Doğu Guta'daki dramı dünyaya aktaran Suriyeli Nur, Uluslararası Çocuk Barış Ödülü'ne aday gösterildi

Geçen yılki ödülü, iklim eylemcisi Greta Thunberg ve Kamerunlu barış aktivisti Divina Maloum almıştı

Suriyeli Nur ve kız kardeşi Ela, yıkılan binaların önünde çekildikleri bu fotoğrafı da paylaşmıştı (@Noor_and_Alaa/Twitter)

Savaş sırasında Doğu Guta bölgesinden çektiği videolarla Birleşmiş Milletler'e (BM) ve uluslararası kamuoyuna seslenen Suriyeli kız çocuğu, 2020 Uluslararası Çocuk Barış Ödülü'ne aday gösterildi.

Middle East Monitor gazetesinin haberine göre, yalnızca Enar adıyla bilinen ancak Şam yönetiminin Doğu Guta'ya uyguladığı uzun süreli abluka sırasında sosyal medyadan yaptığı paylaşımlarda "Nur" ismiyle tanınan Suriyeli kızın adaylığı kabul edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adaylık başvurusunun, Suriye İnsan Hakları Ağı'nın (SNHR) Hollanda merkezli çocuk hakları örgütü KidsRight'ın ödül komitesine başvurmasının ardından gerçekleştiği ifade edildi.

SNHR gelişmeyle ilgili açıklamasında, "Yaşananları aktarmaya başladığında 10 yaşında olan Enar, o sıralar 8 yaşındaki kız kardeşi Alaa (Ela) ile birlikte çok sayıda fotoğraf ve video çekip yayımladı. Bunlarda sadece acıdan ve mahrumiyetten bahsetmiyordu; hem kendisiyle ailesinin hem de Doğu Guta halkının bir bütün olarak nelere maruz kaldığını anlatıyordu" ifadelerini kullandı.

Enar yaşanan korkunç yıkımı ortaya koyan birçok video çekti. Bir çocuk olarak, çoğu yetişkinin belgelemekte zorlanacağı türden günlük ayrıntıları aktardı. Bunların çoğu, doğrudan tanık olduğu korkunç ihlallerdi. Tasavvur edilemez boyuttaki acılarına rağmen, videoları tamamen gülümsemelerden ve masum çocukluk sevincinin ifadelerinden de yoksun değildi. Bu videoların çoğunda Enar, İngilizce ve Arapça konuşarak uluslararası topluma ve BM'ye seslendi, sürekli olarak çocuklarla sivillerin korunması ve Suriye rejiminin tüm bu suçlardan cezalandırılması çağrısında bulundu.

Türkiye'ye göç etmesinin ardından Suriye kamplarındaki durumu görüntülemek için zaman zaman kampları ziyaret ettiği belirtilen 14 yaşındaki Nur ise kardeşiyle kullandığı Twitter hesabından yaptığı paylaşımla aday gösterilmesinde destek verenlere teşekkür etti.
 

AA.jpg
Kız kardeşler paylaşımlarıyla gündem olmuştu (AA)


Ailesiyle birlikte Mart 2011'de başkent Şam'dan Doğu Guta'ya taşınan Nur, Suriye ordusunun şehri kuşatma altına aldığı 2012'den sonra bombardımanla ilgili günlük bilgiler paylaşıyordu.

Doğu Guta'da 21 Ağustos 2013'te gerçekleşen kimyasal saldırıya şahit olduğu belirtilen ve varil bombalarının atılmasına dair yaşadığı yerden çektiği videolarla dünyaya seslenen Nur, uluslararası prestije sahip bu ödül için 42 ülkeden seçilen yaklaşık 150 aday arasında yer almış oldu.

2019 Uluslararası Çocuk Barış Ödülü, iklim değişikliğiyle mücadeleye dair çabalarıyla tanınan İsveçli aktivist Greta Thunberg ve Kamerunlu şiddet karşıtı barış eylemcisi Divina Maloum'a verilmişti.

 

Independent Türkçe, Middle East Monitor, SNHR

DAHA FAZLA HABER OKU