Kolombiyalı gerillaların genç komutanı, ordunun düzenlediği operasyonda öldürüldü

41 yaşındaki Vanegas, ELN’nin genç kuşağının en tanınan ismiydi

Komutan Uriel, sosyal medyada da çok aktifti (AFP)

Kolombiya’da Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’nden (FARC) sonraki en büyük solcu gerilla örgütü Ulusal Kurtuluş Ordusu’nun (ELN) komutanlarından Uriel takma isimli Andres Vanegas, ordunun düzenlediği operasyonda öldürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, 41 yaşındaki Komutan Uriel’in ölümünün ELN’ye önemli bir darbe vurduğunu söyleyerek "Terör örgütünün kamuoyunda en tanınan ismi öldü" dedi. Operasyonun yürütüldüğü ülkenin kuzeyindeki Choco bölgesinde konuşan Duque, Vanegas’ın birçok kaçırma ve cinayetin yanı sıra geçen yıl 21 kişinin öldüğü Bogota’daki polis akademisi saldırısından da sorumlu olduğunu belirtti.

Sosyal medyada aktif olan ve videolarını sık sık Twitter hesabında paylaşan Vanegas, 1964’te kurulan Marksist gerilla örgütü ELN’nin genç kuşağının en tanınan ismiydi. Uriel’in lideri olduğu Choco’daki gerillalar, ülkenin en büyük uyuşturucu çetelerinden Clan del Golfo’yla da savaşıyor.

Hükümetin 2016’da FARC'la barış anlaşması imzalamasının ardından savaşı sürdüren ELN, ülkenin yüzde 10’unda etkili, kırsal bölgelerde önemli desteğe sahip ve yaklaşık 2300 savaşçısı bulunuyor.

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU