Fransız olmayan markalardan "Bizi boykot listesinden çıkarın" talebi

Avon ve TCL, sosyal medyada yayımlanan boykot listesine girdikleri için açıklama yapmak zorunda kaldılar

Fotoğraf: Reuters

Ankara ve Paris arasındaki gerilim devam ederken Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan “Fransız mallarını almayın” diyerek boykot çağrısı yaptı.

Erdoğan’ın bu çağrısının ardından sosyal medyada AK Partili bazı isimler boykot edilen markaların listelerini yayınladı. Ancak bu listede Fransız olmayan markalar da yer aldı. Bunlardan ikisi Çin merkezli TCL ile ABD’de kurulan Avon şirketleriydi.

İki şirket de yazılı bir açıklama yaparak Fransız şirketi olmadıklarını açıklamak durumunda kaldı.

Avon’dan yapılan açıklama şöyle:

Avon, 1886 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulan, 2020 yılının başında da Natura&Co grubu ile birleşerek Brezilya merkezli çok uluslu bir güzellik grubunun parçası haline gelen bir doğrudan satış şirketidir. Markamızın Fransız devleti ile bir bağı olmayıp Fransa’da operasyonu dahi bulunmamaktadır. Basına yansıyan ‘Boykot edilecek Fransız markaları‘ başlıklı haberler içerisinde yer alan markamızla ilgili asılsız haberlere itibar edilmemesini ve haberlerde yer alan markamızın bu listeden çıkartılmasını önemle rica ederiz.

TCL’den yapılan açıklamada da şöyle denildi:

Çeşitli basın mecraları tarafından yayınlanan haberler ve yapılan bir takım sosyal medya paylaşımlarında Alcatel markasına, “Boykot edilecek Fransız markaları” ve benzeri başlıklı listelerde yer verildiğine tanık olmuş bulunmaktayız. Alcatel, teknoloji ve tüketici elektroniği şirketi Nokia'nın tescilli markası olup, kullanım lisansı merkezi Çin'de bulunan ve bir Çin markası olan TCL Communication Technology Holdings Limited'e aittir. Şirketimizin Fransa devletiyle herhangi bir bağı bulunmamaktadır. Alcatel markası ile ilgili asılsız haberlere itibar edilmemesini önemle rica ederiz. Kullanım lisansı TCL Communication Technology Holdings Limited'e ait Alcatel markasına ilişkin yanlış ve yanıltıcı paylaşım yapan mecralara karşı yasal yollara başvurma seçeneğini de değerlendirmekteyiz.

Fransa ile Türkiye arasında Dağlık Karabağ, Suriye, Libya ve Doğu Akdeniz gibi konularda birçok gerilim bulunuyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un İslam’la ilgili yaptığı açıklamaların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransız mallarına boykot çağrısı yaptı. Erdoğan ayrıca Macron'un zihinsel tedaviye ihtiyacı olduğunu söyledi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU