İzmir ilk “Sakin Metropol” olmaya aday

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’in dünyada ilk “Cittaslow Metropol” olmaya aday olduğunu açıkladı

Fotoğraf: İHA

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İtalya'nın Orvieto kentinde düzenlenen Uluslararası Cittaslow (Sakin Şehir) Genel Kurulu'na katıldı.

Salgın nedeniyle uluslararası katılımcıların çevrimiçi bağlandığı toplantıda, aynı zamanda Cittaslow Birliği Genel Başkan Yardımcısı da olan Başkan Tunç Soyer "Cittaslow Metropol" (Sakin Büyükşehir) projesini sundu ve dünyanın ilk "Cittaslow Metropol"ü olmaya aday olduğunu duyurdu.

"Cittaslow Metropol" fikrinin, Cittaslow modelinin başarısından doğduğunu söyleyen Başkan Soyer, "Hepimiz şehirlerimizde yurttaşlarımız için dünyayı daha iyi bir yer haline getirmeye çalışıyoruz ama neden bunu büyük şehirlerde yapmaya çalışmıyoruz? Büyük şehirler sadece sorunların kaynağı değil, aynı zamanda yenilik ve ekonominin de itici güçleridir. Cittaslow felsefesinin bu dev şehirlerdeki yaşamı iyileştirme gücüne sahip olduğuna inanıyoruz" diye konuştu.

AW148122_02.jpg
Tunç Soyer, İtalya’nın Orvieto kentinde düzenlenen ve Salgın nedeniyle uluslararası katılımcıların çevrimiçi bağlandığı​​​​​​​ Uluslararası Cittaslow (Sakin Şehir) Genel Kuruluna telekonferansla katıldı / Fotoğraf: İHA 

 

Başkan Soyer, "İzmir olarak 4 milyonu aşkın yurttaşımızla ilk Cittaslow Metropol olmak için çalışmaya gönüllü oluyoruz. Umarım daha iyi bir dünyanın temellerini atmaya yardımcı oluruz" dedi.

izmir.jpg
İzmir Konak Meydanı / Ffotf: AA

 

Türkiye'de 18 ‘sakin şehir' var

Dünya genelinde 30 ülkede 264 kent ‘sakin şehir' unvanına sahip. Türkiye'de ise nisan ayında Ankara'nın Güdül ilçesinin de kriterleri sağlamasıyla birlikte 18 kent ‘sakin şehir' kategorisine girdi.

Türkiye'de Cittaslow (Sakin Şahir) listesinde yer alan 18 kent şunlar:

Muğla Akyaka, Isparta Eğirdir, Çanakkale Gökçeada, Sinop Gerze, Bolu Göynük, Şanlıurfa Halfeti, Bolu Mudurnu, Ordu Perşembe, Artvin Şavşat, İzmir Seferihisar, Sakarya Taraklı, Erzurum Uzundere, Kırklareli Vize, Isparta Yalvaç, Aydın Yenipazar, Muğla Köyceğiz, Bitlis Ahlat ve Ankara Güdül.

unnamed.png
Fotoğraf: Cittaslow Türkiye

 

Cittaslow felsefesi?

1999 yılında İtalya'nın Greve in Chianti kentinde kurulan Cittaslow, İtalyanca Citta (Şehir) ve İngilizce slow (yavaş, sakin) kelimelerinih birleşimden oluşuyor ve "Sakin Şehir" anlamında kullanılıyor.

Cittaslow birliğine üye olan kentlerin ve üye adaylarının Sakin Şehir felsefesine bağlı kalmaları ve bu çerçevede hareket etmeleri için 72 adet üyelik kriterini yerine getirmeleri gerekiyor.  

 

Independent Türkçe, İHA

DAHA FAZLA HABER OKU