Elon Musk Mars'ın kendi kendine yetebilir olup olmadığını görmek için gezegende "asit testi" yapacak

SpaceX patronu Dünya üzerindeki medeniyetin “şu an biraz sarsak göründüğünü” söyledi

SpaceX'in yeniden kullanılabilir uzay araçları, Mars'ın kolonileştirmesine yardım edebilir (SpaceX / Youtube)

Elon Musk, Mars’ta tamamen kendi kendine yeter ve sürdürebilirlik için Dünya’yla bağlantıya bağımlı olmayan bir şehir yaratma planlarını açıkladı.

Mars Society'nin yıllık konferansında konuşan SpaceX'in kurucusu ve CEO'su, Mars'ta bir yerleşim yeri geliştirme projelerinin halihazırda başladığını, ancak Dünya'da felaket bir olay gerçekleşmeden önce tamamlanması gerektiğini söyledi. Musk şöyle ekledi:

Medeniyet çok güçlü görünmüyor, şu anda biraz cılız görünüyor.

Bu nedenle Mars’a kurulacak herhangi bir koloninin temel ölçütü, kendi kendine yetmesini sağlamak olabilir.

Musk, “Mars’ta kendi kendine yetecek bir şehir yaratmayı önümüze hedef olarak koymak faydalı... Yalnızca birkaç insan veya bir üs değil, kendi kendine yeten bir şehir...” dedi.

Asit testi aslında şu: Dünya’dan gelen gemiler herhangi bir nedenden ötürü durursa, Mars’taki nesil tükenir mi?

Eğer tükenirse güvenli bir yerde değiliz demektir.

Böyle bir akıbetin bir dizi olası senaryodan doğabileceğini söyleyen Musk, bu senaryolara örnek olarak, Dünya’ya çarpabilecek bir kuyruklu yıldızı, bir süper-yanardağ patlamasını ve hatta “nükleer Armageddon”u verdi.

Bu gerçekten de şuraya varabilir: Mars’ta kendi kendine yeten bir şehri III. Dünya Savaşı’ndan önce mi, yoksa sonra mı yaratacağız? Ben bu şehrin III. Dünya Savaşı’ndan sonra kurulma ihtimalini (umarım III. Dünya Savaşı asla olmaz) düşük buluyorum. Dolayısıyla şehri ihtimal dahilindeki bir III. Dünya Savaşı’ndan önce kendi kendine yetecek hale getirmeye çalışmalıyız.

Musk SpaceX’i kurmadaki temel hedefi, insanlığı çok gezegenli bir tür kılmaktı. Teknoloji milyarderi, yaşam süresi içinde Mars’a seyahat etme arzusundan sıklıkla bahsetmişti.

Bu amaç doğrultusunda uzay aracı Starship, şirketin Teksas merkezinde bir dizi uçuş ve iniş testini çoktan gerçekleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Starship’in Mars’a ilk yolculuğunu ne zaman yapabileceği sorulduğunda Musk, mürettebatsız bir görevin 2024 gibi yakın bir tarihte gerçekleşebileceğini söyledi.

Musk bu yıl, uzay teknolojisinin mevcut ilerleyişinin Mars’a giden ilk ziyaretçilerden olma hedefi için yetersiz kaldığına dair endişelerini dile getirdikten sonra, Starship’i SpaceX’in “en büyük önceliği” haline getirmişti.

Mars Society etkinliğinde Musk ayrıca, Mars’ta kendi kendine yeten bir şehrin kendi yaşam süresi içinde kurulması ihtimalinin düşük olduğunu söyledi.

Teknoloji milyarderi, “Bu esasen bir bütün olarak medeniyete yönelik varoluşsal riski en aza etmek ve görmeye can atacağınız heyecan verici bir geleceğe sahip olmakla ilgili” dedi.

Uzayda yolculuk eden bir medeniyet ve çok gezegenli bir tür olacağımız bir gelecek, bunları başaramadığımız bir gelecekten çok daha heyecan verici.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU