Kotil, "Okuldan çocuğunu alan 10 veliden 8'i baba. Babaların dönüşümüne bayılıyorum" dedi, tartışma başladı. Babalar artık daha mı ilgili yoksa daha mı işsiz?

Anaokulu işletmecisi Aylin Kotil, son yıllarda çocuklarını almaya gelen velilerin çoğunun baba olduğu belirtip, "Babaların bu dönüşümüne bayılıyorum" paylaşımını çalıştığı semte, erkeklerin işsizliğine bağlayan oldu. Peki gerçekten de babalar değişti mi?

Aylin Kotil, babalık anlayışının değişim içinde olduğunu iddia etti / Fotoğraf: AA

2014 yılında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Beyoğlu Belediye Başkan adayı olan Aylin Kotil, aynı zamanda bir anaokulu işletmecisi.

Kotil, geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda son yıllarda edindiği bir izlenimini, "24 yıllık anaokulu kurucusuyum. Son yıllarda akşam çocuklarını almaya gelen velilerin 10 tanesinden 8'i baba. Ben babaların bu dönüşümüne bayılıyorum" cümleleriyle aktardı.

Binlerce beğeni alan bu paylaşıma gelen çok sayıda yorum arasında destekleyen olduğu gibi bunun erkeklerin daha çok işsiz olduğunun işareti olabileceğini ya da Kotil'in anaokulunun bulunduğu semtten kaynaklanan bir durum olduğunu iddia edenler de oldu.

Sosyal medyada tartışılan tespitinin ardından görüşünü almak için aradığımız Kotil, bu itirazlara katılmadığını söyledi.

aylinmesaj.PNG
Aylin Kotil'in paylaşımına destek kadar itirazlar da oldu / Fotoğraf: Twitter@aylin_kotil

 

"15 sene önce böyle değildi babalar" diyen Kotil, şunları kaydetti: 

Arkadaşlardan okulunuz iyi bir muhitte olduğu için olabilir mi diyenler oldu. Ancak benim neredeyse 25 yıldır anaokullarım var ve hep aynı muhitteydim. 15 sene önce böyle değildi babalar. Bu kadar işin içinde değillerdi. Aynı zamanda bu kadar meraklı da değillerdi. Eskiden çocuğu alsalar bile yemek yedi mi ya da terledi mi diye sormazlardı. Şimdi soruyorlar.

okulbaba.png
Babaların geçmişe oranla çocuklarıyla daha ilgili olduğu ileri sürüldü / Fotoğraf: Twitter

 

"Son altı - yedi yıldır böyle"

"Ben babaları daha paylaşımcı ve çocuklarıyla daha ilgili görüyorum" diyen Kotil, şöyle devam etti: 

Seminer verdiğimizde, kayıt yaptığımız da gelip bilgi almaya çalışıyorlar. Erkeklerin daha çok işsiz olduğuyla ilgili iddiaya gelince. Erkeklerin daha çok issiz olup olmadığını bilemem bunun için istatistiklere bakılması lazım ancak ben bugüne dair bir tespitte bulunmuyorum. Son 10 yıldır özellikle de son 6-7 yıldır böyle. Eskiden iki baba çocuğunu almaya geliyorsa, şimdi en az 10 baba geliyor.

murat.jpg
Murat Yeşildere / Fotoğraf: yanindayiz.org

 

"Genele yayılmadı. Gelir düzeyi ve eğitimli kesimlerde paylaşımcılık arttı"

Toplumsal cinsiyet eşitliğini savunan ve üyelerinin çoğunluğunu erkeklerin oluşturduğu Yanındayız Derneği'nin yönetim kurulu üyelerinden Murat Yeşildere ise Kotil'in dile getirdiği izlenimin toplumsal cinsiyet anlamında değişimin olumlu bir habercisi olduğunu kaydetti.

Yeşildere, buna karşın şu an bu dönüşümün toplumun geneline yayıldığını söylemenin mümkün olmadığını öne sürerek, daha çok eğitimli ve gelir düzeyi yüksek gruplarda çocukla ilgili konularda daha paylaşımcı olunduğunun gözlemlendiğini söyledi.

Ayrı yaşayan çiftlerde de babaların çocukları okuldan alması yüksek

Yeşildere, "Ayrıca aynı gruba bakılınca ebeveynlerin ayrı yaşadığı örneklerin arttığını görüyoruz. Buralarda babaların çocukları okuldan alma oranının daha yüksek olduğu görülüyor" diyerek yaşanan dönüşümün işsizlikle alakası olmadığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Türkiye'de hale birçok evde birinci ekmek kazanan erkek.  Ancak günümüzde iş saatlerinin esnekleştiğini görüyoruz. Bu da erkeklerin bir takım konularda eşlerine ve çocuklarına daha zaman ayırmasına neden oluyor. Esnek çalışma saatleri de  erkeklerin çocuklara zaman ayırmasına neden oluyor

cengiz.jpg
Cengiz Hortoğlu / Fotoğraf: Twitter

 

"Aile içi dayanışma arttı"

Kadın ve çocuk sorunlarının yanı sıra boşanma hikayelerine dair yazdığı kitaplarla da tanınan Avukat Cengiz Hortoğlu, Kotil'in görüşüne katılarak bunu aile içi dayanışmanın ve iş dönüşümünün artmasına bağladı.

Hortoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

Bu ve benzeri dayanışmalar aile birlik ve mutluluğuna büyük katkı sağlar. Bu dayanışmalar aile içinde mutluluğa katkı sağladığı gibi aidiyet duygusunu da güçlendirir. Çocuklar açısından değerine paha biçilmez. Anne ve babası arasındaki dayanışma çocuğun mutluluk ve başarısına büyük katkı sağlar. Özgüveni artar. Yaptığım araştırmalarda mutluluğun ve mutsuzluğun aileden öğrenildiğini saptadık.

canan duman.jpg
Canan Duman / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Kadınların bir kısmı pandemiyle ikinci vardiya yapmaya başladılar"

Kurumsal şirketlere danışmanlık yapan yazar Canan Duman ise şu tespitler sözlerine başladı:

Pandemi döneminde kadınlar ya salgından olumsuz etkilenen sektörlerde daha fazla bulundukları için istihdam kaybı yaşadılar ya da evden çalışma ile işleri bittikten sonra evde "ikinci vardiya" yapmaya başladılar. Artan ücretsiz bakım yüküyle karşılaştılar. Bu durum pandemi nedeniyle kadın istihdamında yaşanan kaybın önlenmesine çözüm olarak; çocuk bakımı sorumluluklarını kimin üstlendiğine ilişkin sosyal normları değiştirmek konusunu gündeme getirdi. Erkekler ekmek kazanma rolü ile ebeveynlik arasında bölünmüş durumdaydı. Pandemi, evde cinsiyet dengesizliğini düzeltmek konusuna işaret etti.

bebek.jpg
Duman'a göre erkeklerin çocuk bakımına desteği 1960'lara göre üç kat arttı / Fotoğraf: Twitter

 

"Erkeklerin ev işlerine değil ama çocuk bakımına desteği arttı"

Hem erkek hem de kadınların çalıştığı, küçük çocukların evde olduğu bir ortamda ailelerin iş-yaşam dengesini sağlamak için ev işlerinde birbirlerine destek olduklarının görüldüğünü belirten Duman, "Ancak burada ev işi ve çocuk bakımı işleri ayrımını yapmak gerekiyor. Çünkü, babanın daha çok ev işi değil de çocuk bakımına desteğinin arttığı görülüyor. Pandemiyle birlikte babalar, çocuk bakımına katılımlarını artırıyor" diye konuştu.

60'lı yıllardaki babalara göre çocuk bakımıyla üç kat daha ilgililer

Evden çalışmayla babaların da daha fazla esnekliğe sahip olduğu için daha fazla aile sorumluluğu üstlenebildiğini kaydeden Duman, sözlerini şu iddia ile noktaladı:

Araştırmalar da gösteriyor ki; bugünün babaları, altmışlı yıllarda babaların yaptığından ortalama üç kat daha fazla çocuk bakımı ve iki katından fazla ev işi yapıyor. Pandemiden önce birçok baba, aileleri hakkında patronlarının ve meslektaşlarının önünde konuşmaktan dahi kaçınırdı. Şimdi durum değişiyor. Babalar işyerinde aile hayatıyla ilişkisini ortaya koyuyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU