Macron'un açıklamaları Arap ülkelerinde büyük tepkiye yol açtı: Fransız ürünlerine boykot çağrısı

Fransız öğretmenin öldürülmesinin ardından Hz. Muhammed karikatürlerinden vazgeçmeyeceklerine yönelik bir açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a birçok Arap ülkesinden tepki yağdı. Sosyal medyada Fransız ürünlerine karşı boykot çağrıları yapıldı

Kuveyt'te bir grup, Macron'un İslam karşıtı açıklamaları nedeniyle Fransız ürünlerine boykot çağrısı yaptı / Fotoğraf: AFP

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İslam ve Hz. Muhammed hakkında sarf ettiği sözler Arap ülkelerinde tepkiyle karşılandı.

Ülkesinin Hz. Muhammed karikatürlerinden vazgeçmeyeceğini ifade eden Macron'a ilk tepki İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan (İİT) geldi. 

İİT

İİT'den yapılan açıklamada, "Fransa'nın dini sembollere hakaret ederem Müslüman değerlerine sistematik bir şekilde saldırmasının kınandığı" belirtildi.

Cidde merkezli örgüttün açıklamasında, İİT'nin saldırgan karikatürlerin yayınlanmasını ve bazı Fransız yetkililerim Fransa-İslam ilişkilerini rencide eden ve partizan siyasi kazanımlar için nefreti körükleyen resmi söylemlemleri şaşkınlıkla karşıladığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lübnan

Lübnan merkezli fetva kurumu Darül İfta da Macron'un açıklamasına tepki gösteren kurumlardan biri oldu. Kurumun açıklamasında Macron'un Hz. Muhammed karşıtı söylemlerinin halklar arasında nefreti körükleyeceği uyarısı yapıldı.

Darül İfta Genel Sekreteri Emin el-Kürdi, ifade özgürlüğü kavramını kullanarak İslam'a ve peygambere saldıran Macron'un söylemlerinin, halklar arasında nefreti besleyeceğini ve dini çatışmaları körükleyeceğini söyledi. Kürdi, Fransız öğretmenin öldürülmesinin kınanması gerektiğini ve bunun kabul edilemez olduğunun da altını çizdi.

Kuveyt

Kuveyt'te de Fransız yetkililerin açıklamalarını kınayan tepkiler oldu. Kuveyt Ulusal Meclis Başkanı Merzuk el-Ganim, bazı Fransız gazetelerinde yayınlanan Hz. Muhammed karikatürlerini kınadı.

Konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında Ganim, Kuveyt hükümetini İslam sembollerinin istismar edilmesini kınamaya ve dünya çapında tüm inançlara saldırıyı yasaklamak için diplomatik ortamda adım atmaya davet etti.

boykot afp (2).jpg
Kuveytli çocuklar Macron pankartıyla protesto düzenliyor / Fotoğraf: AFP

 

Milletvekili Ahmed el-Fadl da Dışişleri Bakanlığı'nı "özgürlük kisvesi altında gizlenen bu aşırılığı engellemek için uluslararası diplomatik eylemde bulunmaya" çağırdı.

Buna karşın İslami Meşrutiyet Hareketi, Macron'un Hz. Muhammed'e yönelik açıklamalarını kınarken, Kuveyt hükümeti ve İİT'yi "peygamberi desteklemeye" çağırdı. 

Katar

Katar Üniversitesi'nden birçok öğrenci, üniversite yönetiminden İslam'a ve Hz. Muhammed'e yönelik hakaretler nedeniyle 25-29 Ekim tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan Katar-Fransız Kültür Haftası etkinliklerini iptal etmesini istedi.

Buna karşın üniversite yönetimi, "İslami inanç sembollerine yönelik saldırının kesinlikle kabul edilemez olduğunu" vurgulayarak etkinliği süresiz olarak erteleme kararı aldı.

Katarlı gıda firması El Mira da, Fransız yetkililerin açıklamaları nedeniyle Fransız ürünlerini tüm şubelerden çekmeye başladığını bildirdi.

Ürdün

Ürdün'deki Müslüman Kardeşler Cemaati (İhvan) yaptığı açıklamada, İslam ümmetine karşı yapılan saldırının ırkçılık ve içlerinde gömülü bir çekememezlikten kaynaklandığını bildirdi.

Fransız hükümetinden bu saldırgan söylemden vazgeçmesini isteyen Ürdün İhvan'ı, halklar arasında nefreti kışkırtan ve aşırılığa hizmet etmekten başka bir işe yaramayan bu hakaretlerden dolayı Fransa'nın İslam ümmetinden özür dilemesi gerektiğini belirtti.

Suudi Arabistan

Fransa Cumhurbaşkanı'nın İslam karşıtı açıklamaları, Suudi Arabistan'da da tepkiyle karşılandı. Birçok sosyal medya kullanıcısı, başlattıkları etiketlerde Fransız ürünlerinin boykot edilmesi çağrısında bulundu.

 

Cezayir

Cezayir'deki en büyük İslami eğilimli parti Barış Toplumu Hareketi'nden yapılan yazılı açıklamada, Fransız yetkililerin İslam karşıtı ifade ve uygulamalarına tepki gösterilerek, Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun'dan, Macron'a karşı tutum sergilemesi talep edildi.

Başta cumhurbaşkanlığı olmak üzere ülkenin tüm devlet kurumlarından Macron'un ifadelerini kınaması, diplomatik, siyasi ve ekonomik adımlarla cevap verilmesi istendi.

Yemen

Yemen Vakıflar Bakanı Ahmed Atiyye, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Fransa'yı boykot çağrısında bulunarak, üzerinde "Fransız ürünlerini boykot edin, Macron ve Fransa, ümmetin peygamberine hakaret ediyor. Resulullah kırmızı çizgimizdir." yazılı bir fotoğraf paylaştı.

 

Filistin

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, ifade özgürlüğü gerekçesiyle hakaret içerikli karikatürlerin yayınlandığı Fransa'daki resmi ve gayri resmi ifadelerin öfkeyle takip edildiği belirtildi.

Açıklamada, bu durumun hoşgörüye ve birlikte yaşam değerlerine ihtiyaç duyan halklar ve ülkeler arasında çatışmalara neden olabileceği ve bunun da uluslararası barış ve güvenliğe olumsuz yansıyacağı uyarısında bulunuldu.

boykot afp (3).jpg
İsrail'in başkenti Tel Aviv'de toplanan kalabalık, Macron'un açıklamalarına tepki gösterdi / Fotoğraf: AFP

 

Gazze'deki Evkaf Bakanlığından yapılan açıklamada da Fransız basınındaki sistematik saldırı kampanyasının Müslümanların duygularına saygısının olmadığı belirtildi.

İslam ülkelerindeki hükümetlere çağrı yapan bakanlık, Fransız hükümetine karşı açık bir tavır takınılmasını, tüm dünyadaki Müslümanlardan da Fransız mallarını boykot etmelerini istedi.

Libya

Libya Başkanlık Konseyi üyesi Muhammed Zayid, sosyal paylaşım sitesi Facebook'taki hesabından yaptığı açıklamada, Macron'un ifadelerini kınayarak, Hz. Muhammed'in kutsallığına kötü sözler ya da değersiz karikatürlerin dokunamayacağını belirtti.

Mısır

Mısır'da El-Ezher Şeyhi Ahmed Tayyib yaptığı açıklamada, "Şimdi İslam'ı politik çatışmaya sürükleme, Peygamber'e (S.A.V) karşı maksatlı bir saldırıyla başlayan kaos yaratma konusunda planlı bir kampanyaya tanık oluyoruz." ifadesini kullandı.

İslam sembolleri ve mukaddesatının seçim çekişmeleri ve siyaset piyasalarındaki ucuz müzayedelerin kurbanı olmasını kabul etmediklerini belirten Tayyib, şunları kaydetti:

"İslam Peygamberi'ne kötü davranışa bahane uyduranlara şunu derim; 'Gerçek kriziniz, dar kapsamlı ajandalarınız ve düşüncelerinizdeki çifte standardınız sebebiyledir."

Ne olmuştu?

Fransa'da Macron yönetiminin son zamanlarda Müslümanları ve ibadet yerlerini hedef almasıyla ülkenin farklı şehirlerinde benzer uygulamalar görülmeye başlandı.

Ülkenin Montpellier ve Toulouse kentlerinde, Paris yakınlarındaki Conflans-Sainte-Honorine semtinde geçen hafta başı kesilerek öldürülen öğretmeni "anmak için" resmi binaların duvarlarına Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun Hazreti Muhammed'e yönelik hakaret içerikli karikatürleri yansıtılmıştı.

Macron açıklamasında, Hazreti Muhammed'e yönelik karikatürleri yayınlamaktan vazgeçmeyeceklerini söylemişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU