Uzaktan kumandalı arabayla başladı, Formula 1 pistlerinin yeni "efsanesi" oldu: Lewis Hamilton

2007'de Formula 1'de yarışmaya başlayan Lewis Hamilton, Portekiz Grand Prix'sini kazanarak tüm zamanların en çok yarış kazanan pilotu oldu. Büyük Britanyalı pilot, Michael Schumacher'i geride bırakarak Formula 1 pistlerinin yeni "efsanesi" oldu

Dünyanın en çok izlenen motorsporları organizasyonu Formula 1'de Portekiz Grand Prix'si, yeni bir tarihi ana şahitlik etti.

Mercedes'in Büyük Britanyalı pilotu Lewis Hamilton, Portekiz Grand Prix'sini önde bitirerek kariyerinin 92. zaferini kazandı. 

 

 

Formula 1'in "efsane" ismi Michael Schumacher ile paylaştığı yarış kazanma rekorunu Portekiz'deki zaferin ardından kıran Hamilton, 2007'de adım attığı F1 pistlerinde ilk siyahi pilot olarak zirveye emin adımlarla yürüdü.

En çok yarış kazanan pilot unvanını efsane pilot Michael Schumacher'den devralan Lewis Hamilton'ın uzaktan kumandalı araba ile başlayarak efsaneye dönüşen hikayesi...

 

 

Tam adı "Lewis Carl Davidson Hamilton" olan başarılı pilot, 7 Ocak 1985'te Birleşik Krallık'taki Hertfordshire'da bulunan Stevenage'de dünyaya geldi.

Carmen Brenda ve Anthony Hamilton, çocuklarının ismini ABD'li ünlü atlet Carl Lewis'ten esinlenerek koydu.

Carmen Brenda ve Anthony Hamilton çifti, Lewis iki yaşındayken ayrıldı.

12 yaşına kadar annesi ve kardeşleriyle birlikte aynı evde yaşayan Hamilton'ın motorsporlarındaki kariyeri ise sekiz yaşındayken başladı. 

 

Hamilton-3.jpeg
Genç Lewis, uzaktan kumandalı arabasıyla / Fotoğraf: lewishamilton.com

 

Anthony Hamilton, 1991'de Hamilton'a uzaktan kumandalı bir araba hediye ederek, oğlunun yarış arabalarına ve hızlı sürmeye olan sevgisinde etkili oldu.

Başarılı yarışçı o günleri, şu sözlerle anlatacaktı:

Uzaktan kumandalı arabalarla yarışıyordum ve yetişkinlere karşı kulüp şampiyonluğu kazanıyordum.

 

Hamilton-1.jpeg
Hamilton, okul takımında Asley Cole ile birlikte futbol oynadı / Fotoğraf: lewishamilton.com

 

Motorsporları dışında futbola da ilgi duyan Britanyalı pilot, okul takımında daha sonra Manchester United ve Inter gibi dev kulüplerde forma giyecek olan Ashley Young ile aynı takımda mücadele verdi. 

Eğer Formula 1 pilotu olmasaydım futbolcu ya da kriketçi olurdum.

Tıpkı diğer sürücüler gibi kariyerine kartingle başlayan Hamilton, mücadeleci ruhunu burada da gösterdi ve ilk zaferini Britanya Karting Şampiyonası'nda elde etti.

 

Hamilton-4.jpeg
Lewis Hamilton - Ron Dennis / Fotoğraf: lewishamilton.com

"Merhaba, ben Lewis Hamilton, bir gün arabalarınla ​​yarışmak istiyorum"

Henüz 9 yaşındayken McLaren takımının patronu Ron Dennis ile tanışma fırsatı yakalayan genç Lewis, şu sözlerle gelecekteki başarılarının sinyallerini verdi:

Merhaba. Ben Lewis Hamilton. Britanya Şampiyonası'nı kazandım ve bir gün arabalarınla ​​yarışmak istiyorum.

Genç Lewis, 1997'de Junior Yamaha'da yarıştı ve yine Geleceğin Şampiyonları ve Super One serisini kazanarak Britanya şampiyonu oldu.

1998'de McLaren'in genç sürücüler eğitim programına dahil olan genç Lewis, arkasındaki destekle hem Avrupa hem de Dünya Karting şampiyonlukları elde etti.

 

Hamilton-7.jpeg
Fotoğraf: lewishamilton.com

 

Daha sonra Britanya Formula Renault, Formula 3 Avrupa Serisi ve GP2 şampiyonalarında kazandığı birinciliklerle adından söz ettiren Hamilton, 2007'de McLaren için piste çıkmaya başladı. 

Formula 1 tarihinin en genç transferine imza atan McLaren, aynı zamanda pistlerde boy gösterecek ilk siyahi pilot Hamilton'ı dünya sahnesine çıkarttı.

Hamilton, ilk zaferini ise sezonun altıncı yarışı olan Kanada Grand Prix'sinde elde etti.

2007'de toplam 17 yarışa katılan genç pilot, 3'ü birincilik olmak üzere 12 kez kürsüye çıkmayı başararak Kimi Raikkonen'in 1 puan gerisinde sezonu ikinci sırada tamamladı.

 

Hamilton-9.jpeg
Hamilton, 2008'de Formula 1'de dünyanın en genç şampiyonu oldu / Fotoğraf: lewishamilton.com

 

Dünyanın en prestijli organizasyonundaki ilk yılında adından söz ettiren Hamilton, 2008'de ise dünya şampiyonluğuna uzandı ve en genç şampiyon unvanını elde etti.

2009'da kötü bir sezon geçiren ve sadece Macaristan ile Singapur yarışlarını kazanan Hamilton, kürsüye ise Avrupa, Japonya ve Brezilya Grand Prix'lerinde çıkabildi.

2010 yılındaki Türkiye Grand Prix'sini kazanan Büyük Britanyalı sürücü, 2013'ün sonuna kadar 27 kez kürsüye çıktı ancak bunların sadece 11'in de zirvede yer aldı.

 

Lewis Hamilton-Reuters.jpeg
Lewis Hamilton, 2014'te ikinci dünya şampiyonluğuna 19 yarışın 7'sini kazanarak ulaştı / Fotoğraf: Reuters

 

2014'te ikinci kez dünya şampiyonu

Mercedes takımıyla ikinci sezonuna 2014'te hızlı bir giriş yapan Hamilton, sezonun ilk 5 yarışında 4 kez galip geldi. 19 yarışın 11'ini zirvede tamamlayan başarılı sürücü, sezon sonunda ikinci kez dünya şampiyonluğunu ilan etti.

Başarılı grafiğini 2015'te de sürdüren Hamilton, 17 kez kürsüye çıktığı sezonu 10 kez zirvede tamamlayarak toplam 381 puanla zirvede tamamladı ve 3. kez dünya şampiyonu oldu.

2016'da 11 yarış kazanan ve 380 puan toplayan Hamilton şampiyonluğu 385 puanlı takım arkadaşı Nico Rosberg'e kaptırıp ikinci oldu.

 

Lewis Hamilton-Reuters1.jpg
Büyük Britanyalı sürücü, 2017, 2018 ve 2019'da 11'er galibiyet elde etti / Fotoğraf: Reuters

 

Üst üste 3 şampiyonluk geldi

2014'te yakaladığı çıkışı sürekli olarak artıran ve yer aldığı tüm yarışlarda favori olan Hamilton, 2017, 2018 ve 2019 yıllarında üç kez üst üste dünya şampiyonu oldu.

Söz konusu süreçte 62 kez piste çıkan deneyimli sürücü, bu yarışların 33'ünden zaferle ayrıldı.

Yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle ertelenen 2020 sezonunda da başarılı grafiğini sürdüren Büyük Britanyalı pilot, bu sezon çıktığı 12. yarışta 8. zaferini elde ederek pilotlar klasmanındaki liderliğini sürdürüyor. 

Toplam 5 yarışın kaldığı 2020 sezonunda 256 puanı bulunan Hamilton'ın en yakın takipçisi ise 179 puanı bulunan Valtteri Bottas.

 

 

Toplumsal konulara duyarlılığıyla da gündemde

Time dergisi tarafından belirlenen 2020'nin en etkili 100 kişisi arasındaki 8 sporcudan 1'i olmayı başaran Lewis Hamilton, toplumsal eşitsizlik, ırkçılık gibi konularda yaptığı protestolarla gündeme geldi.

ABD'de siyahi George Floyd'un bir polis memuru tarafından nefessiz bırakılarak öldürülmesi sonrası başlayan "Black Lives Matters (Siyahların Hayatı Değerlidir)" protestolarına destek veren Hamilton, Formula 1 yönetiminden de destek görmüştü.

Instagram hesabından bir açıklama yayınlayan Büyük Britanyalı pilot, George Floyd için sessiz kalanlara, şu tepkiyi vermişti:

Bazılarınız en büyük yıldızlarsınız ama adaletsizliğin ortasından sessiz kalıyorsunuz. Beyazların egemen olduğu bir spor olan benim endüstrimdeki kimseden hiçbir işaret yok. Ben beyaz olmayan insanlardan biriyim ve burada yalnız başıma duruyorum. Irkçılık bütün dünya için bir sorun. Sadece Amerika'da değil, Birleşik Krallık'ta, İspanya'da, İtalya'da, her yerde var. Azınlıklara davranış şekli değişmeli. Kalplerimizde ırkçılık ve nefretle doğmadık, bunlar bize öğretildi.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Black Lives Matter yesterday, today and forever  #EndRacism #JUSTICEFORBREONNATAYLOR

Lewis Hamilton (@lewishamilton)'in paylaştığı bir gönderi ()

 

Hamilton, sadece George Floyd için değil ABD'de siyahilere yapılan olumsuz davranışlara da sessiz kalmadı.

Büyük Britanyalı pilot, 13 Mart 2020'de evinde uyurken ABD'nin Louisville kentindeki evine yapılan uyuşturucu baskınında polisin 8 kurşunuyla hayatını kaybeden Breonna Taylor için Toskana Grand Prix'sinde giydiği tişörtle adından söz ettirdi. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#JusticeForBreonnaTaylor 

Lewis Hamilton (@lewishamilton)'in paylaştığı bir gönderi ()

 

Hamilton, podyumun en tepesinde "Breonna Taylor'ı öldüren polisleri tutuklayın" yazılı tişörtü giydi. Tişörtün arkasında Taylor'ın fotoğrafı ve "Onun ismini söyle" ifadeleri yer aldı. 

Hamilton yarıştan sonra yaptığı Instagram paylaşımında, "Breonna Taylor'ın kendi evinde polisler tarafından öldürülmesinin üzerinden 6 ay geçti. Adalet hala yerini bulmadı. Sessiz kalmayacağız" yazdı.

 

 

Kariyerinde 6 kez dünya şampiyonluğu bulunan ve dünyanın en etkili 100 kişisinde biri olarak seçilen Hamilton, Portekiz Grand Prix'sinde giydiği bir başka tişörtle gündeme geldi.

Yarıştan önce vereceği röportaja Nijerya'daki olaylara dikkat çeken mesajla çıkan Hamilton'ın tişörtünde #ENDSARS yazısı yer aldı. 

 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU