DSÖ Genel Sekreteri’nden ABD yönetimine uyarı: Pes edemeyiz

Trump'ın Özel Kalem Müdürü Mark Meadows’ın, yönetimin stratejisinin virüsü kontrol etmekten çıkıp hafifletmeye döndüğünü açıklamasına yanıt veren Ghebreyesus, "Koronavirüs yorgunluğu gerçek ama pes edemeyiz" dedi

Fotoğraf: İHA

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, ABD Başkanı Donald Trump'ın Özel Kalem Müdürü Mark Meadows’ın önerdiği gibi yeni tip Koronavirüs'le (Kovid-19) mücadele önlemlerini bırakmanın 'tehlikeli olduğunu' söyledi. Ghebreyesus, ülkelere "Pes edemeyiz" sözleriyle seslendi.

AFP'nin aktardığına göre, DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, aylar süren Koronavirüs mücadelesinin ardından dünya genelinde 1.1 milyondan fazla insanın hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Ghebreyesus, "Bu çok zor ve Koronavirüs yorgunluğu gerçek ama pes edemeyiz" dedi. 

ABD Başkanı Donald Trump'ın Özel Kalem Müdürü Mark Meadows, yönetimin stratejisinin virüsü kontrol etmekten çıkıp hafifletmeye döndüğünü söylemişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Kovid-19 aşı denemelerinin sonuçları kasım sonunda alınabilir"

Oksijenin Kovid-19 hastaları için en gerekli "ilaçlardan" biri olduğunu belirten Ghebreyesus, "DSÖ, sürdürülebilir oksijen tedarikini artırmak için tüm hükümetler, ortaklar ve özel sektör ile dayanışma içinde çalışmaya kararlıdır" ifadesini kullandı.

Aşı çalışmalarına ilişkin bir soruyu cevaplayan DSÖ bilim heyetinden başuzman Dr. Soumya Swaminathan ise "Devam eden aşı çalışmalarını izleyebildiğimiz kadarıyla en iyi beklentimiz, yıl sonundan önce, muhtemelen kasım sonundan itibaren, bir veya iki aşı denemesinden sonuç alabileceğimizdir" dedi.

"Aşılara ilişkin beklentiler dengeli olmalı"

Swaminathan, aşıların acil kullanımının gündeme gelmesi halinde ise DSÖ'nün bu konuda "minimum kriterleri" olduğunu belirtti.

Halen dünya genelinde 10 aşının Faz 3 denemelerinin devam ettiğini işaret eden Swaminathan, aşıların başarılı olmasına ilişkin beklentilerin "dengeli" olması gerektiğini vurguladı.

Swaminathan, aşıların Kovid-19'a karşı başarılı olmama ihtimaline de değinerek, "Çünkü aşı denemelerinin başarı oranlarının yüzde 10-20 olduğunu biliyoruz." diye konuştu.

 "Avrupa'nın Kovid-19 salgınının 'yeni merkez üssü' olduğundan şüphe yok"

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün İsviçre'nin Cenevre kentindeki merkezinde, video konferans yöntemiyle DSÖ salgın uzmanlarıyla toplantı düzenledi.

Ghebreyesus, geçen hafta dünya genelinde Kovid-19 vakalarında ulaşılan en yüksek rakamın bildirildiğini aktardı.

Kuzey yarım küredeki birçok ülkede vaka sayılarında ve hastaneye yatışlarda endişe verici bir artış görüldüğüne dikkati çeken Tedros Adhanom Ghebreyesus, özellikle Avrupa ve Kuzey Amerika'da yoğun bakım ünitelerinin hızla dolduğu bilgisini paylaştı.

Salgın döneminde tüm insanları fedakarlık yapmaya davet eden Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Kimse daha fazla sözde karantina (sokağa çıkma zyasağı) istemiyor. Ama bundan kaçınmak istiyorsak, hepimiz üzerimize düşeni yapmalıyız" dedi.

"Avrupa'da virüsün çok çok arkasındayız"

DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan ise geçen hafta dünya genelindeki tüm Kovid-19 vakalarının yüzde 46'sının, ölümlerin de 3'te 1'inin Avrupa bölgesinden bildirildiğini söyledi.

Ryan, "Dolayısıyla, Avrupa bölgesinin şu anda hastalığın merkez üssü olduğundan şüphe yok. Bu virüsün önüne geçmeliyiz ve sonra da virüsün önünde kalmalıyız. Bazen bir yarışta, belirli taktikleri belirli bir zamanda kullanabilirsiniz ama şu anda Avrupa'da bu virüsün çok çok arkasındayız. Dolayısıyla virüsün önüne geçebilmek için mücadeleyi ciddi şekilde hızlandırmalıyız" dedi.

"Evde kal" uygulamasına tekrar geçilebilir

Mike Ryan, virüsün kontrol altına alınabilmesi için daha kapsamlı önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Bu önlemler içinde hareket özgürlüğünün kısıtlanması ve "evde kal" uygulamasına tekrar geçilmesinin yer alabileceğini kaydetti.

DSÖ'nün Kovid-19'a karşı mücadele ekibi lideri Maria Van Kerkhove ise Avrupa'da artan vaka ve ölüm sayılarına ilişkin bir soru üzerine, "Ülkelerin bu sözde ulusal karantinalara girmek zorunda kalmayacağından hala umutluyuz" değerlendirmesinde bulundu.

 

Independent Türkçe, AA, 

DAHA FAZLA HABER OKU