Soylu’dan ABD büyükelçiliğine ‘güvenlik uyarısı’ tepkisi: Adaptan yoksun bir davranış

ABD’nin Türkiye Büyükelçiliği, İstanbul'da terör saldırısı olabileceği konusunda vatandaşlarına uyarıda bulunarak Türkiye'deki resmi temsilciliklerinde vize başvurularını askıya almıştı

Fotoğraf: AA

İçişleri Bakjanı Süleyman Soylu, ABD'nin Türkiye Büyükelçiliği’nin güvenlik uyarısını internet sitesinden yapmasına tepki gösterdi.

İçişleri bakanı Süleyman Soylu İstanbul Afet Koordinasyon ve değerlendirme toplantısı sonrasında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

ABD’nin Türkiye Büyükelçiliği İstanbul’da terör saldırısı olabileceğine dair güvenlik uyarısı yayımlamasına ilişkin soru üzerine Bakan Soylu şunları söyledi:

Büyük devlet olmanın sorumlulukları vardır. Büyük devlet, istediğim davranışı istediğim ülkede istediğim şekilde yaparım şeklinde bir düzensizlik içerisinde olmamalıdır. Elbette istihbari değerlendirmeler söz konusu olabilir. Alınacak kararları kendi internet sitesi üzerinden yayınlamak, başka bir ülkeyi töhmet altında bırakıcı bir yaklaşım doğru bir yaklaşım değildir. Anlaşılan usul erkan adap kalmamış.

"Ciddi bir devletin yapması gereken bunu yetkili makama bildirmesidir"

“Elbette biz de hem kendi ülkemizle ilgili hem de başka ülkelerle ilgili birçok istihbari bilgiler elde ediyoruz. ABD Büyükelçiliği bırakın diplomatik gereklilikleri usul, erkan ve adaptan yoksun şekilde bunu ortaya koymuştur" diyen Soylu şu ifadeleri kullandı:

Bizim görevimiz her yerin güvenliliğini temin etmektir. Dışişleri Bakanlığı ile de konuştum. MİT başkanımızla da konuştum. Bize haftada bin 200 istihbari duyum geliyor. Bunların yüzde 30’u eyleme yöneliktir. Ciddi bir devletin yapması gereken bunu bulunduğu ülkenin yetkili makamına bildirmesidir. Bu istihbaratın muğlak bir bilgi notuyla değil, en azından irtibatta bulunduğunuz diplomatik kanalları ile görüşmeniz isabetli olandır. Her meseleyi siyasi bir değerlendirme olarak ele almaya çalışınca maalesef ortaya böyle durumlar çıkıyor. Bu konudaki süreç kendi sınırlarımızdan kaynaklı bir süreç değildir. Onlara gelen istihbari bilgisi Irak ve Suriye eksenli istihbarat olduğuna yönelik değerlendirme söz konusu.

8ceeeaaf-d0b8-4406-9522-f04316f450f7.jpg
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AFAD Başkanlığı'nda düzenlenen Afet ve Acil Durum Kurulu Toplantısında konuştu / Fotoğraf: İstanbul Valiliği

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kurtulmuş da tepki gösterdi

AK Parti Genel Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş da ABD Büyükelçiliği'nin güvenlik uyarısına tepki gösterdi.

CNN Türk'te Hakan Çelik'in sunduğu Hafta Sonu programına konuğu olan Kurtulmuş, "Güvenlik tehdidi algısı varsa bunu paylaşmaları gerekir. Dostluk bunu gerektirir. Ben bunun Türkiye'ye karşı bir takım manipülatif adımların hızlandırılması olarak düşünüyorum. Bir karşılığı yok, çok kısa süre içinde vazgeçeceklerini tahmin ediyoruz. Bizim tarafımızdan bilinen bir güvenlik endişesi yoktur" dedi.

Ne olmuştu?

ABD Dışişleri Bakanlığı internet sitesinden Türkiye’de yaşayan ABD vatandaşlarına yönelik olarak yayınlanan güvenlik uyarısında,  ABD’nin Türkiye’deki diplomatik temsilciliğinin, İstanbul’daki ABD vatandaşları ve yabancılar ile beraber ABD İstanbul Başkonsolosluğu da dahil olmak üzere terörist saldırı ve kaçırılma olasılığına yönelik olarak güvenilir ihbarlar aldığını açıklamıştı.

Ayrıca söz konusu terör saldırısı ihtimaline karşı, ABD'nin Türkiye'deki resmi temsilciliklerinde vize hizmetlerine de geçici süreyle ara verileceği duyurmuştu.

 

Independent Türkçe, AA, İHA, CNN Türk

DAHA FAZLA HABER OKU