Tesla, Çin’e satılan 50 bine yakın aracını geri çağırıyor

Tesla’nın 2013-2018 yılları arasında ABD’de üretilen ve Çin’e satılan 48 bin 442 adet aracı, ön ve arka süspansiyonlardaki güvenlik riski nedeniyle geri çağırılıyor

 Çin'de 2018'de düzenlenen Oto Show/ Fotoğraf: AFP

Elektrikli otomobil devi Tesla, ABD’de üretilen ve Çin’e satılan 48 bin 442 adet aracını geri çağırıyor. Gerekçe ise ön ve arka süspansiyonlardaki güvenlik riski. 

Çin Piyasa Düzenleme Kurumu, Tesla’ya yaptığı çağrıda ön ve arka süspansiyonların sağ ve sol bağlantılarının değiştirilmesini ve müşterilerden ek maliyet istenmemesini talep etti.  

ABD’nin araç güvenliği otoritesi Ulusal Otoyol Trafiği Güvenliği Kurumu (NHTSA) ise yaptığı açıklamada benzer bir geri çağırmanın ABD için geçerli olup olmayacağı ile ilgili bir açıklama yapmadı. 

NHTSA’dan yapılan açıklamada ABD’deki araçlar için benzer bir şikayet alınmadığı duyuruldu. 

“Tesla ile bağlantıdayız ve durumu yakından takip ediyoruz. Halkı akıl dışı risklere karşı korumak için harekete geçmekten tereddüt etmeyiz” denilen açıklamada Tesla kullanıcılarına, bir şikayet olması durumunda NHTSA ile bağlantıya geçilmesi çağrısı yapıldı. 

Çin’in otomotiv sitelerinden Gasgoo’nun haberine göre 17 Eylül 2013 ve 16 Ağustos 2017 arasında üretilen 29 bin 193 araç ile 17 Eylül 2013 ve 15 Ekim 2018 arası üretilen 19 bin 249 araç geri çağırılacak. Tüm bu araçlar, Tesla’nın Kaliforniya’daki Fremont fabrikasında üretilmişti. 

Haberin ardından cuma günü Tesla hisseleri yüzde 2’den fazla değer kaybetti. 

Benzer süspansiyon şikayetleri 2016’da Model S için gelmiş ve o dönem Tesla CEO’su Elon Musk, hiçbir güvenlik endişesi bulunmadığını söyleyerek şirketi savunmuştu. 

In 2016, Tesla CEO Elon Musk defended himself against similar complaints of potentially unsafe or faulty suspensions in the Model S in the U.S.

Bu, ABD’den Çin’e ihraç edilen Tesla’lar için yapılan dördüncü geri çağırma. Önceki çağrıların gerekçesi hava yastıkları ve direksiyonlardaki hatalardan kaynaklanmıştı. 

Tesla’nın avukatı Elizabeth Mykytuik, NHTSA ile paylaştığı mektupta hatanın sürücü kaynaklı olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: 

Şayet bir sürücü, çukur kazaları, sert fren yapılması gibi suistimalleri sıkça tekrarlıyorsa aracın bazı kısımları zarar görebilir. Bu durum da hasarlara ya da hasarların ertelenmesine sebebiyet veriyor. 

Çin Otomobil Birliği’nin verilerine göre 2020’nin ilk dokuz ayında ülkede, Çin üretimi 79 bin 908 adet Model 3 sedan satıldı. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU