Türk İş’ten torba yasaya tepki: İstihdam paketi adı altında sendikasızlaştırma paketi

Türk-İşi torba yasa teklifine karşı 81 ilde açıklama yaptı. Ankara’daki açıklamayı yapan İl Temsilcisi Nihat Zengin, “İstihdam paketi adı altında kamuoyuna sunulan düzenleme, uzun vadede bir güvensizleştirme ve sendikasızlaştırma paketidir" dedi

Fotoğraf: AA

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmeleri süren kıdem tazminatı ve esnek çalışma gibi düzenlemeleri içeren torba yasaya karşı sokağa çıktı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen ve kamuoyunda "torba yasa teklifi" olarak bilinen "İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi"ne karşı, Türk-İş Genel Merkezi önünde, 81 il temsilciliğiyle eş zamanlı basın açıklaması yapıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Türk-İş İl Temsilcisi Nihat Zengin, geçen hafta TBMM'ye sunulan kanun teklifi ile yıllardan beri karşı durdukları esnekleşme ve güvensizleştirme konularının yeniden gündeme geldiğine dikkati çekti.

"İstihdam paketi adı altında kamuoyuna sunulan düzenleme, uzun vadede bir güvensizleştirme ve sendikasızlaştırma paketidir" diyen Zengin, 25 yaş altı ve 50 yaş üstündekilere "istihdam kolaylığı sağlayacağı" iddia edilen düzenlemenin aslında belirli süreli iş sözleşmelerinin yaygınlaşmasına neden olacağını söyledi.

turkis.jpg
Basın açıklamasını Türk-İş İl Temsilcisi Nihat Zengin yaptı / Fotoğraf: AA

 

Zengin, düzenlemenin kıdem ve ihbar tazminatı gibi işçilerin en temel istihdam güvencelerini ve çalışma barışını ortadan kaldıracağını, sendikal yaşamı alt üst edeceğini savundu.

Nihat Zengin, "Hükümetin uygulaması gereken öncelikli politika, kayıt dışı çalışmayı önlemektir. Ülke ekonomisi ve işçiler, kayıt dışı çalışmadan dolayı ağır bedeller ödemektedir. Kayıt dışı istihdamla ülke büyük bir gelir kaybına uğramaktadır" şeklinde konuştu.

Türk-İş Başkanlar Kurulu “esnek çalışma” gündemiyle toplandı

Türk-İş Başkanlar Kurulu ise, Genel Başkan Ergün Atalay başkanlığında söz konusu kanun teklifini değerlendirmek üzere toplandı.
Toplantıda, "esnek çalışma" konusu başta olmak üzere teklifle ilgili gelişmelerin hassasiyetle takip edilmesi ve ilerleyen günlerde kamuoyuna açıklama yapılması kararlaştırıldı.

DİSK ve Hak İş de karşı

Hükümetin, salgın döneminde ekonomik koşulları iyileştirme amacıyla hazırlandığını söylediği yasa teklifine işveren temsilcileri destek verirken, işçi konfederasyonları ise düzenlemeye karşı çıkıyor.

Teklifin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında işveren kesiminingörüşlerini komisyona aktaran Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç, kısa dönemli çalıştırma hiçbir şart olmamasını talep etmiş ve "Herhangi bir yaş ayrımı olmaksızın tüm çalışanları kapsamasını talep ediyoruz" demişti.

İşçi sendikaları ise teklifteki söz konusu tüm hükümlere karşı olduklarını belirterek düzenlemelerin tekliften tümüyle çıkartılmasını talep etti.

Tük İş'in dışında DİSK de torba yasa ile yapılması planlanan değişikliklere karşı çıkıyor. Ayrıca, hükümetin pek çok politikasını destekleyen Hak İş de esnek çalışma ve kıdem tazminatı gibi düzenlemelerin emekçilerin kazanımlarını ortadan kaldırdığı gerekçesi ile torba yasaya arşı çıkıyor.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU