HDP'li Oluç: Kamu kurumları siyasi parti gibi yönetiliyor

Yargının Tahir Elçi'yi katledenlere ceza vermemek için 5 yıldır oyalandığını iddia eden Oluç, "Elçi barış için hayatını ortaya koydu" dedi

Saruhan Oluç / Fotoğraf: HDP Basın

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) düzenlediği basın toplantısıyla gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Oluç, 28 Kasım 2015 tarihinde Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin Sur ilçesinde Dört Ayaklı Minare önünde öldürülmesiyle ilgili davaya dair konuştu. 

Davanın 5 yıl sonra başladığına dikkat çeken Oluç, "Tahir Elçi'nin ölümüne neden olan mermi çekirdeği bulunamadı, polis memurlarının şüpheli olarak ifadeleri alınmadı, polisler sadece görgü tanığı olarak dinlendiler. Bugüne kadar Diyarbakır Barosu 100'e yakın dilekçe sundu ancak dosyaya sunulan dilekçelerin hiçbiri dikkate alınmadı" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Elçi'nin yargılanmasına neden olan azmettiricileri unutmayacağız" 

Yargının Tahir Elçi suikastını gerçekleştirenlere ceza vermemek için 5 yıldır işi oyaladığını ileri süren Oluç, "Elçi çok önemli bir barış mücadelecisiydi, barış için hayatını ortaya koydu. Bu duruşmanın, davanın takipçisi olacağız. Elçi'yi katledenlerin ceza almaları için hukuki alanda elimizden geleni yapacağız. Tahir Elçi"nin yargılanmasına neden olan, gazeteci sıfatıyla azmettirici rol oynayanları da unutmuyoruz" diye konuştu.

"Adeta bir siyasi parti gibi yönetiliyor kamu kuruluşları"

TBMM'ne sunumu yapılacak bütçeye değinen Oluç, Sayıştay Başkanlığı'nın 2019 raporlarının son derece ilginç veriler içerdiğini söyledi.

Büyük ölçekli ve görece önemli kurumların Türkiye Varlık Fonu'na devredildiği ve Sayıştay denetiminin dışında bırakıldığı hatırlatan Oluç, devamında şunları söyledi:

"Yani neden bu Türkiye Varlık Fonu'na devredilmiş olan kurum ve kuruluşların denetim dışına bırakıldığının cevabı yoktur. Hatırlarsak geçmiş yıllarda yapılan bir değişiklikle Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hac ve umre harcamaları denetim dışı bırakılmıştı. Bunların hepsinin bir anlamı var, biz bunu biliyoruz. Bu tablolara yer verilmediği biliniyor. Yüzde 40'ı ise tablolarda yer almıyor, bu durum son derece ciddi bir sorun olmaya devam ediyor. Faaliyet raporlarıyla açıklanan kamuya hesap verme sorumluluğunu yerine getirmemiş oluyor bu kamu kuruluşları. Adeta bir siyasi parti gibi yönetiliyor kamu kuruluşları."

"2021 bütçe kanun teklifi bir akıl tutulması olduğunu göstermektedir"

İktidarın ekonomide, sağlıkta, eğitimde ve toplumsal alanın her tarafında ciddi krizler yaşanmamış gibi bir bütçe hazırladığını belirten Oluç, "Büyük bir yolsuzluğun, yoksulluğun, işsizliğinin, hayat pahalılığının halkın borçlandığı bir toplum yokmuş gibi bir bütçe vardır karşımızda. Bu da aslında durumu ortaya koymaktadır. 2021 bütçe kanun teklifi bir akıl tutulması olduğunu göstermektedir. Neden derseniz; 2020 bütçesi 140 milyar ek borçlanma istenmişti sonra bu çok aşıldı, geçtiğimiz hafta getirilen kanun teklifinde borçlanma sınırı 300 milyara çıkarıldı" ifadelerine yer verdi.

"Berlin Duvarı'ndan sonra yeni bir utanç duvarı Diyarbakır'da yapılıyor"

Diyarbakır'da yapılmak istenen duvarı "utanç duvarı" olarak niteleyen ve duvarın herhangi bir ÇED raporu hazırlanmadan uygulamaya sokulmak istendiğini ifade eden Oluç, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu duvarı neden yapıyorsunuz, amacınız nedir, bu projenin maliyeti nedir? Diyarbakır'da işsizlik yolsuzluk kol gezerken bu yolu yapmanın nasıl bir kamusal faydası vardır. Bu soruları soruyoruz ve cevaplarını alamıyoruz sormaya devam edeceğiz insanların şehri kullanımı zorluk çıkaracak bir duvarı yapmanızın nedeni nedir? Bunu çok açık biçimde öğrenmek istiyoruz. Yani Berlin Duvarından sonra yeni bir utanç duvarı Diyarbakır'da yapılıyor ve amacının ne olduğu de belli değil."

Geçen hafta İstanbul Pendik'te Alevi vatandaşların yaşadığı bir apartmanda "Alevilere ölüm" ve çarpı işareti konulan tehditlere ilişkin değerlendirmede bulunan Oluç, HDP'nin Alevi vatandaşlara dönük her türlü yazılı, sözlü ve fiziki saldırılarının karşısında olduğunu sözlerine ekledi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU