Yeni araştırma plazma tedavisinin sanıldığı kadar etkili olmadığını gösteriyor

Uzmanlara göre tedavi virüsle temastan hemen sonra yapılırsa daha çok işe yarıyor

ABD ve Hindistan plazma tedavisinin acil durumlarda kullanılmasına izin verirken Britanya gibi bazı ülkeler etkili olduğu kanıtlandığı takdirde kullanılmak üzere plazma bağışı topluyor (Reuters)

Araştırmacılar, Kovid-19’dan kurtulanlardan alınıp hasta kişilere antikor verilmesini sağlayan plazma tedavisinin (immün plazma tedavisi de deniyor) hastalığın ilerlemesini durdurmada çok az bir etkiye sahip olduğunu ortaya koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hakemli tıp dergisi British Medical Journal’da yayımlanan yeni araştırmada, Hindistan’da hastanede tedavi gören 464 Kovid-19 hastası iki gruba ayrılarak incelendi.

Associated Press'in (AP) haberine göre, deney grubuna standart bakımla plazma tedavisi, kontrol grubunaysa sadece standart bakım uygulandı.

7. günde deney grubunu inceleyen uzmanlar, hastaların nefes darlığı ve yorgunluk semptomlarında hafif düzelme sağlandığını bildirirken virüsün etkisiz hale getirildiğini gösteren “negatif dönüşüm” oranının yükseldiğini ortaya koydu.

Ancak 28. günün sonunda söz konusu tedavi, Kovid-19 ölümlerinde büyük bir azalma sağlayamadığı gibi hastalığı iyileştirmede de büyük bir ilerleme kaydedemedi.

Reading Üniversitesi’nden hücresel mikrobiyoloji uzmanı Simon Clarke, tedavinin sınırlı etkisinin hastalıkla mücadelede yeterli olmadığını söyledi.

Aynı üniversiteden viroloji profesörü Ian Jones da plazma tedavisinin, Kovid-19 virüsüyle temastan hemen sonra uygulanması halinde etkili olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu vurguladı. “Bu çalışmada tedavinin kötü performansı hayal kırıklığı yaratıyor ama şaşırtmıyor” diyen Jones, söz konusu yöntemin hastalığının ilk safhalarındaki kişilere uygulanması çağrısında bulundu.

 

Independent Türkçe, AP

DAHA FAZLA HABER OKU