Japonya'dan 2050 hedefi: Sera gazı salımını sıfırlama taahhüdü açıklanacak

Japonya Başbakanı Yoshihide Suga’nın ilk politika konuşmasında çevre politikalarına dair taahhüt vermesi bekleniyor

Suga koltuğu Shinzo Abe'de devralmıştı (Reuters)

Japonya hükümetinin sera gazı salımını 2050 itibarıyla sıfıra indireceği yönünde söz vermesinin beklendiği aktarıldı. 

Nikkei’nin haberine göre Başbakan Yoshihide Suga gelecek hafta milletvekillerine yapacağı konuşmada açıklayacağı hedef, Japonya’nın geçen yıl benzer bir hedef koyan Avrupa Birliği’nin ardından geldiğini gösteriyor. 

Elektrik enerjisi, otomobil ve çelik gibi sektörlerdeki şirketlerin uluslararası vaatleri yerine getirmek için katı önlemler alması bekleniyor. 

Hükümet yenilenebilir enerjiyi teşvik etmek gibi somut önlemleri bir araya getirmeyi planlıyor. Suga’nın Japonya’nın karbonsuz bir toplum hedeflediğini söylemesi bekleniyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suga’nın geçen ay göreve gelmesinden bu yana Pazartesi Japonya Parlamentosu Diet’te yapacağı ilk konuşmada hükümetin çevre politikalarına yönelik hedeflerini açıklayacağı tahmin ediliyor. 

Hükümet daha önce yaptığı açıklamada emisyonların 2050 yılına kadar yüzde 80 azaltacağını söylemişti. Dolayısıyla Suga’nın açıklayacağı beklenen hedefinin çevre politikalarının daha ciddi biçimde ele alınacağına işaret edeceği düşünülüyor. 

Paris Anlaşması uyarınca iklim ısınma artışının 1,5 dereceyle sınırlandırılması hedefleniyor. Japonya’nın koyduğu hedefe ulaşabilmesi için ciddi revizyonlar yapması gerektiği belirtiliyor. 

Mevcut plana göre, 2030 mali yılına kadar nükleer enerji üretiminin Japonya’nın elektrik ihtiyacının yüzde 20 ile yüzde 22’sini karşılaması bekleniyor. Güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerjilerinse elektrik üretimin yüzde 22 ile yüzde 24’ünü oluşturacağı ifade ediliyor. Plan, yüzde 56’lık diliminse kömür ve doğalgaz gibi kaynaklardan geleceğini öngörüyor.

 

Independent Türkçe, Nikkei Asia

DAHA FAZLA HABER OKU