Milli Gazete yazarı: Bu tür söylemler "Biz bu işin altından kalkamadık, kalkamıyoruz" demekten başka bir şey değil

"Yıllardır bu sorunları halledemeyenlere bir bu kadar daha süre verilse sorunların altından kalkacaklarını düşünen var mı?"

Fotoğraf: AA

Milli Gazete yazarı Zeki Ceyhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Eğitim ve öğretimde arzu edilen ilerlemeyi sağlayamadığımızı düşünüyorum" ifadesini “Bu tür söylemler ‘biz bu işin altından kalkamadık ya da kalkamıyoruz’ demekten başka bir şey değil” diyerek değerlendirdi.

Ceyhan “İtirafın böylesi” başlıklı köşe yazısında AK Parti’nin yıllardır tek başına iktidar olduğunu, ülke yönetimi hakkında her istenilenin halka şu veya bu şekilde kabul ettirildiğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

Sonra da kalkıp eğitim ve öğretimde arzu ettiğiniz başarıya ulaşamadığınızı söyleyerek “topyekûn bir eğitim reformu yapılmasının” gerektiğinden söz edeceksiniz. “İtirafın böylesi” ne demektir? Kuşkusuz “biz bu işin altından kalkamadık ya da kalkamıyoruz” demekten başka bir şey değildir. Batılı ülkelerde iktidar sözcüleri böyle itirafta bulunsalar ardından hemen istifa mekanizmanın çalıştığı görülür. Ama bizde böyle bir şey beklemek ham hayal olur. O nedenle böyle bir şey beklemiyoruz. Ancak eğitim ve öğretim meselesinde böylesine itiraflarda bulunun iktidarın öteki alanlarda ne vaziyette olduğunu sorgulamadan edemiyoruz.

Türkiye’nin yaşadığı farklı problemler konusunda da “itiraflar” yapılması gerektiğini söyleyen Ceyhan, şöyle devam etti:

Mesela ekonomide durum nasıl? Nasıl olacak eğitim ve öğretim alanındaki itiraf ekonomi alanında da yapılsa hiç fena olmaz! Zira ekonomiyi yönlendirenler hemen her gün pembe tablolar çiziyorlar ama çarşı pazarın fiyatları bu pembe tablolara uymuyor. Ya dış politikamız? “Sıfır sorun” diye yola çıkıp “sıfır dost” sonucu ile baş başa kalan bir yönetim anlayışı söz konusu! Sanki ülkenin dört bir yanı düşman ülkelerle çevrilmiş gibi bir haldeyiz. Bu tabloya bakınca “demek meramımızı kimseye anlatamamışız” demekten kendimizi alamıyoruz. Ya tarımda ne durumdayız? Tarım ürünleri ve canlı hayvan üretiminde sorunları aşmış ve dünya pazarlarına mal satar duruma gelmiş miyiz? Ne gezer! Hâlâ bir tarım ülkesi olarak tarım ürünleri ithal ediyoruz. Bir türlü canlı hayvan üretiminde başarılı olamıyoruz. Yani ülke yönetiminde tek sorunlu alan eğitim ve öğretim alanı değil.

“Nereye el atsanız altından bir büyük sorun ortaya çıkıyor” diyen Ceyhan, yazısını şöyle sonlandırdı:

Evet, bu tür söylemler “biz bu işin altından kalkamadık ya da kalkamıyoruz” demekten başka bir şey değil. Yıllardır bu sorunları halledemeyenlere bir bu kadar daha süre verilse sorunların altından kalkacaklarını düşünen var mı?

 

Milli Gazete, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU