OHSAD Başkanı: Tüm hastanelerin pandemi hastanesi olması doğru bir uygulama değil

Yol haritasının bu akşam Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'yla yapılacak toplantıda netleşeceğini belirten Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Op. Dr. Reşat Bahat, "Devletimizin emrindeyiz ama bazı taleplerimiz gözardı edilmesin" dedi

Fotoğraf: AA

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakaları, son haftalarda özellikle belli kentlerde hızla artıyor.

Vakaların yüzde 40'ının İstanbul'da görülmesi nedeniyle şehirde alarm durumuna geçildi.

Kentteki kamu hastanelerinin birçoğu dolarken, sağlık çalışanlarında Kovid-19 görülme oranı yükseldi.

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, kentteki özel hastanelerde pandemi için ayrılması planlanan yatak sayılarına ilişkin hazırlık yaptı.

Aslında 20 Mart'ta Türkiye'deki özel hastaneler ile vakıf hastaneleri, pandemi hastanesi ilan edilmişti.

Ancak kamu hastanelerinin talebe yetişmesi nedeniyle bugüne kadar bu uygulamaya ihtiyaç duyulmadı. 

Şimdi ise pratikte de özel hastanelerin pandemi hastanesi olarak hizmet vermesi gündemde.

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Op. Dr. Reşat Bahat, akşam saatlerinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'yla yapacakları görüşme öncesinde gelişmeleri, Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

"Yol haritası bugünkü toplantıda çizilecek"

Türkiye'de 20 Mart itibarıyla tüm özel ve vakıf hastanelerinin zaten pandemi hastanesi ilan edildiğini hatırlatan Bahat, "Devletin açtığı pandemi hastaneleri, talebi karşıladı. Yaz aylarında vakaların kontrol alınmasıyla da özel hastanelerin yükü hafifledi. Böylelikle özel hastaneler açısından yeniden sağlık turizmine dönebilmek ve bir nebze nefes alabilmek mümkün oldu. Ancak son haftalarda özellikle İstanbul'da vakalar katlanınca, 'doluluk oranı yeniden artabilir, özel hastanelere ihtiyaç duyulabilir' düşüncesi oluştu. Yol haritası bugünkü toplantıda çizilecek" yorumunu yaptı.

"Doktor, hemşire, cihaz ve sarf malzemesi desteğine ihtiyaç var"

Özel hastanelerin sıkıntılarını da sorduğumuz Reşat Bahat, doktor ve hemşire gibi sağlık çalışanı sayısının artırılmasının yanı sıra cihaz ve sarf malzemesi desteğine de ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

"Hastaların yarıya yakının testi negatif çıksa da, aslında Kovid'e yakalanmış durumdalar"

PCR testlerinin durumuna da işaret eden Bahat, negatif çıkan sonuçlarda SGK'nın ilave ödeme yapmadığını ancak hastaların bir bölümünde PCR sonuçları negatif çıksa da akciğer tomografisinde Kovid bulgusuna ulaşıldığını kaydetti:

SGK'nın özel hastanelere fark ödemesi, hastanın Kovid-19 testinin pozitif çıkmasına bağlı. Ancak hastaların yarıya yakının testi negatif çıksa da, aslında Kovid'e yakalanmış durumdalar. Çünkü PCR testleri negatif ama akciğer tutulumu var. Tomografi, pnömanide (zatürre) PCR'dan daha güvenilir sonuç veriyor.

 

Op. Dr. Reşat Bahat OHSAD.jpg
Op. Dr. Reşat Bahat / Fotoğraf: OHSAD

 

"Tüm hastanelerin pandemi hastanesi olması doğru bir uygulama değil"

Salgın nedeniyle hastaneye gitmekten çekinen kişilerin ertelenen taleplerine de dikkati çeken OHSAD Başkanı Reşat Bahat, özel ya da kamu farketmeksizin tüm hastanelerin pandemi hastanesine dönüştürülmesi kararının doğru bir uygulama olmadığı görüşünde.

"Ertelenmiş sağlık talepleri bulunan hasta sayısının daha da artmasına sebep olur"

Op. Dr. Bahat, gerekçelerini ise şöyle açıkladı:

'Kovid bakımından temiz hastaneler' oluşturmak önemli. Bazı hastanelerin, Kovid-19 bakımından 'temiz hastane' olarak çalışmasını önerdik. Hem kamu hem de özelde hastaların güvenle gelebilesi lazım. Ayrıca küçük hastanelede Kovid'i yönetmek zor. Büyüklerde de, organ nakli yapılanlarda yönetmek zor. Diğer taraftan halihazırda ertelenmiş sağlık taleplerinden kaynaklanan ciddi sağlık problemleriyle karşı karşıyayız. Tüm dünyada bu durum böyle. Kamuda doluluk oranları çok artabilir ve özelin desteğine ihtiyaç duyulabilir, oturup bunu konuşalım, sonuna kadar desteğe hazırız. Ama şu durumda tüm özel hastanelerin pandemi hastanesi olması doğru bir uygulama değil, bu durum ertelenmiş sağlık talepleri bulunan hasta sayısının daha da artmasına sebep olur. Kanseri ilerleyen, beyin damarlarındaki problem ilerleyen ya da farklı sağlık sorunları olan kişiler var. Yurt dışından kanser ameliyatları kabul eden hastanelerde akışın bozulmaması lazım. Kovid’in bir süre daha misafirimiz olacağını düşünerek, buna göre bir düzen oluşturmalıyız. İsteklerimizi bakanlığa ilettik.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"Devlet isterse el koyabilir, pandemiyi yürütmek önceliktir"

Sağlık Bakanlığı'nın en kötü senaryoya göre hazırlığını yaptığını, hastanelerdeki yükün bir anda artmaması için çaba sarfedildiğini ve bunun doğru bir yöntem olduğunu da belirten Reşat Bahat, "Özel sektör olarak her zaman sorumluluk almaya hazırız. Vatandaşımızı ortada bırakmayız. Gerekirse bir süre tüm hastanelerimizi emrine sunarız, devlet isterse el koyabilir, pandemiyi yürütmek önceliktir. Devletin emrindeyiz ama belirttiğimiz talepler gözardı edilmesin" şeklinde konuştu.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU