NASA'dan gizemli Ay duyurusu: "Heyecan verici bir şey açıklayacağız"

Uzay ajansı, yeni keşfi gerçekleştiren uçan gözlemevinin, "görünür ışıkla görülmesi imkansız olguları yakalayabildiğini" belirtiyor

NASA, Artemis Projesi diye bilinen Ay görevine 2024'te başlayacak (NASA)

NASA, Ay'la ilgili "heyecan verici keşfi" duyurmak için büyük bir etkinlik düzenleyeceğini açıkladı.

Uzay ajansı, keşfin ayrıntılarını açıklamadı ama "NASA'nın, derin uzay keşiflerine destek sağlamak için Ay hakkında bilgi edinme çabalarına katkı sağladığını" belirtti.

Ajans ayrıca, keşfin Stratosfer Kızılötesi Astronomi Gözlemevi (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy - SOFIA) tarafından gerçekleştirildiğini ifade etti.

SOFIA, atmosferin büyük kısmından daha yüksekte uçan modifiye bir Boeing 747. Böyle yüksekte olması, 274 cm'lik dahili teleskobunun Güneş sistemimizi ve evrenin daha geniş halini net biçimde görüntülemesini sağlıyor. Uçak, normalde uzay görüşümüzü engelleyen atmosfer su buharının yüzde 99'luk diliminin üzerine çıkabiliyor.

NASA'nın duyurusunda, uçan gözlemevinin merkezindeki teleskop enstrümanlarının kızılötesi ışığı topladığı, bunun da "görünür ışıkla görülmesi imkansız olguları yakalayabileceği" anlamına geldiği ifade edildi.

Zamanının büyük kısmını uzayın derinliklerine bakarak uzak gezegen sistemleriyle yıldızların doğum ve ölümlerini araştırmaya harcayan gözlemevi, kendi Güneş Sistemimizdeki diğer nesnelere dair önemli bilgiler de ortaya çıkardı. Örneğin 2016'da, 40 yıldır ilk kez Mars atmosferinde atomik oksijen gözlemledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NASA'nın etkinliğe dair açıklamasında Artemis programına da yoğun atıfta bulunuldu. Ajans, bu program kapsamında, 2030'lardaki Mars görevlerini başlatmak için üs olarak kullanmayı umduğu Ay'a ilk kadını ve sıradaki erkeği göndermeyi hedefliyor. Artemis astronotları, 1972'den beri Ay'a ayak basan ilk insanlar olacak.

Brifinge NASA Genel Merkezi'nde İnsanlı Keşif ve Operasyon Görevleri Direktörlüğü'nün baş keşif bilimcisi Jacob Bleacher katılacak. Bu da söz konusu keşfin en azından uzay ajansının Ay'a seyahat (ve Ay'da yaşam) planlarında uygulanabilir olduğuna işaret ediyor.

Dr. Bleacher'ın yanı sıra etkinlikte, NASA Genel Merkezi'nde astrofizik bölümü direktörü Paul Hertz, NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nde doktora sonrası araştırmacı Casey Honniball ve SOFIA görevinin proje bilimcisi Naseem Rangwala da yer alacak.

NASA, etkinliğin 26 Ekim Pazartesi günü Türkiye saatiyle 19:00'da düzenleneceğini belirtti. Telekonferans, NASA'nın internet sitesinden canlı yayımlanacak.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU