IŞİD lideri Bağdadi 5 yıl sonra videolu bir mesajla ortaya çıktı

“Müminlerin Emirinin Konukseverliği” başlıklı görüntülerde, Bağdadi yanında silah ve mühimmat kemeriyle birlikte, yüzleri görünmeyen 3 IŞİD üyesinin yanında oturuyor

Richard Hall & Gemma Fox - The Independent

IŞİD Lideri Ebu Bekir Bağdadi, 5 yıl aradan sonra, ilk kez bir videoda göründü.

Örgütün medya kolunun Pazartesi yayımladığı videoda, Bağdadi’nin IŞİD’in Suriye’de aldığı yenilgiyi değerlendirdiği ve dünyanın çeşitli bölgelerindeki terör saldırılarını övdüğü görülüyor.

IŞİD lideri, örgütün kuruluşunun ilan edildiği Musul’daki El-Nuri Camii’nde çekilen Temmuz 2014 tarihli videodan beri ilk kez görüntülendi.

Örgüt, birkaç yıldır Bağdadi’nin ses kayıtlarını yayımlasa da, liderin durumuyla ilgili çok sayıda spekülasyon üretildi.

Örgütün son bölgesini de kaybetmesinin ardından, Batılı istihbarat teşkilatları, liderin Irak ya da Suriye’deki çöllerden birinde saklandığını ileri sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2010’da Irak İslam Devleti’nin yönetimine geçen Bağdadi, örgütü yeraltındaki bir asi grubundan, 10 milyon insanı yöneten bir proto-devlete dönüştürdü. Bağdadi’nin halk içine çıktığı son günden beri örgütü gittikçe ufalandı ve militanlarının bir kısmı öldürülürken, bir kısmı da hapse atıldı.

Bağdadi’nin “Müminlerin Emirinin Konukseverliğinde” başlıklı son videoda, yanında silah ve mühimmat kemeriyle birlikte, yüzleri görünmeyen 3 IŞİD üyesinin yanında oturduğu görülüyor.

Örgüt lideri, söz konusu görüntülerde, Sri Lanka’da eş zamanlı düzenlenen ve 250’den fazla kişinin hayatını kaybettiği saldırılara övgüler diziyor. Ayrıca bu saldırıları, örgütün Suriye’de kaybettiği son kale olan Bağoz’un “intikamı” olarak nitelendiriyor.

Bağdadi, söz konusu görüntülerde, konuyla ilgili şu şekilde konuşuyor:

“Sri Lanka’daki kardeşlerimize gelince, Haçlıların beşiğini deviren intihar saldırılarını duyduğumda çok sevindim. Bağoz’daki kardeşlerimizin intikamını aldık.”

Öte yandan örgüt lideri, videonun bu bölümünde görünmüyor. Bunun yerine, ses kaydının üzerinde örgütün bağlılık yemininden ve neden olduğu yıkımlardan görüntüler yer alıyor. Bu da örgüt liderinin sözlerinin ayrı bir zamanda kaydedildiğine dair iddiaların artmasına neden oluyor.

Bağdadi, sözlerine şu şekilde devam ediyor:

“Allah’ın lütfuna bakın ki, Sri Lanka’da Amerikalılar ve Avrupalılar vardı. Onlar Allah’ı sorguladı. Allah da intihar saldırılarıyla cevap verdi. Açıkçası, İslam’ın ve İslam halkının haçla ve haçlı halkıyla verdiği savaş, uzun bir savaş. Bağoz savaşı sona erdi. Ama Hristiyanların, Müslümanlara karşı gaddarlığını, vahşiliğini ve kötü niyetini gösterdi.”

Örgüt lideri ayrıca, IŞİD’in öldürülen ve hapsedilen militanları için intikam alacağını ve “yıpratma savaşı” verdiğini söylüyor.

 

 

Bağdadi’nin daha önce birçok kez, öldürüldüğü iddia edilmişti. Rusya 2017’de, Rakka’ya düzenlediği hava saldırısında, Bağdadi’nin ve 300 militanının ölüp ölmediğini araştırdığını açıklamıştı.

Başka iddialara göre de, örgüt lideri ABD önderliğindeki koalisyonun saldırılarıyla zayıflatıldı.

Suriye Demokratik Güçleri adlı ABD destekli koalisyon, 23 Mart’ta IŞİD’i yendiğini ve son toprağı da geri aldığını ilan etmişti.

IŞİD’in şu an yönetecek toprağı olmasa da örgüt, güçlü bir tehdit oluşturmaya devam ediyor. ABD istihbaratı, örgütün Suriye ve Irak’ta yaklaşık 15 bin militanı olduğunu tahmin ediyor. Uyuyan hücreler ise her 2 ülkede de saldırılara başladı.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU