Komplo teorisyenlerinin "küresel satanizmin merkezi" dediği Alman müzelerine gizemli saldırı

Almanlardan günlerce saklanan olayda zarar gören 70 eser arasında Mısır lahidi, heykeller ve 19. yüzyıla ait tablolar var

Bergama Müzesi (AFP) 

Almanya'da üç müzeye giren saldırganlar içerideki birçok esere yağlı bir maddeyle zarar verdi.

Guardian'ın Alman basınından aktardığı habere göre olayın ardında, bu mekanları "küresel satanizmin merkezi" olarak gösteren komplo teorisyenlerinin olduğu ihtimali gündeme geldi.

Başkent Berlin'deki Müzeler Adası'nda yer alan Bergama Müzesi (Pergamon Museum), Eski Ulusal Galeri (Alte Nationalgalerie) ve Yeni Müze'de (Neues Museum) en az 70 sanat eseri ve tarihi eser saldırıya uğradı.

Haftalık Die Zeit gazetesiyle Deutschlandfunk adlı ulusal radyo istasyonunun salı günü paylaştığı habere göre saldırganlar 3 Ekim'de gerçekleştirilen saldırıda gözle görülür boyutta hasara yol açtı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zarar gören eserler arasında Mısır lahidi, taş heykeller ve 19. yüzyıla ait tablolar olduğu belirtildi.

Olayın iki haftadan fazla süredir Alman halkından saklandığı ifade edilirken, Müzeler Adası'ndaki koleksiyonların denetimini yürüten Prusya Kültür Mirası Vakfı saldırı nedeniyle sergilerdeki objelerde kalıcı hasar oluştuğunu doğruladı.

Berlin polisinin saldırıyla ilgili soruşturma açtığı ancak olayın arkasındaki nedenle ilgili açıklama yapmadığı kaydedildi.

Diğer taraftan Alman medyası, Müzeler Adası'na yönelik saldırıyla, son aylarda koronavirüs inkarcıları tarafından kullanılan sosyal medya kanallarının dolaşıma soktuğu komplo teorileri arasında bağlantı olduğunu ileri sürdü.

Bu teorilerden birinde, Bergama Zeus Sunağı'na ev sahipliği yapan Bergama Müzesi'nin "küresel satanizmin merkezi" olduğu iddia edilmişti.
 


Ünlü komplo teorisi grubu QAnon'ın Almanya'da en tanınmış destekçilerinden biri olan Attila Hildmann, ağustos ve eylül aylarında Telegram'dan yaptığı paylaşımlarda, Alman Başbakan Angela Merkel'in söz konusu sunağı "insanları kurban etmek için kullandığını" öne sürmüştü.

Telegram kanalında 100 binden fazla takipçisi olan Hildmann salı günü de Deutschlandfunk'ın bir makalesinin linkini paylaşarak "Gerçek! Bu, şeytanın tahtı" ifadesini kullandı.

 

Independent Türkçe, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU