçirenlere göre daha fazla (AP)

Birleşik Krallık’ta (BK) Kovid-19 üzerine yapılan bir araştırma, hastalığı geçirenlerin vücutlarındaki antikor oranının iyileştikten kısa süre sonra düştüğünü gösterdi.

Imperial College London’dan araştırmacılar, rastgele seçilen 365 binin üzerindeki kişiye parmak ucuna iğne batırılmasıyla kan değerlerini ölçen testi gönderdi. Toplanan verileri inceleyen bilim insanları, Kovid-19 antikorlarında üç ay içinde yüzde 26’dan fazla azalma gerçekleştiği tespit etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CNN'in haberine göre çalışma, hastalığın BK’daki ilk dalgadan 12. 18. ve 24. hafta sonra üç kez uygulanan testler şeklinde yapılırken spesifik olarak IgG türü antikor incelendi.

Bulgulara göre, haziranla temmuz arasında her 100 kişiden 6’sında antikor tespit edilirken eylülden itibaren bu sayı yaklaşık 4 kişiye kadar düştü.

Araştırma ekibinden Profesör Helen Ward, elde edilen verilerin sürü bağışıklığının imkansız olduğunu gösterdiğini belirtirken şu ifadeleri kullandı:

100 kişiden 95’inin hastalığa hala yakalanabileceğini düşündüğünüzde sürü bağışıklığından çok uzaktayız. Söz konusu strateji Kovid-19 için uygun değil.

Bununla beraber antikorlardaki bu düşüş, tıpkı diğer koronavirüslerin neden olduğu gripte olduğu gibi insanların tekrar enfekte olabileceğini gösteriyor.

Aynı ekipten Profesör Wendy Barclay, antikorların semptomlardan üç ila 4 hafta sonra zirveye ulaştığını daha sonra da hızla düştüğünü söyledi ve ekledi:

Her kış çoğu kişiye bulaşan ve gribe neden olan mevsimsel koronavirüsler 6 ile 12 ay arasında tekrar hasta edebilir.

Vücudun yeni koronavirüs enfeksiyonuna verdiği tepkinin buna benzer olduğundan şüpheleniyoruz.

Bulgulara göre ayrıca, azınlık gençlerinin ve sağlık çalışanlarının daha yüksek antikora sahip olduğu belirtilirken bunun nedeninin yüksek ihtimalle onların enfekte hastalarla daha çok temas etmesinin olduğu vurgulandı.

Araştırma, bağışıklık sisteminin T hücreleri adı verilen diğer bir kolunu ölçmezken birisinin tekrar hasta olması durumunda söz konusu hücrelerin nasıl bir tepki vereceği belirsiz. Zira antikor seviyesi düşerken T hücrelerinin aktif kalma ihtimali olsa da henüz bunu ölçmek için hiçbir test yok.

Cleveland Üniversitesi Hastanesi’nde çocuk enfeksiyon hastalıkları doktoru Claudia Hoyen, söz konusu çalışmayı Kovid-19’un antikorlar bağlamında diğer tip koronavirüslerle benzer davranışlar sergilediğini öne sürmesi bakımından ilginç ve cesaret verici olarak nitelendirerek “bu çalışma hakkında çok az şey bildiğimiz bu virüsün en azından antikorlar söz konusu olduğunda tahmin edebileceğimiz gibi davrandığını gösterdi” dedi.

 

Independent Türkçe, CNN, Sky News

DAHA FAZLA HABER OKU