İmran Han'dan Facebook CEO'suna mektup: "Holokost inkarını yasakladığınız gibi İslamofobiyi de yasaklayın"

Pakistan Başbakanı, Mark Zuckerberg'i "Müslümanlara yönelik bir soykırım" konusunda uyardı

İmran Han, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla Facebook'un kurucusu Zuckerberg'e seslendi (AFP)

Pakistan lideri İmran Han, Facebook CEO'su Mark Zuckerberg'e hitaben yazdığı mektupta, sosyal medya platformunda İslamofobinin, Holokost inkarıyla aynı şekilde ele alınarak yasaklanması çağrısında bulundu.

Pakistan Başbakanı ve eski kriket yıldızı, dünyanın "İslamofobi yasaklanmadan önce" Müslümanlara karşı bir soykırımın tamamlanmasını beklemek zorunda kalmaması gerektiğini söyledi.

Han, Fransa'nın Samuel Paty adlı öğretmenin başının kesilmesine verdiği tepkiyi vurgulayarak, "marjinalleştirmenin kaçınılmaz olarak aşırıcılığa yol açtığı" uyarısında bulundu ve bunun "dünyanın ihtiyaç duymadığı bir şey" olduğunu ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünya genelinde, sosyal ağların nefret ve yanlış bilgi yayma alanı haline gelmesini önlemek için harekete geçme çağrısı yapan hükümetlerin baskısı altında bulunan Facebook, düzeltmeye dönük bir dizi adım atmıştı.

Bu ay birçok kişinin memnuniyetle karşıladığı bir hamlede bulunan platform, Holokost'u reddeden veya çarpıtan herhangi bir içeriğin paylaşılmasını yasaklamıştı. Dünya genelinde 2,5 milyardan fazla kişinin kullandığı sosyal medya platformu, ağustos ayında da dünyayı kontrol eden Yahudilerle ilgili klişeler ve blackface (beyazların yüzlerini siyaha boyadığı ve ırkçı bulunan bir çeşit makyaj -ed.n.) gibi nefret söylemine yönelik içerikleri yasaklamıştı.

Pakistan Başbakanı pazar akşamı Zuckerberg'e hitaben yazdığı mektupta, özellikle Facebook gibi sosyal medya platformları aracılığıyla "dünya genelinde nefreti, aşırıcılığı ve şiddeti teşvik eden ve gitgide yükselen İslamofobiye" dikkat çekti:

Nazilerin Almanya'da ve Avrupa boyunca Yahudilere karşı düzenlediği soykırımın doruk noktası olan Holokost'u eleştiren veya sorgulayan her türlü paylaşımı yasaklamak gibi doğru bir adım atmanızı takdirle karşılıyorum... Ne var ki bugün dünyanın farklı yerlerinde Müslümanlara karşı benzer bir soykırım olduğunu görüyoruz.

Han, Müslümanların vatandaşlık haklarının yanı sıra istedikleri gibi giyinme ve ibadet etmeye dair demokratik özgürlüklerinden de mahrum bırakıldığını söyledi. Komşu Hindistan'ı ve Fransa'yı örnek veren Han, Hindistan'da Müslüman karşıtı Vatandaşlık Yasası Değişikliği (CAA) ve Ulusal Vatandaş Sicili (NRC) gibi yasaların ve önlemlerin yanı sıra Müslümanların hedef alınarak katledilmesinin ve bu kesimin koronavirüs konusunda suçlanmasının, İslamofobi denen menfur olgunun yansımaları olduğunu" söyledi.
 


Han, "Fransa'da İslam terörizmle ilişkilendiriliyor, İslam'ı ve ve Peygamber Efendimiz'i (asm) hedef alarak dine küfreden karikatürlerin bu ülkede yayımlanmasına izin veriliyor. Bu durum, Fransa'daki Müslümanların daha fazla kutuplaşmasına ve marjinalleşmesine yol açacaktır. Fransızlar, radikal aşırılık yanlısı Müslüman vatandaşlarla, İslam'ın ana akım Müslüman vatandaşlarını nasıl ayırt edecek?" diye sordu.

"Sosyal medya platformlarında Müslümanların yaygın olarak taciz edilip iftiraya uğraması" dikkate alındığında İslamofobinin yasaklanmasını isteyen Han, "nefret mesajlarının bütünüyle yasaklanması gerektiğini" belirterek "Kimilerine yönelik nefret mesajları kabul edilemez ama diğerlerine yönelik bu tür mesajlar kabul edilebilir durumdayken insanlar bir mesaj gönderemez" ifadelerini kullandı.

Han'ın çağrısına cevaben bir Facebook sözcüsü, şirketin her türlü nefrete karşı olduğunu ve ırk, etnik aidiyet, ulusal köken veya dine dayalı saldırılara izin vermediğini belirtti.

Sözcü yaptığı açıklamada, "Bu nefret söylemini fark eder etmez kaldıracağız" dedi ve şirketin hâlâ "yapacak çok işi olduğunu" kabul ettiğini ekledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU