Elon Musk'ın Starlink'iyle Microsoft'un Azure sistemi entegre oluyor: Hedef bütün dünya

Microsoft, "çok-yörüngeli, çok-bantlı, çok-satıcılı, bulut-özellikli" bir hizmet sağlayacağını belirtti

Microsoft, Elon Musk'la işbirliği yaparak bulut bilişim imkanı Azure'yi uzaya çıkardı.

Şirket, uzay görevlerinin simülasyonlarını tasarlamada ve uydu verilerinin analizinde kullanılabilecek Azure Space'i geliştirdi.

Microsoft, alçak Dünya yörüngesinde bir uydu ağı yaratarak Dünya'nın neredeyse her yerine geniş bant sinyalleri yollamayı amaçlayan Space X Starlink'le işbirliği yapıyor.

Projeden, uzay endüstrisinin yanı sıra tarım, enerji, telekomünikasyon ve yönetim alanlarında da faydalanılacağı belirtiliyor.

Microsoft'un Azure Küresel Kurumsal Başkan Yardımcısı Tom Keane, bir blog yazısında "Deniz altında, karada ve yer altında uzanan 250 bin kilometreden fazla küresel optik fiber ağımız dünya genelinde milyarlarca insanın bağlantı kurmasına yardımcı oluyor. Ancak müşterilerimiz de uzaktan, zorlu ortamlarda çalışıyor, veri ve bant genişliğine erişim yönündeki artan ihtiyaçlarına ayak uydurmakta zorlanıyorlar" dedi.

Dünyanın büyüyen ağ ihtiyacını karşılamak için uydu sağlayıcılarından oluşan sağlam bir ekosisteme ihtiyaç var. Bu imkanı müşterilerimize daha hızlı sunmak için sektör liderleriyle ortaklık kurmaktan heyecan duyuyoruz. 

Microsoft, "çok-yörüngeli, çok-bantlı, çok-satıcılı, bulut-özellikli" bir hizmet sağlayacağını belirtiyor.

Şirket, uzay girişimlerinin yanı sıra, güvenli bulut bilişim yeteneklerine sahip olmayan alanlarda kullanılabilen taşınabilir Azure Modüler Veri Merkezi'ni (Azure Modular Datacenter - MDC) de duyurdu.

Sunucularını radyo frekanslarından koruyan sağlam bir birimde barındıran MDC, bir dizi farklı iklimde ve zorlu koşullarda çalışabiliyor.

SpaceX başkanı ve COO'su Gwynne Shotwell bir videoda, "Dünya'nın herhangi bir yerine yerleştirebileceğiniz bir merkeziniz, bir imkanınız var. Bu veriyi başka bir yere götürmeniz gerektiğinde, uydu tabanlı sistem sayesinde fiber olmadan oraya ulaşabiliyorsunuz, fibere ihtiyacınız yok" dedi.

Esasen yörüngedeki uydularımızla konuşuyorsunuz, uydularımız da birbiriyle konuşuyor ve bu veriyi Dünya'nın başka bir noktasındaki gerekli yere iletiyor.

Microsoft ayrıca, uydu geliştiricilerin herhangi bir aracı fırlatmadan önce yapay zeka algoritması ve ağ alıştırmaları yapmasına imkan tanıyan emülasyon ortamı Azure Yörünge Emülatörü'nü de fırlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Keane, "Azure, bir uydu ağının sanallaştırılmış ve gerçek uydu donanımlarınca doğrudan işlenmesi için, önceden toplanmış uydu görüntülerini kullanarak, karmaşık ve gerçek zamanlı ortamlar yaratma da dahil olmak üzere tüm uydu ağını taklit edebilir" diyor.

Öte yandan Microsoft, uzayda bulut hizmetleri üzerine çalışan tek şirket değil. Amazon da, Amazon Web Hizmetlerini uydulara bağlayan, Havacılık ve Uydu Çözümleri adlı bir hizmet sunuyor. 

Şirket NASA, ABD ordusu ve Lockheed Martin gibi özel uzay şirketleriyle birlikte çalışıyor.

Amazon, Jeff Bezos'un sahibi olduğu uzay şirketi Blue Origin'in kaydettiği gelişmelerin yanı sıra, Kuiper Projesi adını verdiği küresel internet ağı kurmak için uzaya binlerce uydu yollamayı da planlıyor.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU