Diyarbakır'da "Kürdistani Partiler" ile bir araya gelen Sancar: İttifakı kalıcılaştırma kararı aldık

Kürt partilerinin temsilcileriyle Diyarbakır'da bir araya gelen HDP Eş Genel Başkanı Sancar, Kürdistani Seçim İttifakı'nda yer alan partiler ile kurdukları platformu kalıcı hale getirme kararı aldıklarını söyledi

Sancar Diyarbakır'da "Kürdistani İttifak" partilerinin temsilcileri ile bir araya geldi / Fotoğraf: HDP Basın

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Diyarbakır'da Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Kürt Demokratlar Platformu (PDK-Bakur), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (KDP-T) ve Azadî Partisi temsilcileriyle bir araya geldi.

Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından Sancar ve KDP-T Genel Başkanı Mehmet Emin Kardaş bir açıklama yaptı.

"Kürdistani İttifak" partileriyle gerçekleştirdikleri toplantının çok yapıcı ve verimli geçtiğini belirten Sancar, "Pek çok konuda tüm açıklığıyla konuşma fırsatı bulduk. Bizler çok yararlandık bu görüşmeden bazı somut kararlar alma memnuniyetiyle ayrılıyoruz. Öncelikle seçime dönük bir ittifak olarak ortaya çıkan platformun, bundan böyle kalıcı hale gelmesi için çalışmaların yoğunlaştırılması konusunda görüş birliği oluştu" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Ulusal varlıkları tehdit altında olan siyasi temsilcilerin bir çizgide buluşma mecburiyeti var"

Yapılan görüşmeyi HDP olarak çok önemli gördüklerini ve değer verdiklerini kaydeden Sancar, "Birincisi Kürtlerin bir ulusal birlik meselesi vardır. Ulusal birliğin hayati önemi Kürtlerin ulusal varlığının tehdit altında olmasından kaynaklanmaktadır. Ulusal hakları ya tanımıyor, inkar ediliyor ya da var olan haklarına yönelik amaçlı müdahaleler sürekli yapılıyor. Dolayısıyla ulusal varlıkları ve hakları tehdit altında olan bir halkın siyasi temsilcilerinin de ortak bir çizgide buluşma mecburiyetleri vardır" diye konuştu.

HDP'nin ittifak konusunda üzerine düşeni yapmaya kararlı olduğunu ve aynı kararlılığı "Kürdistani İttifak" partilerinde de gördüğünü ifade eden Sancar, devamında şunları söyledi:

Bu ittifak çalışmalarının önemli bir diğer boyutu da Türkiye demokrasisine güçlü bir katkı sunma potansiyeline sahip olmasıdır. Türkiye'de demokratik dönüşüm Kürtlerin katkısı olmadan mümkün görünmüyor. Bugüne kadar yaşanan tecrübeler, Kürtlerin aktif ve etkili bir şekilde yer almadığı bir mücadeleden demokratik dönüşümün çıkamayacağını göstermektedir. Bu konuda da ittifak partileriyle de görüş birliği içinde olduğumuzu müşahede ettik.

"Birliktelik, özgürlük ve Kürtlerin ulusal hakları konusunda umudumuzu büyütüyor"

Kürtlerin etkin katılımıyla ancak Türkiye'de demokratik dönüşümün mümkün olabileceğini aktaran Sancar, sözlerini şöyle sürdürdü:

Türkiye’de demokratik dönüşüme katkı sunma potansiyeli ve gücü bu kadar yüksek birlikteliğin Ortadoğu'da da aynı etkileri doğurabileceğine inancımız vardır. Hem Kürtler arası birlik çalışmalarına buradan katkı sunabiliriz hem de hep birlikte Ortadoğu'daki demokratik dönüşümü teşvik edebilir, güçlendirebiliriz. Bu çerçeve bizlere önümüzdeki dönem için hem moral veriyor, hem de demokratik dönüşüm, özgürlük ve Kürtlerin ulusal hakları konusundaki umudumuzu büyütüyor

HDP'ye yönelik saldırı ve baskılar karşısında verdikleri destek ve dayanışma mesajları için Kürt partilerine teşekkür eden Sancar, verilen destek ve dayanışmanın büyüyerek devam edeceğini dile getirmelerinden büyük mutluluk duyduklarını sözlerine ekledi.

"Kürt halkına güzel müjdeler vereceğiz"

"Kürdistani İttifak" partileri adına konuşan KDP-T Genel Başkanı Mehmet Emin Kardaş da, birlikteliğin kalıcı bir siyaset haline gelmesini umut ettiklerini söyledi.

"Kürtler birlik olamaz" algısını kıracaklarını ve Kürt halkına güzel müjdeler vereceklerini belirten Kardaş, "Birlik hattını oluşturuyoruz. Kürdistani güçler ve oluşumlar bir arada, siyasette ulusal birliği yükseltiyoruz" dedi.

"Kürdistani İttifak" dışında kalan Kürt partilerinin birlik içinde yer almaları için ısrarlarını sürdüreceklerini ve bu konuda ziyaretlerde bulunacakları bilgisini paylaşan Kardaş, "Siyaseten kalıcı bir birliğin sağlanması için mücadele ediyoruz. Bu birlik çalışmalarından mutluluk duyuyoruz ve başarıya ulaşmalarını temenni ediyoruz. Onların başarısından güç alacağız. Bu çalışmaların ve görüşmelerin başarıya ulaşacağına inanıyoruz. Bugün seçim için toplanmadık, sadece ulusal birlik için bir arada olmak amacıyla toplandık" diye konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU