Akif Beki: Yönetenlerin lafına uyup TL direnişine destek verenler ne hissediyor acaba?

"Keleğe gelmiş, aldatılmış gibi mi hissediyorlar kendilerini? Zararlarını kim tazmin edecek şimdi diye, kendilerini yanıltanlara kızıyorlar mı?"

Fotoğraf: Reuters

Karar gazetesi yazarı Akif Beki, Türk lirasında (TL) rekor değer kaybını ve hükümetin konu hakkındaki açıklamalarını kaleme aldığı yazısında “TL’ye güvenen, yönetenlerin lafına uyup TL direnişine destek verenler ne hissediyor acaba?” diye sordu.

Beki, bugünkü köşe yazısında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Türk lirasına güvenenlere kazanç vadettiğini, doların ne zaman yükselişe geçse bu söylemini tekrarladığını hatırlatarak şunları yazdı:

Dolara güvenenlerin nasıl bir pişmanlıkla hüsrana uğrayacakları mesajlarını da ekleyelim.  Çünkü kurlar yapaydı, ataklar yapaydı, TL’ye saldırıdan dolayıydı, ekonomi yönetimi ve aziz millet yemeyince artışlar geri gelecekti, TL suni kayıplarını telafi edecek, gücüne güç katacaktı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, doları olan vatandaşları bozdurup TL’ye geçmeye çağırmıştı. “Milletime sesleniyorum; bırakın doları moları. Paramıza dönelim. Türk Lirası artık kaybettirmiyor. Milliliğimizi, yerliliğimizi burada da gösterelim” demişti. 2019’daydı. 

Ülkesine ve yerli parasına güvenen hiç süphesiz kazanacaktı.   Zaten doların saltanatı da bitiyordu, devri  geçmişti, hükmü kalmamıştı, onların doları varsa bizim de Allah’ımız vardı, evvel Allah TL’nin ve yerel parayla ticarerin devri başlıyordu. Rusya ve Çin’le provalar bile yapılıyordu.   Hamdolsun bu da bir milattı, yeni bir çağ açılıyordu.  Albayrak, daha 24 Haziran’da “TL’ye güvenen herkes kazanacak” müjdesi vermişti.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Kumar oynar gibi…”

Bu sırada Hazine’nin kendi vatandaşlarından dünyada görülmemiş faiz oranlarıyla borç dolar toplamaya devam ettiğini söyleyen Beki, şöyle yazdı:

Ama olsun, Hazine ve Maliye Bakanı, TL’ye güvenenlerin kazanacaklarından yine de emindi.  Bu inançla, vatandaşların TL’si üstünde değişik, fantastik faiz-kur-enflasyon teorileri denenmeye devam etti. Kumar oynar gibi...  Bakalım bu sefer değişik bir sonuç çıkacak mı diye Merkez Bankası, piyasaları terse yatırdı. Faizi arttıracak gibi gösterip beklentinin tam tersini yaptı.   Deneme tahtasındaki sonuç; doların 8 lirayı da aşması oldu. Bakanlığın 2023 hedefiydi bu kur.   

Ekonomi yönetiminin “Nasılsa kazanacağız” rahatlığında olduğunu, bu yüzden deneme-yanılma yöntemine sebat ettiği görüşünü dile getiren Beki, şunları söyledi:

Gelin görün ki TL’ye güvenenler, o gün bugündür kayıptan kayba koşuyor.  Kendilerine güvenip dolardan TL’ye dönenler, birikimini ısrarla TL’de tutanlar zarar üstüne zarar etmiş. Umursayan, sorumluluğunu üstlenip özür dileyen var mı peki?  “Yanılttığımız tüm vatandaşlarımızdan özür diliyoruz, hepsini zarara soktuk, artık olan oldu” diyen duyuldu mu? 

Hayır, bilakis TL’nin değer kaybetmesinin aslında sanıldığı gibi kötü bir şey olmadığı yaveleri pompalıyorlar. Doların başını  alıp gitmesi, ihracatçımıza ve sanayicimize fırsatlar sunuyormuş. Lehimize oluyormuş. Son terane bu. 

"Yoksa seviniyorlar mı?"

TL’ye güvenen, yönetenlerin lafına uyup TL direnişine destek verenler ne hissediyor acaba?  Asıl onu merak ediyorum.   Keleğe gelmiş, aldatılmış gibi mi hissediyorlar kendilerini? Zararlarını kim tazmin edecek şimdi diye, kendilerini yanıltanlara kızıyorlar mı?  Yoksa, kendilerine anlatılan ilk hikaye yalan olmuş, orasına aldırmıyor da...”Biz kaybettik ama Türkiye kazandı, üretimimizin önü açıldı” diye seviniyorlar mı? 

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU