Maduro: Koronavirüsü yüzde 100 ortadan kaldıran bir ilaç geliştirdik

Latin Amerika ülkesinin lideri, sonuçları onay için DSÖ'ye ileteceklerini bildirdi

İlaçla ilgili duyuru Venezuela lideri Maduro tarafından paylaşıldı (AFP)

Yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşı üretme çabaları dünya genelinde devam ederken, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'dan konuyla ilgili bir açıklama geldi.

Russia Today'in (RT) haberine göre Maduro, ülkesinin koronavirüsü yok eden ve herhangi bir yan etkisi bulunmayan "epey etkili bir antiviral" bir ilaç geliştirdiğini söyledi.

Maduro pazar günü yaptığı açıklamada, "Venezuela'nın koronavirüsü yüzde 100 ortadan kaldıran bir ilaç geliştirdiğini söylemek istiyorum" dedi.

Devlet Başkanı, söz konusu ilacın virüse karşı tedavi üzerinde çalışan Venezuela Bilimsel Araştırmalar Enstitüsü (IVIC) tarafından tasarlandığını kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TR-10 adı verilen bir molekül esas alınarak geliştirilen ilacın tam anlamıyla etkili olduğunu savunan Maduro, uzmanlar ve bilim insanlarının incelemesinden geçen çalışmanın, bulguları onaylayacak kuruluş olan Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) takdim edileceğini ifade etti.

Venezuela'nın "bu tedaviyi dünyaya sunmayı" dört gözle beklediğini ve IVIC'i "insanlığa bu büyük katkı" için tebrik ettiğini söyleyen Maduro, ilacın seri üretiminin "uluslararası ittifaklar" yoluyla sağlanacağını belirtirken daha fazla ayrıntı vermedi.

Çalışmanın arkasındaki araştırma enstitüsü de yeni geliştirilen ilacın tamamen güvenli olduğunu belirterek "vücuttaki sağlıklı molekülleri olumsuz etkilemediğini ve herhangi bir yan etkiye yol açmadığını" kaydetti.

Bilim ve Teknoloji Bakanı Gabriella Jimenez ise çalışmanın Venezuelalı koronavirüs hastalarından alınan hücreler üzerinde gerçekleştirildiğini söyledi.

Maduro geçen ay yaptığı bir açıklamada, Rusya tarafından geliştirilen Sputnik V adlı koronavirüs aşısının, 6 Aralık'ta yapılması beklenen seçimlerde parlamenter adayları üzerinde denenmesi çağrısında bulunmuştu.



Independent Türkçe, Russia Today

DAHA FAZLA HABER OKU