Erdoğan'ın Fransız mallarını boykot çağrısına Ankara Ticaret Odası ve İstanbul Ticaret Borsası’ndan destek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransız mallarının boykot edilmesi gerektiğini söylemişti. ATO, İSTİB ve TBMM Başkanı Şentop’tan Erdoğan’ın çağrısına destek geldi

Fotoğraf: Reuters

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Fransız mallarının boykot edilmesi çağrısına Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran ve İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz’dan destek açıklaması geldi.

Baran ve Kopuz Erdoğan'ın boykot çağrısına yapılan yazılı açıklamalarla destek verdi. 

Baran, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un teşvikiyle Fransa’da İslam dinine ve Müslümanlar'a yönelik çirkin saldırıların kabul edilemez olduğunu belirtti.

Macron'un iyi niyet sınırlarını aştığını vurgulayan Baran, şunları kaydetti:

Müslüman kardeşlerimize yapılan saldırılara kayıtsız kalmamız mümkün değil, tepkimizi en üst düzeyde vermemiz gerekiyor. Boykotun etkili olması ve amacına ulaşması için vatandaşların Fransız markalara talep etmemesi gerekiyor. Üyelerimize ve vatandaşlarımıza boykota destek vermeleri çağrısında bulunuyorum. Ne Fransa’da ne de dünyanın herhangi bir yerinde Müslümanlar'a yapılan zulme kayıtsız kalamayız. Unutmayın, aldığınız her Fransız markası ile Müslüman kardeşlerimize yapılan zulme destek vermiş olacaksınız.

“İlk etapta vereceğimiz en iyi tepki boykot”

İSTİB'den yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Kopuz, Fransa'da açık bir biçimde İslam ve Türk düşmanlığı yapıldığını belirtti.

Kopuz, "Bununla da yetinilmiyor, Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi Türk mallarına karşı boykot çağrıları yapılıyor, orada yaşayan Türk ve Müslüman kardeşlerimiz mağdur ediliyor. Bir devlet adamına yakışmayan tavırlar sergileyen Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un yaptıklarının yanına kalmayacağının, Fransa'ya da zarar vereceğinin anlaşılması için boykot çok önemli bir tavır. Milletimiz bu tavrı almalı ve duyarlılığını göstermelidir. Fransız mallarını boykot etmeliyiz. Bu bizim vereceğimiz en doğru tepki olacaktır" değerlendirmesini yaptı.

Kopuz, açıklamasında şunlar söyledi: 

Ben Macron'un şuursuzca attığı adımların Akdeniz ve Afrika'daki dengelerin Türkiye'nin lehine değişmesi neticesi olduğunu düşünüyorum. Dünyanın kültürlerarası duyarlılığa en çok ihtiyacı olduğu bir zamanda ve kendi ülkesinde bile milyonlarca Müslüman yaşarken böylesine çılgın adımlar atması gerçekten inanılmaz. Bu adımların sadece bir anlamı olabilir, o da Müslümanları şiddet eylemlerine yöneltmektir. Böylece haklı çıkacağını ve uluslararası destek bulacağını sanıyor. İşte bu nedenle Müslümanlar olarak çok dikkatli olmalı, tepkimizi barışçıl yollarla göstermeliyiz. İlk etapta vereceğimiz en iyi tepki de boykottur.

Şentop da destek verdi

TBMM Başkanı Mustafa Şentop da boykot çağrısına destek verdi. 

Şentop, sosyal medya hesabı Twitter'den yaptığı paylaşımda, "İslam düşmanlığında ve sevgili Peygamberimize saygısızlıkta başı çeken Fransa yönetimine karşı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı Fransız mallarına yönelik boykotun bütün İslam dünyasının desteğiyle de güçlü bir şekilde gerçekleşmesi bir zarurettir" ifadesini kullandı.

Erdoğan’ın çağrısı

Erdoğan Fransız malları için de boykot çağrısı yaparak şunları söylemişti:

Ben buradan milletime sesleniyorum; nasıl ki Fransa'da 'Türk markalı malı satın almayın' diyorsa, sakın Fransız markalara asla iltifat etmeyin bunlardan satın almayın.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU