Mısır İstanbul Başkonsolosluğu görevlileri hakkında 'kötü muamele' soruşturması

Kötü muamele nedeniyle şikayetçi olan Farag’ın annesi ve halen Mısır’da hapiste olan kardeşi ile sürekli tehdit edildiği ileri sürüldü

Mısır vatandaşı Amr Alaa Albib Hamed Farag, Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne avukatıyla gelerek Mısır İstanbul Başkonsolosluğunda kötü muameleye maruz kaldığı iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Farag’ın avukatı Gülden Sönmez gazetecilere yaptığı açıklamada, müveklinin 28 Eylül 2020 tarihinde vekaletname almak için randevuyla gittiği konsoloslukta uzun süre bekletildiğini, kendisine karşı şüpheli davranışlar sergilendiğini savundu.

Avukat Sönmez, Farag’ın, olayın ardından savcılığa suç duyurusunda bulunmasının üzerine konsolosluktaki üst düzey görevli ve kendisini tutan 2 görevli hakkında soruşturma başlatıldığını söyledi.

Farag’ın görevlilerce konsoloslukta bizzat görüşmek için pasaportunu da alarak gelmesi halinde imza verileceği söylenerek içeri çağırıldığını ileri süren Sönmez, yaşanılan durumdan Farag’ın şüphelenmesi üzerine içeri girerken pasaport ile girişin tespiti olarak arkadaşı tarafından videoya çekildiğini aktardı.

Konsoloslukta görevli iki kişi tarafından Farag’ın binaya alındığı, yukarı çıkmasının istendiği ama kendisinin direndiğini ve yukarı çıkmayacağını söylediğini anlatan Avukat Sönmez, detayları soruşturma dosyasında mevcut olan bir dahili hat görüştürmesinin de yaptırıldığını aktardı.

Avukatı Gülden Sönmez, Farag'ın Temmuz 2019'dan beri Türkiye'de yaşadığını belirterek, şu açıklamayı yaptı:

Mısır'da üniversitede petrol mühendisliği okumaktayken, Mısır'da her görüşten vatansever gençler gibi o da askeri darbeye karşı demokratik seçimlerin ve adaletli demokratik bir düzenin yürümesini istemiş ve bu sebeple askeri darbe karşıtlığı sebebiyle okuldan atılmıştır. İlki 2014 yılında başlamak üzere toplam 8 ay ailesi dahil hiç kimsenin haberi olmadan zorla kaybettirilmiştir. Bu sürelerde polis ve istihbarat merkezlerinde tutularak çok ağır işkenceler görmüştür. Çırılçıplak soyma, askıda asma, elektrik verme, aç bırakma, dayak, küfür her türlü işkenceye maruz kalmıştır. 

Sivil olduğu halde askeri mahkemede yargılanmış, uydurulmuş delilsiz ispatsız bir şekilde, sadece işkence altındaki itiraftarla sözde yargılanıp suçsuz yere toplam 5 yıl hapis yatmıştır. Hapishanenin korkunç koşullarında sağlığı zaten kötüyken, bir de babasının vefat haberini alınca kısmi felç geçirmiştir. Duruşmalara tekerlekli sandalyede getirilmiştir. Yıllarca hapis yattıktan sonra hakkındaki son suçlamadan beraat kararı açıklanıp serbest bırakılınca yurtdışına çıkmıştır.

Soruşturma sonrasında şikayetinden vazgeçmesi ve konsoloslukta yaşananlar hakkında konuşmaması için Farag'ın annesi ve halen Mısır’da hapiste olan kardeşi ile sürekli tehdit edildiğini ifade eden Sönmez, Farag'ın Türkiye’den kaçırılacağını, ev adresinin bilindiği ve takip edildiğine dair can güvenliğini tehdit eden mesajlar almaya devam ettiğini ifade etti.

Sönmez, "Umut ediyoruz ki İstanbul Adliyesi’ndeki soruşturma bütün delil ve araştırmalarıyla ilerlesin ve kendisine karşı işlenen suçlardan dolayı görevliler, suçlular yargılansın" dedi. 

Tercümanı aracılığıyla konuşan Amr Alaa Albib Hamed Farag da konsolosluğa randevu saatinde gittiği halde 1,5-2 saat bekletildiğini, oraya gelen diğer insanların bekletilmediğini ve kendisine kötü davranıldığını belirterek, görevlilerden şikayetçi olduğunu söyledi.

 

Independent Türkçe, AA, SABAH

DAHA FAZLA HABER OKU