Üç yıllık takip sonucu pandaların çiftleşme ritüeli görüntülendi

Erkek pandalar dişi için sert bir mücadele verdi

Dişi panda erkeklerin kavgasını bambu ağacında sessizce izliyor (PBS) 

Pandaların vahşi doğada nadir rastlanan çiftleşme görüntüleri PBS kanalı tarafından yayımlandı. Kanal ekibi Nature isimli belgesel dizisinin çekimleri için, çok nadir yaşanan pandalar arası çiftleşme görüntülerini yakalamak amacıyla üç yıl boyunca Çin'deki Qinling Dağları'nda dev pandaları izledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ekip sonunda bu önemli anı kaydetmeyi başardı. Görüntülerde, iki erkek pandanın dişiyle çiftleşmek için kavga ettiği ve birbirlerine kükrediği, bambu ağacına tırmanan dişi pandanın ise bir süre mücadeleyi izledikten sonra erkek pandalarla pek ilgilenmediği ve uzaklaştığı görülüyor. Bir hafta sonraysa dişi panda geri dönüyor ve kendisi için kavga eden pandalardan genç olanıyla çiftleşiyor.

Belgeselde çiftleşme anı için, "Böyle bir 'bir şey daha önce görülmedi. Genç olan mücadeleyi kazandı. Sonra gizli olduklarını düşündükleri bir köşede çiftleştiler" deniliyor.
 


Pandalar çiftleşme sezonu olan kış sonu ve ilkbahar başı arasındaki dönemde eş bulabilmek için kilometrelerce yol kat ediyor. Erkek pandalar arasındaki kavganın dişilerin yumurtlamasını kolaylaştırdığı, bu nedenle hayvanat bahçelerinde pandaların üremesinin zor olduğu belirtiliyor.


Independent Türkçe, Daily Mail

DAHA FAZLA HABER OKU