İstanbul Maratonu, bu yıl Kovid-19 tedbirleri kapsamında gerçekleşecek

8 Kasımda düzenlenecek maratonda güvenlik önlemleri kapsamında yeni bir güzerhah belirlendi. Sporcular, maraton tarihinde ilk defa köprüden iki defa geçecek

Fotoğraf: İBB 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Spor İstanbul tarafından N Kolay’ın isim sponsorluğunda düzenlenecek N Kolay İstanbul Maratonu 8 Kasım 2020 Pazar günü koşulacak.

Geçmiş yıllardan farklı olarak bu yıl pandemi önlemleri kapsamında Yenikapı’dan start alacak koşuda, tarihinde ilk kez Avrupa’dan Asya’ya koşulacak.

42. kez start alacak maratonda bu yıl yine pandemi önlemleri dolayısıyla Türkiye’nin en kapsamlı sanal koşusu da ‘tek başına bizimle koş’ sloganıyla gerçekleşecek. 

Etkinliğin basın toplantısı Swiss Otel’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, Spor İstanbul Genel Müdürü İ. Renay Onur, Türkiye Atletizm Federasyonu Başkan Vekili Mustafa Yasin Taş ve Aktif Bank Genel Müdürü Serdar Sümer’in katılımıyla gerçekleşti.

Basın toplantısına; İBB Basın Sözcüsü ve Başkan Danışmanı Murat Ongun, İBB Başkan Danışmanı Ertan Yıldız, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü Başkanı Fatih Keleş, İBB Spor Kulübü Genel Sekreteri Erdem Aslanoğlu katılım sağladı.

İstanbul Maratonu’nun bugünlere gelmesinde büyük emeği olan ve Maraton’un mimarı sayılabilecek maratonistlerden; Ziya İğdebeli, Osman Atakan ve Münir Yaraş’ta basın toplantısında yer aldı.

İmamoğlu: Tarihi bir yolculuk olacak

Şehir adına heyecan duyulan bir organizasyon olduğunu belirten İmamoğlu şunları kaydetti:

Bu maraton büyük emeklerle buraya gelen kıymetli bir organizasyon. Değerli abilerimize de aramızda oldukları için teşekkür ediyoruz. Vefat eden bir büyüğümüz var, aramızda olamayan büyüklerimiz var. 1979’da ince düşünen ve böylesi güzel bir organizasyonu İstanbul’a kazandıran herkese minnet duyuyorum.

İstanbul’un bu markasını bütün dünyaya yaymak istiyoruz. Pandemi süreci hedeflerimizi biraz frenledi ancak sportif manada frenlemedi. Katılımlar oldukça yüksek. Yenikapı’dan başlayacak bu koşu aynı zamanda tarihi bir yolculuk olacak. Yenikapı’da 8-9 bin yıllık tarihten başlayacaklar ve her yüzyılında önemli izlere sahip olan bu kenti koşacaklar ve tarihi yolculuk yapacaklar” açıklamasında bulundu.

İmamoğlu, Ter dökecek bütün unsurlar layıkıyla süreci temsil edecektir. N Kolay İstanbul Maratonu, İstanbul’a hayırlı olsun” dedi.

2 bin 300 Türk sporcu, 900 yabancı sporcu maratonda yer alacak

İstanbul gibi büyük şehirlerin sporla daha güzel olduğunu ifade eden Spor İstanbul Genel Müdürü Renay Onur, “Bugün itibariyle 2300 Türk sporcu maraton için kayıt oldu. Bu da Türk sporcular açısından bir rekor olacak. Şu ana kadar 900 yabancı sporcu katılım sağladı" dedi.

Sayının artmasını beklediklerini kaydeden Onur, bu sene pandemi nedeniyle özel parkur hazırladıklarını belirterek yeni bir güzergah hazırladıklarını kaydetti.

Türkiye Atletizm Federasyonu Başkan Vekili Mustafa Yasin Taş da maratonun son yıllarda 10 binlerce kişiye ulaştığını ifade ederek, “Türkiye’nin kitlesel olarak yapılan en büyük spor organizasyonu oldu" dedi.

İstanbul Maratonu’na N Kolay markasıyla isim sponsoru olan Aktif Bank’ın Genel Müdürü Serdar Sümer ise, “Maraton ve koşuyu ben biraz hayata benzetiyorum. Bizim de bankamızın yola çıkması gibi. 25 kişiyle 50 milyon Dolar’la yola çıkmıştık. Şimdi 2000 kişiyiz ve yıllık karımız neredeyse 100 milyon Dolar. Yol ilerledikçe mesafe kısalıyor ve siz de güçleniyorsunuz. Ama daha da önemlisi bundan da keyif alıyorsunuz. Maratonda da bu şekilde. Koşarak şehrin keyfine varıyorsunuz" ifadelerini kullandı.

Maratonda bir ilk: Sanal koşu

Maratonda bu yıl başka bir heyecan daha yaşanacak. Kovid-19 tedbirleri nedeniyle kontenjan sınırlaması bulunan etkinlikte Sanal Koşu uygulaması da olacak. Detaylı bilgiler maratonun internet sitesinde yer alacak.

Maraton tarihinde ilk defa köprüden iki kez geçilecek

Maraton, bu yıl farklı bir parkurla koşulacak. Yenikapı'da başlayan yarış, Kumkapı, Çatladıkapı, Sirkeci, Galata Köprüsü Karaköy, Salıpazarı, Dolmabahçe Beşiktaş'a kadar düz ve denize sıfır noktasına yakın seyrederken, Anadolu yakasına geçecek sporcular Barbaros Bulvarı üzerinden 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nü geçecekler.

Sporcular maraton tarihinde ilk kez 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden iki kere geçme şansına sahip olacaklar. Sporcular köprüyü geçer geçmez Altunizade kavşağına kadar koşacaklar. 

Altunizade köprüsünden 'U' dönüşü yapıldıktan sonra 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Beşiktaş sapağı, Barbaros Bulvarı Beşiktaş iskelesine kadar gelen parkur buradan sonra hiç bir eğime uğramadan, Dolmabahçe, Fındıklı, Salı Pazarı, Karaköy, Galata Köprüsünü Unkapanı İstikametine dönüş, Cibali, Fener, Balata kadar takip edecek ve buradan dönecek.

Parkurun Altunizade'den sonraki ikinci uç noktası Balat'tan ters istikamette koşulacak yarış, sahil yolunu takip ederek Fener, Unkapanı, Sirkeci, Kumkapı'yı geçerek başladığı yer olan Yenikapı'da son bulacak.
 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU